Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 21:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Юли 2012, 17:49
Мнения: 6
Здравейте колеги по чашка,
пиша Ви за съвет с това което се сблъсках тази вечер. С един приятел сварихме мускатова ракия и сега съм се заел с оцветяването й с френски дъбов чипс (средно изпечен), който закупих от специализиран сайт за винарство. В бутилка от минерална вода (10 литра) в тензух съм сложил около 10 гр чипс (не пълна шепа) и след около 1 час в ракията цвета й вече е почти като уиски. В указанията пише, че чипса може да се държи от една до 4 седмици в зависимост от желания резултат, но сега се чудя дали на сутринта няма да е съсипал едната туба с ракия. Измих чипса обилно с вода преди да го сложа в тубата. Моля за съвет ако някой е ползвал този чипс за оцветяване и аромат.
Поздрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 00:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
извинявай..но измери ли количеството?...при мен не пълна шепа е 25-30 гр..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 09:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
И аз миналата година (по точно януари тази :) ) имах подобен "проблем". Ракията за няма и 12 часа се оцвети както е на снимките долу, при положение, че съм слагал 2гр/л средно печен чипс:
http://img835.imageshack.us/img835/1344/dsc06273dd.jpg
http://img842.imageshack.us/img842/5214/dsc06272h.jpg

Обаче, и след няколко дена цветът й не се промени. Явно чипса пуска наведнъж в началото и после постепенно с времето. Иначе на вкус нямаше ефект (говоря след тези 12 часа). Дори и аз като тебе се уплаших и махнах едното от чорапчетата (двете бяха еднакви по грамаж), т.е. останаха ми 1 гр/л. След тези няколко дена, за които писах, че не се променя цвета, върнах и другото чорапче. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 09:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз пък вече прилагам друг трик - още по време на дестилацията слагам една шепа среден чипс в кофата дето събирам ракията. И понеже ми тече топла - на края на дестилацията вече имам оцветена добре ракия. Но не махам чипса - директно пълня с него тубата. На следващия ден като се охлади - отварям капачката и пускам помпичката да аерира. Затварям с импровизирана тапа от плат.
Така сега на аерирането на сливовата загубих един два градуса само. А предишната кайсиева дето се аерира на отворена туба падна с почти 8 градуса. Но и стана друга на вкус де. Ама аз нали съм цинцар - не пускам да излиза спирта :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 11:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Юли 2012, 17:49
Мнения: 6
Не съм го мерил наистина, защото нямам везна с която да го направя, но разделих цялото количество от 200 гр, на 18 равни (на око) части, което прави около 11 гр. А дозата за ракия я дават около 1-2 грама на литър. Значи около 11 гр съм пуснал в тубата и сега на сутринта вече извадих чипса, защото цвета беше станал като на коняк. Не съм опитвал за разлика във вкуса, но цвета определено ме шокира. Сега не знам какво да правя. Остатъка от чипса да го изварявам ли, да го кисна ли и да го ползвам ли изобщо? За няколко часа червена почти ракия за мен не е нормално, а и сърце не ми дава да я оставя за да видя какво ще стане след още ден-два или седмица. Моя приятел си закупи два дъбови бурета и сложи там, част от сливовата, която правихме преди месец и за 2 седмици в новото буре ракията придоби от аромата на бурето и от цвета му. Вижте на снимката разликата от сливовата лежала 2 седмици в ново дъбово буре и мускатовата с няма и 9 часа чипс в нея :mocken: :help: :help: :help:

http://www.picvalley.net/u/2990/2238291791293247661349165625Tr8PRmsEQJL5EjOkIVYp.PNG


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 11:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
Аз лично чипса го ползвам за аромат, цвят мога да си направя и с карамелизирана захар. В интерес на истината аромата му при мене идва след 20 дни, а цвета на 10 мин. след слагането, като дозата ми е 1:1 средно със силно по 5 гр./1л.
Щом си решил да боядисваш с чипс другия път сложи по грам на литър, обаче на неразредена ракия (примерно 65% алк.), след като я разредиш ще загуби част от цвета. Другия вариант е просто да го сложиш в канче за да кипне чипса за 2-3 мин., да го премиеш със студена вода и чак след това го добавяш, но по този начин освен цвета ще си заминат и голяма част от ароматите му.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 12:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Юли 2012, 17:49
Мнения: 6
Ракията и в момента е концентрат с около 63 % алк. Предполагам, че след разреждане ще намелее оцветяването, но чипса не е ли нормално да се слага и за оцветяване и за аромат, защото той определено мирише доста на карамел. Сега ако тръгна и захар да карамелизирам и да слагам... :mocken: Притесняваме това, че за 30 мин се оцвети колкото сливовата от снимката, а за цяла нощ виждате ефекта. Не знам, ако сложа пак чипса за една седмица, дали няма да стане с цвят на тъмен махагон за да може чак тогава да придобие и вкусови качества от чипса. И както казваш колега, ако го изваря и му избягат миризмите на чипса, за какво ми е? В пълен шах съм с този чипс и усещам как ще ме матира скоро :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 13:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Ако имаш още от същата ракия омеси от тази много оцветената с другата до цвят и вкус, който ти харесва.
Принципно аз лично ако е добър аромата мускатовата ракия не бих я оцветявал много много защото аромата ще изчезне.
Иначе ако ползвам чипс първо го натапям в първак или патоки - за един час ги прави Джак Даниелс ряпа да яде, и чак след това в ракията която искам да оцветявам, но така ефекта някак си остава непълноценен.
Купил съм си 10 л. ново дъбово буре и съм си го сложил над хладилника - там си държа ракия между месец и два ако е гроздова - идеално светло жълта става и омеква, но пък си запазва гроздовия аромат. А ако е сливова я оставям по около 2-3 месеца да стане по-тъмна, също така добавям настойка от същата сливова ракия, в която съм сложил десетина сухи сини сливи без костилка - първо засилва аромата и вкуса на слива, второ че така я прави наситено светлокафява (троянската сливова от магазина ряпа да яде), трето - не я подслажда така както ако се ползва карамел.
Мога да кажа че по тая схема бурето или не пие или пие пренебрежимо малко, освен това никога не го оставям без ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 14:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Юли 2012, 17:49
Мнения: 6
Благодаря за отговорите колеги.
И аз си мислех да си взема една малко буре за тази цел както е описал колегата, но си мислех, че с чипса ще постигна същия ефект (а това няма как да стане). Имам още от същата ракия и довечера ще мисля за варянти.
Поздрави на всички и ако модераторите решат нака изтрият или заключат темата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2013, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Яну 2013, 19:08
Мнения: 8
Здравейте колеги имам някое и друго въпросче относно този чипс.Искам да променя вкуса на ракията близък до този на уискито.Какъв става вкуса на ракията от средно или силно печен чипс американски или френски.и колко време трябва да се държи, за да се достигне желаният вкус.Какъв е точно вкуса на тези чипсове?Благодаря ви предварително.Понеже не влизам често да помоля за отговори на имеил carli_m23gd@abv.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2013, 22:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
carli_mgd написа:
Здравейте колеги имам някое и друго въпросче относно този чипс.Искам да променя вкуса на ракията близък до този на уискито.Какъв става вкуса на ракията от средно или силно печен чипс американски или френски.и колко време трябва да се държи, за да се достигне желаният вкус.Какъв е точно вкуса на тези чипсове?Благодаря ви предварително.Понеже не влизам често да помоля за отговори на имеил carli_m23gd@abv.bg

Aaa не така, както си отваряш имеила така ще отвориш и http://www.rakiyata.com
Пс Първо измиваш избрания чипс/за да не размътиш ракията/
после опитваш всеки ден докато ти хареса на теб.Вкусове различни, така че решаваш ти.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 13:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Аз тази година направих така...
в стъкленица имам 50л. гроздова ракия (винена) на 56 градуса, купих си три вида чипс, леко печен френски, и средно печен френски и американски. Заложих 50гр. леко печен и по 25гр. от двата средно печени в чорап.
Общо 100гр. чипс по 2гр. на литър, дамаджаната е покрита отгоре с памучно парцалче, не съм я затварял плътно! От утре мисля да започна да вкарвам по-малко кислород с помпичка за рибки, и така поне две-три седмици.Периодично опитвам, и според мен резултата към края на процедурата е повече от добър, харесва ми ваниловия привкус който пуска средно печения чипс. След първия месец спирам да използвам помпичката за рибки и я оставям в покой за още два месеца, като вадя предварително заложения чипс, и съобразно вкуса който се е получил коригирам с ново влагане на чипс в зависимост резултата който гоня.
Наптимер, ако искам да засиля още ваниловия вкус слагам 50гр. само от средно печения американски, ако искам карамелен вкус слагам от френския или силно печен пак американски, ако искам друго прибавям само стафиди.
По-принцип ракията в общи съд видимо потъмнява много, но като я налееш в шише или чаша стои доста по-светла. Накрая в разредената до 45 градуса напитка слагам по 1 грам на литър глицерин, това което се получава не е точно ракия с типичен вкус на джибра и казан, а по-скоро нещо м/у коняк и ракия, на мен така ми харесва много повече от типичния и първичен вкус на ракията оцветена само с черничеви клечки :)
Отделно, тази година си оставих 10л. ракия в стъкленица на която не съм слагал нищо, стои така както е излязла от казана, и ако някъде прекаля с оцветяване и вкус да мога да коригирам с нея... ако се наложи!

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2015, 19:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Имам дъбов чипс средно изпечен, но не искам да го ползвам, защото много бързо ми боядиса сливовата ракия. На тавана имам и няколко дъбови паркетини неползвани- без лак и масла. Може ли да си направя директно клечки от тях, без да ги изпичам и да ги сложа в ракията или да ги изпека във фурната? Доколкото знам дъбовите паркетини минават около месец сушене в сушилни, но незнам дали това е достатъчно и ме е страх да не пусне кофти дъх на ракията....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2015, 22:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юли 2011, 17:19
Мнения: 36
Цитат:
Имам дъбов чипс средно изпечен, но не искам да го ползвам, защото много бързо ми боядиса сливовата ракия. На тавана имам и няколко дъбови паркетини неползвани- без лак и масла. Може ли да си направя директно клечки от тях, без да ги изпичам и да ги сложа в ракията или да ги изпека във фурната? Доколкото знам дъбовите паркетини минават около месец сушене в сушилни, но незнам дали това е достатъчно и ме е страх да не пусне кофти дъх на ракията....

Щом паркета е чист спокойно можеш да го нацепиш на летвички и да ги сложиш в ракията. Непечените летви дават резултат доста по-бавно от печените. И не е точно същият.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2015, 22:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
gizdo007 написа:
На тавана имам и няколко дъбови паркетини неползвани- без лак и масла. Може ли да си направя директно клечки от тях
Има много видове дъб, повечето не стават за оцветяване и отлежаване на ракия.....
stanimirkata написа:
Щом паркета е чист спокойно можеш да го нацепиш на летвички и да ги сложиш в ракията.

Ами ако паркета е от дъб вида '''Цер'' :buch: нали ракията ще замирише на говежди тор.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима