Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 03:27

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 134 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2014, 20:40 
Offline

Регистриран на: 01 Май 2014, 10:20
Мнения: 1
за водката от жито става въпрос ,аз знам една друга работа (в неделя варих),преди две седмици пак варих ,Чувал съм и така направих ,житото се кисне с малко вода да покълне не е задължително всичкото към 50% стига другото си така всичко мая плюс лимонтозу .И ЗА дните за ферментация да споделя ,първи път я варих на 10 ден ,втория път на 14 ден (ами втория път ми даде с 5 литра по вече )ХЕ има в втория 3 литра паток ,от първия ама с нисък грдус все пак


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2014, 12:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Дек 2010, 00:20
Мнения: 4
При мен се получи следното
10 кг захар
10 кг царевица
30 л вода
2 кубчета мая
25 мл. оцет
На едно варене четворна доза от това ми даде 26 л. отлична "ракия" (общата е над 60 градуса) , 0,5 л. първак, който смесих с 10 л. патоки.
Вярно - няма аромат, мека и пивка е, но има мегдан да се експериментира със сушени плодове и дъбов чипс.
Иначе след изваряване на казана останалата в бидоните царевица директно се зарежда с горещата вода от казана - захарта и маята се разтварят отлично. С един и същи кукуруз се залага 3 пъти. Когато всичко е под ръка едно до друго процедурата направо може да се окачестви като мързелива.
С минимум усилия и $ - максимум резултат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2014, 08:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2013, 16:27
Мнения: 31
Здравейте,и аз смятам да пробвам да направя материал за водка-ракия.
Накиснах 80кг. жито за 24 часа,през това време сменях водата 2 пъти.Сега житото съм го постлал върху един найлон,дебелината на слоя е около 2 см.,покрих го с друг найлон и сега чакам да покълне,когато станат кълновете около 5-7мм ще исуша материала и ще го смеля.След това на 10кг. жито ще сложа 500гр. мая и ще залея с 30 литра вода и материала трябвало да заври за 6-7 дена,след това се варял материала.
Това е рецепта за житена водка,преразказана от мен,но възникват няколко въпроса.Надявам се компетентните да ми отговорят.

1 Да сложа ли някакво количество захар,ще се вложи ли крайния продукт?
2 Маята не е ли много?
3 Като варя материала да го прецедя ли от кашата или всичкото в казана.

Засега това са ми неизвестните :) ,мерси в аванс на отзовалите се.Ето и подробно обяснение на рецептата http://distiller.from-bulgaria.eu/index ... &Itemid=29


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2014, 09:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Всичко в този сайт е :furz:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2014, 10:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2013, 16:27
Мнения: 31
ilu6a написа:
Всичко в този сайт е :furz:

Бих се радвал да чуя вашето мнение,от значение е за мен.Казах до къде съм стигнал,вчера съм го постлал житото.Ако може да се стигне до щастлив край,нищо че съм започнал с фалстарт.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2014, 10:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
За мен рецептата е пълен шит...Правиш малц...пък после не озахаряваш...
Реално слагаш брашно, вода и мая...За 6-7 дена ще стане таква л...о :shock:
Но това според мен...има хора доста по-опитни в действията с жито,малц и т.н...
А сайта и предлаганите неща за продажба за пълна измислица....термоси ,тежджери ,шлаух и т.н...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2014, 10:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2013, 16:27
Мнения: 31
Сайта го игнорирам като продуктова гама,рецептата ми се стори като най изпълнима при градски условия.Споделих с баща ми какво съм замислил,но той беше категоричен че без захар нищо няма да стане.Впрочем той никога не е правил ракия от жито.има 4 декара лозя и материал колкото щеш.
Обаче тази година при липсата на грозде и мерак от моя страна реших да пробвам и ......................


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2014, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
reckdyn написа:
При мен се получи следното
10 кг захар
10 кг царевица
30 л вода
2 кубчета мая
25 мл. оцет
С минимум усилия и $ - максимум резултат.

Тази рецепта може да я направиш спокойно и без царевицата, с други думи просто да си ферментираш захар и вода. Не вярвам царевицата да даде някакъв вкус. Алкохол от нея без да се малцува и озахарява, със сигурност няма да има.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2014, 17:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
SEV написа:
Здравейте,и аз смятам да пробвам да направя материал за водка-ракия.
Накиснах 80кг. жито за 24 часа,през това време сменях водата 2 пъти.Сега житото съм го постлал върху един найлон,дебелината на слоя е около 2 см.,покрих го с друг найлон и сега чакам да покълне,когато станат кълновете около 5-7мм ще исуша материала и ще го смеля.След това на 10кг. жито ще сложа 500гр. мая и ще залея с 30 литра вода и материала трябвало да заври за 6-7 дена,след това се варял материала.


Тези 80 кг. жито ще станат на малц, това е ясно, не е ясно защо ще слагаш 8 по 500гр = 4 килограма мая ????

Така както е преразказана рецептата би следвало да прави едновременно озахаряване и ферментиране в продължение на няколкото дена описани. Мен лично ме съмнява да се получи нещо читаво, но кой знае ...
Може би и затова е заявено такова гигантско количество мая, което според мен ще се отрази много зле на вкуса на дестилата.
Абсолютно е задължително да се дестилира само течността !
Ако вкараш всичката гняс барабар с тия килограми мая в казана - ще се случат две неща - ще загори казана , и отделно заради маята ще имаш чуден аромат на непрани месец чорапи.

Според мен тъй и тъй си направил зелен малц - действай по класическата технология :
Без да сушиш малца - само го намели с някаква мелачка (ярмомелка) и го разреди с 2л. гореща вода на 1кг. зелен малц. Гледай да уцелиш температура на кашата около 63 гр. и да я поддържаш с бъркане един час поне, след това може и до 72 да се повиши докато даде добра йодна проба.
Охлаждаш, местиш в бидон за ферментация и добавяш мая за хляб от кубчетата - на 100л. 5 кубчета от 40гр. максимум.
Има и специални дрожди за зърнен алкохол - ако искаш - пиши ми на ЛС.
Ферментацията е 3 дена, следва незабавна дестилация , редестилация и отлежаване на средната фракция в буре + аериране (ако ще е за уиски), или за водка - прекарване през въгленов филтър , омекотяване и разреждане с дестилирана вода.

Никаква захар не ти трябва ако си започнал малца.
Ако желаеш добавяй после преди ферментацията, но гледай да не надвишиш 22% захарност, че маята няма да се справи.

И пак казвам - само течност в казана ! другото - в канала.
При ферментация на озахарен материал остатъкът не се ползва втори път, а се дава на преживни животни или се хвърля.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2014, 18:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 10:55
Мнения: 53
Местожителство: В.Търново
victoryvt написа:
За да стане уиски, трябва малко да замирише на малц, на малтоза ...
От кристалната захар не може да замирише на нищо.

Тъй че ето една "мързелива" - разбирай - "с ензими" рецепта :

1. 20кг. царевица смляна, или царевичен грис се смесва с 50л. вряла вода и се разбърква добре.
2. Добавя се 15гр. термостабилна алфа амилаза (цена 2.50лв.)
3. загряване с бъркане до завиране и врене така още час. (който не може да чака - и 30 мин. стигат уж.)
4. Охлаждане чрез добавяне на още 30-40л. студена вода. Целта е да се слезе до 65гр поне. Ако не стане - допълнително охлаждане чрез потапяне на ледени бутилки. Или на водна баня, а който има чилър (серпентина) е цар.
5. Добавя се 5кг. светъл малц смлян (цена 7лв.)
6. Поддържа се температура на кашата около 62-63гр. в продължение на час или до пълно озахаряване, което се проверява чрез йодна проба.
7. Прецеждане и промиване с още 60л. вода и пресоване на триците (с ръце ако си мъж :) )
8. Охлаждане на течността с нещо - чилър, водна баня, бутилки с ледена вода, ако е зима - изкарване навън на студа.
9. След като температурата падне до под 30гр. - заквасване с дрожди за зърнен алкохол (Фермиол - 15гр. - цена 2.38лв.)
10. Ферментация 3 денонощия (72 часа)
11. Дестилация , редестилация, отлежаване в дъбово буре, обгорено силно (а който няма такова - дъбов чипс + аериране с помпичка за аквариум или с друсане)
12. След поне месец - два - проба - разреждане до 40гр., добавяне на малко карамел, кленов сироп и дегустация.
13. След 13г. -> 13 годишно уиски от тип бърбън.

Рандеманът ?
Около 13-14л. уиски на 40% алкохол.
Цена - царевицата 20 по 0.5 или безплатно от собствени посеви или рента
Ензим, малц, дрожди - виж по-горе.
Енергия - според източника.
Труд - безценен.

Извод : Уискито е най-евтината ракия.

Victoryvt,искам да питам пробвал ли си тази рецепта и ако си според теб добър ли е крайния резултат.Промиването може ли да стане с по малко вода понеже казана е 120 л. а искам да изварявам наведнъж.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 14:39 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
reckdyn написа:
...
25 мл. оцет
...


Това за аромат на :furz: ли го слагате?

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2014, 12:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Пробвал съм я и не само аз.
Освен това правейки бира, я пробваме всеки път :megagrin:
Защото това е начинът да се прави бира, или поне една част от процеса. След промиването има варене с хмел, охлаждане, прецеждане на утайките , заквасване с бирени дрожди и т.н.
Промиването се прави с цел да се извлекат колкото може повече захари, но се получава разреждане на материала и захарността пада до около 10-12% , но това за бира е нормално, а и после има варене час и половина и тя се сгъстява с някой и друг процент.
При бирата промиването е с 1:4 зърно:вода, за алкохол обаче 4л. вода на 1 кг. зърно за промиване са много. Нещо от порядъка на 1:2 до 1:3.
Т.е. ако искаш да докараш начална захарност около 18-19% - озахарявай с 1:2.5 и промивай с 1:2 до 1:3 (общо вода 4.5 до 5.5 на 1 кг. зърно)
Разбира се ефективността пада защото в триците остава непромит екстракт (изхвърляме мокри трици със захарност около 6-7% на течността в тях)
За сравнение при правенето на мъст за бира се изхвърлят трици с не повече от 2% остатъчен екстракт.
За алкохол обаче може триците да се пресоват, центрофугират и т.н. , което връща някаква част от иначе загубения екстракт.
Пробвайте първо в малки количества, а после като му хванете цаката увеличете дозата.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2014, 16:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2013, 16:27
Мнения: 31
След като житото покълна до нужното положение,сложих на 1 килограм зелен малц 2 литра вода,затоплих водата на 63 градуса и го държах 1 час и 10 минути ,като го бърках постоянно и подържах температурата.След това увеличих температурата на 72 градуса и го държах около 30 минути,бърках почти непрестанно.Йодната проба е добра,йода не си променя цвета,охладих на 20 градуса и като замерих захарноста не повече от 7 единици.Това ми се струва малко,дали водата е повече или......
Дали да сложа малко захар преди зърнените дрожди?Самите дрожди направо в бидона при материала ли да ги сложа или има някаква предварителна закваска.Мерси в аванс за отговорите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2014, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Кажи колко кг сухо жито си ползвал и колко материал общо излезе.
Предполагам че цялото жито си вкарал в употреба ?
7 единици какво е ? 7% захарност по Брикс ?
С какво ги мериш ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2014, 07:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2013, 16:27
Мнения: 31
Ползвах 80 кг сухо жито,след като се малцова стана 110кг зелен малц,към който прибавих 220 литра вода.Водата беше загрята на 62-63 градуса смесих със зеления малц,вдигнах градусите за да се изравнят на 63.Поддържах температура от 63 градуса в продължение на 1 час и 10 минути.После вдигнах градусите на 72 за половин час,като капна йод в течност сложена в някоя чиния,не си променя цвета.Относно захаромера го имаме в къщи от 40 години,немски е,но не мога да кажа по кой стандарт мери.Примерно гроздето мерло мерено с този захаромер показва 22-24 захарност,давам като пример да се ориентирате.
Въпроса ми е дрождите направо в материала ли се сипват или има друг начин?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 134 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима