Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 23:52

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2015, 16:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Малко съм отчая...
Днес направихме дегустация на бялото вино - шардоне и мерло.
На 40 дена тиха ферментация са и двете ( вече 7 дена с посяти малолактични бактерии)
Бялото мирише лошо ( на партенки и по-скоро малко на сяра) а иначе е 12градуса по виномера...
Мерлото малко ми е светло на цвят и леко мирише на спарено и ми киселее.... ( не е вкиснато)
Какво да правя?
За мерлото ще чакам още .... или?
За шардонето, пак ли да претакам? ( може би тече ЯМКФ)
Или медния капак от казана?
Има ли познавачи за проби в София?
Първи е ilu6a!
Други мераклии?
Тук телефони може ли да се пишат?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 10:14 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
velev71 написа:
Малко съм отчая...
Днес направихме дегустация на бялото вино - шардоне и мерло.

На мерлото,просто му давай от време на време въздух...малко еретично- но на такъв етап помага.
Просто отваряй капака през ден за 30тина секунди.На киселото на този етап не обръщай никакво внимание...
Шардонето колко пъти беше прелято?
Медните капаци ги забрави на този етап.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 11:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
мерлото е в 2 бурета на воден клапан.
Освен да отварям бъчвите за малко кислород.... или...с някакво претакане?
Имам чувството, че ЯМКФ не е почнала тук....
А шардонето е 3 пъти претакано, ilu6a.
Мисля да изчакам до Сб( стават 15 дена ЯМКФ) и:
1. да сулфитирам с 4гр - за 50л вино.( да прекъсна ЯМКФ) - бяло вино
2.Нд да сложа бентонит и след седмица да претакам. (на опаковката пише че може да замирише на яйца ако стои повече време от 10 дни...)
Въпрос: да откалявам ли преди сулфитиране с метабисулфит?( може да се е появила някаква малка кал за 15 дена)
Или нещо пак не съм подредил както трябва?
Благодаря ilu6a


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 12:12 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Щом е в бъчви не го пипай мерлото.
Шардонето,ако има видима утайка свали го от нея преди сулфитирането,направи го с минимално разливане-сложи маркуча на дъното на втория съд.
За бентонита пише така,не че ще замирише бентонита ами това ,което сваля.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 19:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Ok.
Ще откаля без много достъп на кислород, измивам бурето и връщам виното.
В бурето има 10л празно вече и ще опушвам със серни ленти, има ли проблем от тази сяра?
Много ли набъбва бентонита колко обем му трябва на съда в повече от виното?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 19:57 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Николко не набъбва. :D Не променя обема си.
Не прекалявай с лентите.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
velev71 написа:
Ok...
Много ли набъбва бентонита колко обем му трябва на съда в повече от виното?


Абе velev71, досега си траех, но ми се струва, че много му се вталясваш на този етап на това вино. Всъщност, за кой път правиш вино? Или проблема е в използването на ензими, дрожди, бактерии, бентонит? Нямаш опит с тях ли?

Отговор на въпроса ти - бентонита не иска място. Набъбва за сметка на водата. В съда няма увеличаване на обема. Е, увеличава се с това, което налееш. И толкова.

Ще ти дам на лични координатите си. Но да знаеш, аз не бих тръгнал да се придвижвам към теб. Ако толкова искаш, ще се видим. Един половинчасов разговор на 4 очи замества дни в писане. Не мислите ли?

П.С. Явно и Илия не е дегустирал това вино все още. Видях, че е писал преди мен.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 23:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
С бялото вино нямам опит.. и малко със сгазил лука...
ДО тази година съм ползвал само серен двуокис и дрожди при старта на процесите.
Тази година скочих във дълбокото....
до сега не съм бистрил с бентонит, а и с това шардоне и мириса на яйца, ще трябва и да метабисулфирам :evil:
И питам за да не ДОсгафа.
Видях че си ми писал на лични.
Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима