Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 21:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
ilu6a, това беше изкзване като съвет за колегата който има ферментация.
Моята спря вече и азота не помагал при мен!
Аз следвам твойте указания, ilu6a!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2015, 11:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Окт 2015, 14:57
Мнения: 7
Здравей,Ilu6a!
В4ера ве4ерта откалих виното в друг съд като го аерирах,мисля да из4акам 2-3 дена,защото съда е около 100л и искам да махна още малко утайка и да го върна в съда който мисля да го оставя.
Нужно ли е ползвам Бентонит за да премахна по-бързо утайката,която пове4е вреди отколкото да помага за зреенето на виното.
В4ера оставих в 4аша от въпросното миризливо вино и днес на сутринта няма мирис,цвета му не е променен(т.е. склонност към оксидазно преси4ане няма) и аромата му е долу горе добър за вино на 21-22дена,но все още има един леко кисел вкус.

Може ли да е минала и тихата ферментация?-Искам да спомена,4е при откаляването виното се пенеше.
Въпроса ми е при второто откаляване след 2-3 дена да направя ли сулфитиране с 100мл/100л.
Мерси за съвета!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2015, 14:24 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Ако се е имало повече пяна при преливането му е рано за бентонит.Все още вероятно текът процеси макар и слаби-отделяне на СО2 най-малкото.
Остави го в покой още 5-6 дена -опитай след това има ли газировка...ако има ,ще чакаш още докато се поуспокои.На 20 дена казваш...дръж го поне още 15-тина дена на топло.Може да възникне ЯМКФ...
Не бързайте с това бистрене...не може да искате на 30 дена да имате вино, при това бистро!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2015, 17:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Окт 2015, 14:57
Мнения: 7
Благодаря за съвета.
Повече ме притеснява миризмата на сероводород и отстраняването и.
Ще следя процесите и ще пиша за промени
Ще изчакам 5-6 дена до другото откаляване..
Лека вечер.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2015, 19:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Виждам във форума, че всеки който прави бяло вино, а особено ако няма опит, се сблъсква с проблемите за липса на ензими и умиращи с мирис на сяра дрожди.....
При мен причината е незнание и чужди мнения да има по-малко химия в домашното вино.
Но явно си има чалъми, без който НЕ може!
За сега изчаквам със свито сърце утрешното претакане...
НА какво ли ще ми замирише......??
Явно само ilu6a в момента ни е духовен наставник, дано да продължи да помага със съвети!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2015, 11:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
днес отивам да си донеса капака от казана за ракия да ми е под ръка.
И утре(5 дена от последното претакаме), ако ми замирише на сяра, ще се правя на химик с изливане на шардоне върху меден капак....
Някой да има мнение по въпроса?
Претиснява ме и окисляването, тоест потъмняването на бялото винце.....
Очаквам наставления!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2015, 12:26 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Не прави това с капака.Изчакай тази миризма ще изчезне!!!
За къде бързате толкова?За формирането на едно бяло вино му е необходимо 2-3 месеца,а вие сте се засилили след 30 дена да правите,бистрите и оправяте и т.н...
Не бива да се оправят неща дето не са се развалили.
Стига с това окисляване-нищо няма да стане от 2-3 и повече преливания.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2015, 21:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Благодаря ти отново ilu6a, но както се каза, страх лозе пази....
Ок, утре (30ти ден от водния клапан) ще откалявам за 3ти път без да ползвам медния капак от казана, както ме съветваш!( капака съм го излъскал за случая до блясък....)
Въпрос: на широк достъп на кислород или не?
По напред ме съветваше и след претакането да добавям бентонит.
Кога да го добавям, преди да сложа отново водния клапан или по-късно?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2015, 12:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Утре смятам да сложа малолактични бактерии на червеното вино.
Добре ли е да се сложат и на бялото вино или...?
И двете са на етап 30 дена тоха ферментация
Някой има ли мнение по въпроса?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2015, 19:02 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
На бялото пропусни бактериите,бентонит добави когато виното е абсолютно спокойно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2015, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
след третото откаляване и претакане почти изчезна мириса на сяра!
И изведнъж рязко се избистри виното!
Единственото което ме притеснява е че малко потъмня(или поне така ми се струва)
Сорта грозде е шардоне, но малко повече ми жълтее....
Все пак за сега е важно 100% премахване на сярата като мирис.
И последния въпрос ilu6a ми е:
Казваш да се успокои напълно виното за да се постави бентонит.
Как да се разбере този момент?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2015, 23:35 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Да не усещаш газировка.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2015, 00:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
отдавна премина газировката! Вече няма такава.
Явно се е успокоило....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2015, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Това, че бялото вино се избистри (на постоянни 18 градуса )и на месец тиха ферментация, означава ли, че се е успокоило?
Няма газазировка.
Сега съм му засял малолатични бактерии.
А да му добявя ли бентонит или да изчакам 10 дена за развихряне на малолактичните бактерии?
Очаквам мнения.
И особено на ilu6a ! :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2015, 09:18 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Защо реши да сложиш бактерии на бялото вино?
Сега като си сложил и искаш да мине ЯМКФ изчакай 15 тина дена,след това ще сулфитираш да я прекъснеш и чак тогава бентонит...
Като се е избистрило ,виждаш ли на дъното утайка?-ако има махни я.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GunGod и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима