Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 21:06

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 21:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Не бързай! Както беше казано, отдели виното от утайките и провери след това.
За стабилизиране в домашни условия е почти невъзможно да се говори. Останалото са митове и легенди. Реши първият проблем и след това мисли за друг, ако има ...

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 22:22 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Аз за трета година правя бяло вино и все съм ползвал дрожди и активатор на Ванков (активатора в най-ниската дозировка, добавен на 2 пъти, отначало и след падане захарта на половина). Дрождите не ги харесвам защото са супер бавни, но активатора изглежда е добър. До сега проблеми съм нямал, първата година бях направил опит в едно бидонче без активатор обаче почна да се осеща лек мирис и добавих.

Другото нещо (не точно по тази тема) - след тихата ферментация за да стане вино трябва да минат поне няколко месеца без да се пипа, да отлежи. През това време пада винения камък, но това е бавен процес, отнема месеци. Защо се бърза да се слага бентонит веднага, да се сулфитира веднага? То след тихата още има вкус и мирис на газирана шира...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 01:46 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5805
Местожителство: София
Joro Polimera написа:
. Защо се бърза да се слага бентонит веднага, да се сулфитира веднага? То след тихата още има вкус и мирис на газирана шира...

Далеч си от истината...Отговорите нd въпросите ти, ги има във форума..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 23:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Ok. Ще се придържам към твоя съвет, ilu6a.
След 4 дена ще откаля 3ти път. (след тези две претакания, които съм направил вечеа съответно мия и опушвам бурето)
И след това ще пиша за състоянието на виното ,за да кажеш отново дали да слагам Бентонит!
(смяташ че ще увлече със себе си и мътилката която е миризлива, нали?)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 16:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Окт 2015, 14:57
Мнения: 7
Здравейте,
Нов съм във форума и благодаря на вси4ки за съдействието.
Про4етох доста по темата и все пак търся съвет:

Бурна ферментация с потопена шапка за около 7 дена.
След това е затворено в 4ист съд без достъп на въздух.
Температурата в помещението е около 20-25С.

Според мен все още има тиха ферментация(леко шуми),но няма усещане за сладост...има аромат и лек кисел вкус,която намалява с всеки изминал ден.
Проблема ми е,4е днес леко замириса на сероводород(запъртъци).
От форума разбрах,4е 1-то и най-разумно решение е откаляване.
Но Все още е доста мътно.

Трябва ли да има пряк достъп до въздух при откаляването?

Има ли друга рецепта за този мирис.
Ако сложа "син камък" в нормите и тихата ферментация не е преминала...мога ли тотално да прецакам виното?
Мерси за съветите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 19:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Окт 2015, 14:57
Мнения: 7
Малко уто4нение...
Преди малко отворих капака от горе и миризма на сероводород по4ти не се усеща.
Като изто4иш от канелката около 100-200мл в бутилка миризмата е осезаема.

Има ли някакъв друг лек за тази болест.Преди да пристъпя към откаляване.

При откаляване ме Притеснява следното,виното е още мътно и след като то4а от канелката мътно и миризливо вино..Колко от калта да изхвърля.
Как се процедира в този слу4ай?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 19:55 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5805
Местожителство: София
Махни веднага грубата утайка...Цялата утайка е за боклука.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 20:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
тук хората се интересуват от подробности ЗА етапа на ферментация!
РАзличен подход за различен етап от ферментация.
Като за начало кажи колко дена си след тихата ферментация.
Аз също имам проблем със сероводорода, но при откаляване, нещата се подобриха!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 20:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Окт 2015, 14:57
Мнения: 7
Мерси за съвета!!!
т.е. откалявам..изхвърлям 1-2 пръста утайка...и пак слагам в 4ист съд...след 1 седмица пак откалявам...и така до....
Според вас ще има ли по-добър ефект ако използвам "син камък" да премахна миризмата?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 20:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Окт 2015, 14:57
Мнения: 7
2 седмици след края на бурната...в момента си мисля,4е има още тиха ферментация(може и да е лъжливо 4увство леко шуми,но няма никакви захари при дегустация).
Утре сутринта ще откаля...отворих прозорци и врати да изстудя помещението.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 20:36 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5805
Местожителство: София
Затвори прозорците ,не намаляй още температурата-просто махни тежките гадости от дъното...по нататък ще мислиш за избистряне.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 20:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
тук се събрахме ДВАМА с един и същи проблем , но на различен етап на тихата ферментация....
ilu6a, въпрос към теб:
един винен технолог ми каза, че ако е на ранен етап и има ферментация, трябва да се добави актоватор( нямали азот дрождите...)
Какво мислиш освен откаляването?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 20:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Окт 2015, 14:57
Мнения: 7
Сложено в бутилка се образува бяла утайка за около 30мин.
Сутринта ще извърша откляването.Ще из4акам да падне още малко утайка.
Най-вероятно ще трябва и друго откаляване за 4истене на нова утайка....ако не из4езне миризмата.
Какви са сроковете между 1-2 откаляване?
Ако виното няма многи висок алкохолен градус...самото откаляване не е ли добре да се направи без аериране?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 21:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Размера на утайката зависи от къде точиш...
А относно аерирането, то е за се освободи виното от натрупания CO2.
Сега имаме друг проблем, разлагащите се дрожди!
Освободи се от тях, за начало


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 21:42 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5805
Местожителство: София
velev71 написа:
ilu6a, въпрос към теб:
един винен технолог ми каза....

Аз не съм учил за технолог...така,че щом ти знае виното-следвай указанията му.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима