Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 10:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2015, 11:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Прочетох, че шардонето ставало супер след ЯМКФ и за това....
А и ми оставаха и бактерии за 50л вино......:lol:
Никога не съм стабилизирал с метабисулфит в края на фермрнтация.
Не се ли слага преди бутилиране?
И задължително ли е преди бентонита?
А относно въпроса за утайката, скоро откалих 3 ти път, както ме посъветва!
Имаше малко кал и вече почти сяра не се усеща....
В бурето много не се вижда, но мисля че в момента не се е образувала нова


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2015, 11:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Шардонето е изключение за ЯМКФ както и ,че само то носи дъб...
ЯМКФ трябва да се прекъсне след 10-15 дена(опитвай го)...иначе може виното да загуби свежест.
Добре е когато нещо се влага във виното да се сулфитира след това(за бентонита,като го вадиш).
Щом няма миризма и видими утайки ,го остави да се развива.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2015, 22:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Харесвам хората, които наблягат на детайлите!
ilu6a, вече имам чувството , че се познаваме отдавна! Благодаря ти за съветите!
Явно ще те каня на дегустация. :D
Иначе ПОпрочитам тук там за шардонето, но има доста объркващи съвети и мнения.....
И накрая:
1. разбрах, да оставя шардонето 10тина дена без да го закачам и ще тестваме ( у нас жената е сомелиера) :megagrin:
2. не разбрах указанията ти в скобите - да сулфитицирам след като го харесаме на вкус и после да поставя бентонит, така ли?
Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2015, 22:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
velev71 написа:
да сулфитицирам след като го харесаме на вкус и после да поставя бентонит, така ли?

Да. :)

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2015, 10:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Супер!
А относно количеството метабисулфит за стабилизиране, колко се слагаше 30-50гр на 100литра за бяло вино?
Сулфитицирането прекъсва ли потъмняването на виното? Или трябва да се слага и витамин C?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2015, 21:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Ааааа не 12гр е мярката за 100л,а аз те съветвам да сложиш 8-10гр.
Този номер с витам С не го знам къде си чел?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2015, 23:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Oк. А цвета стабилизира ли се след сулфитицирането?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2015, 10:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Да разбира се.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2015, 13:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Малко се обърках....
ilu6a, ако правило съм разбрал, ме съветваш да суфитицирам бялото вино и после да бистря с бентонит.
В друга статия "Бистрене на бяло вино и сулфитиране", където участваш и ти, чета, че процесите са в обратна последователност! Първо бистрене, после стабилизиране с 8-10г/100л метабисулфит?
Каква е разликата и има ли такава?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2015, 16:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Да,правилно си прочел -но в тази тема става въпрос за бяло вино където няма ЯМКФ.
В случая ти е по-важно да прекъснеш ЯМКФ чрез сулфитиране...после си бистриш,а при махането от утайка можеш да досулфитираш с по-малко от половин доза ако смяташ ,че виното ти е под 12%алкохол.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2015, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 77
Местожителство: София
Цитат:
В случая ти е по-важно да прекъснеш ЯМКФ чрез сулфитиране..


Това важи ли и при червените вина, или се оставя само да си прекъсне?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2015, 19:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Вече сглобих детайлите!
Разбрах разликата в последователността на влагане, благодаря.
А гроздето на старта беше с 20 процента захарност, тост ще е над 12градуса, може да не го бухам с още фосфати... или?
Червените вина и розето с приложени бактерии за ЯМКФ, пак ли са с такава последователност и 15 дена след старта и?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2015, 23:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
mitkom написа:
Цитат:
В случая ти е по-важно да прекъснеш ЯМКФ чрез сулфитиране..


Това важи ли и при червените вина, или се оставя само да си прекъсне?

Да.

При 20% захарност ,очаквания алкохол е около 11% мах.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2015, 10:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
ЯМКФ може да възникне спонтанно, без добавени бактерии, нали?
В такива случай как ще се разбере дали протича такъв процес?
И означава ли , че ако не се сулфитира (около два месеца от тихата ферментация), виното ще се развали заради продължаващи процеси на малолактичните бактерии?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2015, 16:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
velev71 написа:
И означава ли , че ако не се сулфитира

Вероятността това да се случи не е малка.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима