Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2014, 17:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Слагай ДАФ веднага и го наблюдавай,щом тече бурна,нищо друго не можеш да направиш...при тихата го откали


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2014, 17:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Ами не знам колко е бурна - има ферментация, ама чак пък бурна. :afraid:

Нормалната ли доза ДАФ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2014, 18:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Двойна


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2014, 19:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Не бързай с двойната доза,сложи половината от предвиденото количество , а другото след ден и половина..
В общи линии азота така се влага -в началото и като премине средата на ферментацията.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2014, 06:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Миризмата на ацетон и сяроводород са доста различи. Ако е ацетон ... работата не е на добре. Летливите киселини говорят и за друга ферментация, а не само алкохолна, както бай Танас спомена.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2014, 08:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Миризмата е по скоро на ацетон.

П.П. Поне сега видя на собствена глава, какво е да го прави по начина на "дядо му".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2014, 19:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Щом усещаш ацетон по-добре не се намесвай. Положението е неспасяемо в негови случай. Остави човека да си работи по неговите методи, така поне ти няма да си виновен без причина :)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2014, 19:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Мани, ами днес като отиде той да го бърка, щото досега само аз ходех, не усетил нищо. :explode:
Утре ще сме заедно и ще го накарам да го сравни с миризмата на "моя метод" (сулфитиране, дрожди, ензими и т.н.).

П.П. А, като се сетя, как после ще разправя, че на него си му харесва, направо ми идва да се....... :censored:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2014, 20:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
:lachtot: И твоята не е лесна. Действай си по твоето вино, пък след няколко седмици (месеца) ще си проличи. Отсега усещам, че баща ти няма да падне по гръб :megagrin:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2014, 09:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Бихте ли казали какви са признаците, когато дрождите имат нужда от храна/ДАФ/? По какво мога да разбера, че са гладни горките/не искат да ми съобщават за проблемите си/? До сега съм влагал само по време на бурната ферментация-по 10-12гр/100л в началото и пак толкова към края.Трябва ли да слагам и при тихата ферментация и в какви дози?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 15:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2012, 19:27
Мнения: 11
Здравеите съфоромници.
И аз като доста други тук имам същия проблем матеряла мерише на сяра (пръдня, серо водород). Несъм спецялист правя вино от 3г. но с такъв проблем несъм се сблъсквал, но да обясна все пак какво съм сфършил до тук.
06.10.15
Гроздов матерял Мерло, малко Кабарне и Хамбурски мискет, минато през машина отделени чепки.
Готова мъст в 3 бидона от по 200л. В бидон около 170/180л.захарност 20.5%
Добавена захар на бидон 6кг. 5л. Вода превряла.
Серниста по 150мл.
Захарност 24%
07.10.15
Няма ферментация.08:00ч.
Посявка на дрожди 3 пакетчета по 20гр.
1.5л. вода 25° шира окло 6/7л. 30°
Престой 2.5/3ч. и добавяне в матеряла по равно.
08.10.15
Бурна ферментация :)
В пимещението 16/17°
В мъста 17/18°
Бъркане (силно ентензивно) двапъти на ден сутрин вечер.
09.10.15
10.10.15
Нормално бурна миризма на грозде :)
11.10.15г.
-10:00ч. Разбъркване несъм усетил нощо.
-19:00ч. А нещо в помещението ми намерисва на пръднал ( може да е дядо) отварам бидона и почвам да бъркам и оООоОоо нееее от негое отварам и другите два ужас мерише на яица на праднал на .....
Меря захарност (в чаша 20°t на ширата) 18.5/19%

Чета темите но горе доло сички пишат че са усетили мирриса в тиха ферментация или във вече готовото вино преди да откаляват бентонират....
При мен е още бурна или така поне го виждам аз. Доколкото разбирам мириса е от предозиране с дрожди и когато нямат какво да глозгат запчват да мрът, и замерисват горките, но 18% захар ???
И те така и сега паника чета тук там
Някои слагат ТИАЗОТ други ДАФ (диамониев фосват/сулфат)
Знаещите ( личиси от форума) поднасят и МЕДЕН СУЛФАТ , но захаромера им мисля че показва 0% на колегите усетили таквас миризма или ??? колко.

Моля знаещите или патилите да помогнат какво, колко, кога ,как да прибавя ило да извадя.
Днес 12.10 е втория ден откакто съм усетил мироса, като се пребера ще меря захарност.
Помогнете. :(


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 16:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Синия камък е последна инстанция...при това на готово вино.
Ако все още има видима ферментация можеш да добавиш 5гр/100л Тиазот.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 16:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2012, 19:27
Мнения: 11
Благодаря за бързата реакция ilu6a
но щете помоля за млко по точно обяснение , как да добавя ТИАЗОТА
Във вода или от ширата, да загрея ли течноста да преседили извесно време и след това да добавя.
Предварително ти благодаря :gott:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 17:02 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Извади си шира и разтваряй директно в нея .Разтваря се лесно .Добре разбъркай после . Не се згрява нищо .Внеси както ти каза Ilu6a 5 gr/100 l


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 17:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2012, 19:27
Мнения: 11
Да разбрано, остава да закупия тиазота но пак дилема виждам, че във винарски саит има thiazote и thiazote ph , кои от двата ще е по одачен за внасяне.
Можеби ставам нахален но съм се стресирал :help:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима