Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2012, 11:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
:datz: Тази година напрових голяма бела при правенето на вино. След като смлях гроздето на 13 .09 , държах ширата в джибрите 3 дни , след това го прецедих и тогава сложих серниста киселина :cry: :datz: В бидона на воден клапан вря бурно , тихо и снощи отивам да го опитам за първи път! Мирише на сяра! Какво да правя ? Претакане през медна фуния, гивгир? Какво друго?Помагайте братя :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2012, 12:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А дали не мирише на сероводород ?
(запъртъци)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2012, 12:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Да :explode:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2012, 12:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Медните неща ги забрави!!!!!!!
Махни го от калта като начало...
След 2-3 дена пак ще видиш колко мирише на яйца...вероятно ще е доста по-малко мириса.
Та при последвалото бистрене ще изчезне съвсем..
Спокойно .

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2012, 13:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
:respekt: Благодаря, още тази вечер ще го махна от калта и ще пиша какво е станало! При следващото бистрене ,как да разбирам? Да го бистря впоследствие с белтъци, бентонит , или при бистренето което настъпва след спадане на температурата ? :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2012, 15:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Последното.
Причината за миризмата е липса на минерали за развилнелите се дрожди, поради което те умират, падат като утайка и вследствие собствените си ензими лизират - т.е. разлагат се. Поради този процес се отделя и сероводорода.
Не е свързано с влагането на серниста киселина или друг вид сулфитиране, а с липсата на минерали.
Евентуална причина е висока температура на бурната ферментация, прекалено дозиране с дрожди, слаба на минерали мъст и т.н.
Просто е трябвало в началото да се вложи активатор, а може би и по средата на ферментацията - при първите наченки на тази миризма.
След още едно две претакания ще изчезне миризмата.
(Явно си правил бяло вино или розе така както разчитам информацията)
Мисля си че именно в тях става проблем - понеже ферментират без люспите и месестата част. А именно там остават още минерали.
Аз направих успешно втора ферментация (на чужд материал) без да слагам и грам активатор (защото го свърших) без да се получи този мирис. Но виното е червено и е с джибрата си (за ракия).

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2012, 15:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
:) Всъщност гроздето е мерло. Тази година културни дрожди не съм слагал :datz: Ама от скоро съм във форума и чак сега ми се избистриха основните принципи при направата на вино, за което благодаря на съфорумниците :megagrin: Винаги държа ширата 3 дни в джибрата, понеже нямам възможност да ронкам гроздето . След като махнах ширата от джибрата, сложих вода и захар за да направя питиот, който към снощна дата е бистър, не сладни, не е кисел и е готов за консумация. Но при направата му не съм слагал серниста.По моите разсъждения, ако е имало липса на минерали това ще се прояви и при питиотът. Грешката ми е че при започнала ферментация на 3 ден, аз сложих серниста к-на, което е противопоказано . Ама дали е така? Сега ще притакам и ще докладвам :!:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2012, 16:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
грешно разсъждаваш за захарта със джибрите-остатъка или въобще някакво наличие от минерали е точно там...в джибрите

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2012, 16:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
:) Човек винаги научава по нещо ново и полезно, благодаря !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2012, 09:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега Кариби - именно там е заровено кучето - кой те би по главата да слагаш серниста киселина във ферментиращо вино ???
Много ясно че ще замирише на сероводород я, нали ти си избил силноразвитите дрожди бе човек !
Какви минерали какви 5 лв. разискваме ние тука ?
Това е все едно на кола движеща се със 100км в час да хакнеш задна скорост и да пуснеш съединителя :datz:
И после да питаш защо мирише на изгорели гуми.

Сулфитирането - дали със серниста киселина или с друго - е нещо което се прави ПРЕДИ ферментацията с цел да се избие всичко живо в мъстта и най-вече дивите дрожди, с цел - да се посее след това с определена култура питомни дрожди !
Следващото сулфитиране в малка доза се прави след завършване на всички птоцеси във виното ! Което ще рече - след Нова Година.
Хакнеш ли серен двуокис във ферментиращо вино резултатът е точно този - прекъсваш ферментацията и избиваш дрождите - те падат на дъното, лизират и замирисва на запъртъци !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2012, 11:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
:datz: То и аз се чудя защо направих това. Но ето какво се получи: след смилането на гроздето ,оставих го в бидона .От предни години знам че до третия ден никога не е почвала ферментация. Предни години бидонът винаги е стоял на двора, но тази година го вкарах в гаража. Но тази година първо- гроздата станаха 2 седмици по-рано и второ - високи температури. Тези два фактора не ги отчетох ,както и че материала е в гаража. И така на третия ден отивам да махам ширата от джибрите и каво констатирам : образувала се е стабилна шапка ,значи ферментацията е почнала. Почвам да натискам шапката за да я овлажня, НО тя лепни, лигава една такава ! :x Е тогава се панирах. Почвам да питам защо е такава лигава шапката , но всеки вдига рамене! И тогава махнах ширата и 1мл на 1л серниста и те така замириса работата :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 13:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Днес е 8-ят ден от откаляването на виното. Снощи го пробвах и мириса на сероводород е намалял чувствително. Но все още се усеща миризмата. Предполагам че като хване студа и го откаля още веднъж миризмата ще изчезне ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 14:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Споко, и моето понамирисва малко, добре че махнах калта с труповете :)
Ще иска още няколко претакания докато се отмирише.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 15:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Мар 2012, 15:20
Мнения: 48
ilu6a написа:
Медните неща ги забрави!!!!!!!

За някаква епоха на медта ли споменаваш или модерната енология не позволява ползването й ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 15:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
;) Абе голям майтапчия, че и му е интересно :buch: :klugscheisser: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kaishev, paff76 и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима