Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 13:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 12:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 176
Да го сваля, но аз днес му сложих азота и го разбърках....до утре няма да се е утаило


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 13:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Ами вдругиден тогава.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 14:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 176
Ок. Ще докладвам тогава. Не знам защо, но този път като разтварях диамониевия фосфат течността не стана лилава като първия път....може би количеството има значение...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2015, 22:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 176
Днес преточих виното и отделих 10 л гъста каша :shock: .....не очаквах от бидон 80 л. Да видим дали ще изчезне миризмата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 23:41 
Online
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2014, 09:56
Мнения: 5
Здравейте колеги,от две години чета форума с огромен интерес. Тази година и аз реших да нагазя в дълбокото (омръзна ми да пия на баща ми оцетите). Но май късметът на начинаещия ме заобиколи. Малко предистория:
На 29.09. закупих 260 кг. Мерло в найлонови чували. Нямах възможност да обработя гроздето същия ден и оставих чувалите отворени за другия ден.Качеството на гроздето беше доста зле,много смачкано на дъното,имаше чували с 2,3 литра гроздов сок.Поне нямаше никакви признаци на ферментация(беше доста хладно). Следва ронкане,смачкване и проверка на захарноста. 20 Brix, добавих 10 кг. захар и сулфатирах с три таблетки Oenosteryl Effervescent - 5 гр. След три часа посях с 40 гр. Actiflore F33 приготвени по предписание. На 01.09. имаше нормална ферментация и добавих 40 гр. Thiazote PH, два дена разбърквах шапката след ,което я потопих.Всекидневно дегустирах и измервах захарността,винаги се усещаше дъх на сяра,който намаляваше след разклащане на чашата. При 10 Brix добавих още 40 гр. Thiazote PH. На 08.09.захаромера показа 1 Brix, източих 120 L вино и го поставих на воден клапан.Баща ми ми даде джибрата от 90 кг. асми плюс 25 кг. грозде,които прибавих към моята. Заложих за ракия 150L вода + 45 кг. захар+15 пк. лимонтузу+активатор,ферментацията тръгна веднага.До днес всичко е ОК.Мира не ми дава този дъх на сяра,снощи не издържам и точа една чаша,дъхът е там! Та въпросът ми е:имам ли технологични грешки,как да процедирам с виното? За неделя имам записана колона,ако трябва да сваря и първото?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 10:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
marinero_bg Единственото нещо което се сещам за момента е;
добавянето на няколко литра вода на всеки бидон, разбъркване и оставяне
на бидоните отворени за денонощие....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 11:45 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
viewtopic.php?p=53177#p53177

Донякъде ще ти помогне медта в казана, ако е излъскан както трябва.

На запад за тази цел слагат предварително 20 гр/100л меден (I) хлорид (CuCl). Би трябвало медта да свърже серните съединения, но лично не съм го изпробвал. Не би трябвало да има проблем да се опита, стига да не изкараш пяна през серпентината. Ще ми е любопитно да разбера ефекта.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 12:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Във виното като последна мярка също се ползва и CuSO4 (син камък,меден сулфат)
Но дозировката, която преди време някъде намерих е 1гр на 100л.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 13:03 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Не знам дали синия камък може да свърже сероводорода...

H2S + CuSO4 => ? (има ли химици тук?)

При виното металните соли си остават в готовия продукт (!), докато в при дестилацията остават във винасата...

Медният хлорид се продава и в специализирани разфасовки за производители на дестилати, като средство срещу синилната киселина и серните съединения.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 18:19 
Online
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2014, 09:56
Мнения: 5
Здравейте колеги.
Благодаря за съветите,звучат доста професионално.
Боя се ,че не съм се изразил достатъчно ясно.Проблемно е първото вино,което съм отделил на воден клапан. Второто,което е предвидено за дестилация,няма никакви проблеми. Въпросът ми е: дали трябва да откаля веднага(преди да са минали 25;30 дни)ще се оправи ли с 2;3 откалявания? В момента изглежда леко мътно без кисели жилки с отчетлив дъх на сяра.Трябва ли да ги завъртя(да си оставя за консумация второто а първото да дестилирам)?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 18:33 
Online
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 48
Местожителство: Бургас
Моето миналата година имаше дъх на сяра. След махане на калта и претакане през медния купол на казаха изчезна. В последствие се получи доста добро вина на фона на реколтата миналата година.

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 22:59 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
CuSO4 + H2S = CuS (утайка) + H2SO4

Идеята е, че медният сулфид (CuS), който се образува ще падне като утайка тъй като има разтворимост 0.000033 g/100 mL (18 °C). И по този начин ще се изчисти виното от сярата. Много трудно за дозиране защото човек не знае колко сулфид има във виното...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 00:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Здравейте,
и аз май съм за тази тема......
Историята е: Закупих бяло здраво грозде сорт Шардоне.
След ронкане и смачкване, сложих серниста киселина и 16ч по-късно го преточих.
След утаяване 2ч го откалих.
Поставих дрожди за ферментация и нищо друго.
Имаше силна бурна ферментация в съд буре.
Поставих след това воден клапан.
Поради страх от окисляване и промяна на цвета не го откалих след бурната ферментация!!!
През периода го следях, всичко беше ок, само където беше мътно.(на 20ден тиха ферментация)
Но изведнъж се появи мирис на СЯРА!!!
Бързо го откалих на широк достъп на въздух
(вече е 25ден тиха ферментация)
2 ден го претакам и откалявам но миризмата не изчезва.
Какво ще ми препоръчате да правя?
Да купя ли Активатор Thiazote-PH?
Или да минавам на син камък?
Разчитам на бързи съвети


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 09:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Нищо,от изброеното от теб няма да правиш.
Ще изчакаш още 3-4 дена.
Ще го откалиш,прелееш още веднъж,ще му добавиш бентонит и след 7-8 дена отново ще го свалиш от появилата се утайка.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 19:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Благодаря ilu6a за бързия съвет.
Някакси, човек така не се чувства сам в начинанието и в проблемите! Благодаря!
Да разбирам 3то претакане и после 4то след бентонита, нали?
А 4 претакания на кислород, няма ли да му повлиаят на цвета и да потъмнее?
Имам готовност и за медни ламарини.... имам евентуално капак от меден казан.. и това го имам като вариант за спасение....
А някакво стабилизиране след това с калиев бикарбонат или с витамин C?
За първа година правя бяло вино, до сега само червено...
Дано не съм досаден.

.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима