Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 18:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
26гр. в шапката, 20 гр. околна.
Не съм я потапял, само я бърках и обливах по няколко пъти на ден.
Дрождите са Витилевюр - руж.
На първите 24 часа не свалиха почти нищо, но на 48-я час вече показваше 15, на 72-я показваше 5, а на следващия (-2) - два под 0-та.
Не помня точно на кой ден източих, но беше петък вечерта или събота вечерта като старта беше в предната неделя вечер.

Между другото, не знам какво чудно има в бързата ферментация за 5 дена.
Материал за уиски със захарност почти 20% слиза до 2-3% за точно 72 часа - дрождите са Фермиол за зърнен алкохол, но същото става и с хлебна мая.
Бирата ми винаги ферментира от 12-15% до 2.5 - 3.5 за не повече от 48 до 72 часа.
Това не значи че я почваме на 3-тия ден :) , чакам 7 дена и бутилирам.
А чакам 7 дена защото я варя в уийкенда и съответно имам време пак в следващия уйкенд да я бутилирам.
Има и едни диваци дето са я пускали за пиене от клиенти още на 3-тия ден, ама нема да им казвам името ;)

А за пишман-майсотра на бели вина - каква майка, какъв баща ?
Виж как се прави бяло вино и кажи кои стъпки си направил, щото май си го почнал по технологията на червеното.
И ... 45 гр. КМБС са много. Ако оставиш така нещата скоро спонтанна ферментация няма да тръгне. Търси дрожди за бяло вино.
И най-вече отточи сока от зърната (че нещо с понятия майка и баща не боравим) че иначе ще имаш не бяло, а розе.
Или жълте.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 19:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
victoryvt написа:
Между другото, не знам какво чудно има в бързата ферментация за 5 дена.


Нищо чудно няма, интересно ми е при каква температура го правят за 5 дни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 19:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Апр 2013, 15:56
Мнения: 57
victoryvt написа:
26гр. в шапката, 20 гр. околна.
Не съм я потапял, само я бърках и обливах по няколко пъти на ден.
Дрождите са Витилевюр - руж.
На първите 24 часа не свалиха почти нищо, но на 48-я час вече показваше 15, на 72-я показваше 5, а на следващия (-2) - два под 0-та.
Не помня точно на кой ден източих, но беше петък вечерта или събота вечерта като старта беше в предната неделя вечер.

Между другото, не знам какво чудно има в бързата ферментация за 5 дена.
Материал за уиски със захарност почти 20% слиза до 2-3% за точно 72 часа - дрождите са Фермиол за зърнен алкохол, но същото става и с хлебна мая.
Бирата ми винаги ферментира от 12-15% до 2.5 - 3.5 за не повече от 48 до 72 часа.
Това не значи че я почваме на 3-тия ден :) , чакам 7 дена и бутилирам.
А чакам 7 дена защото я варя в уийкенда и съответно имам време пак в следващия уйкенд да я бутилирам.
Има и едни диваци дето са я пускали за пиене от клиенти още на 3-тия ден, ама нема да им казвам името ;)

А за пишман-майсотра на бели вина - каква майка, какъв баща ?
Виж как се прави бяло вино и кажи кои стъпки си направил, щото май си го почнал по технологията на червеното.
И ... 45 гр. КМБС са много. Ако оставиш така нещата скоро спонтанна ферментация няма да тръгне. Търси дрожди за бяло вино.
И най-вече отточи сока от зърната (че нещо с понятия майка и баща не боравим) че иначе ще имаш не бяло, а розе.
Или жълте.

благодаря ти баш маисторе,извиняваи за невежеството,прекланям се пред теб,само незнам усещаш ли се ,прост въпрос зададох,но на теб явно нещо не ти е вечерта аре лека


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
цветан написа:
20-22 градуса е в мазето постоянна темп.може ли да стои непрекъснато в бадъна с маиката докато не се изпие евентуално

Moже, стига да не ти пречи вкуса на вино стояло с чепките докрай- сещаш се вината по селата имат ясен мирис на "буре" и "Чепки" със завишен танин. Ако не ти е проблем- ОК хем по-бързо ще се избистри.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 20:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Цветане, не се обиждай, но бяло грозде да се остави с майката е такова кощунство, че е като да питаш може ли да караш с дизел бензинова кола. Още повече като щракнеш във форум "вино" най-отгоре има страхотно обяснение как се прави бяло вино - http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=1707.
Да го оставиш със зърната... трябва да си кръчмонавт от класа като съдружника ми с който само бензин не сме пили щото не му знаем мезето... :megagrin: (шегувам се).
От 200 кг. грозде вероятно имаш около 180 л. шира, на която си сложил 45 гр КМБС -малко повечко, но не е фатално и е в препоръчителните граници на някои учебници. 22 гр. КМБс на 100 л. е точно 11-12 гр. серен диоксид на 100л така че няма страшно.
Според мен трябва незабавно да го извадиш от майката, ако искаш да пиеш бяло вино, ако не го извадиш ще стане някакъв "карашиК" дето няма да може да се определи какво е...
При тази доза обаче е препоръчително след няколко часа да вложиш чиста култура винени дрожди за бяло вино. Единият ти вариант е да поръчаш по интернет, другия да си купиш от някоя агроаптека. Пред варианта да седи без дрожди 2 дни аз бих си купил утре сутрин от агроаптеката и бих ги вложил по най-бързия начин. В кауфланд също съм засичал дрожди така че ако в близост имаш - докато не са затворили в 10 ч имаш време още.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Цветане,
Извинявай ако съм те обидил.
Наистина днес не ми е ден, всичко ми върви с Г.З. нагоре, сигурно щото се хванах че съм си обул дребните гащи наобратно.
Ако си ложил 45 гр. КМБС на 100кг. грозде - си превишил дозата 4 пъти.
Ако си сложил 45гр. КМБС на грубо 200кг грозде - си я надвишил само 2 пъти.
Не мога да разбера от поста ти точно какво е станало, но и в двата случая, ако не посееш дрожди за бяло вино или въобще някакви винени дрожди има голяма вероятност спонтанна ферментация да не тръгне изобщо в близките 4- до 7-8 дена.

Технологията на бялото вино е проста, но има важни моменти :
1. Източване на гроздовия сок от зърната и/или чепките.
2. Влагане на бентонит заедно със серния двуокис, за да се избистри гроздовия сок. Ти в момента си вложил само серен двуокис в голяма доза. Да речем че бентонита е само препоръчителен. Ок, но трябва да източиш само сок, никакви джибри !
3. След като заредиш бидона, бадъна, бурето или какъвто съд имаш - с този избистрен гроздов сок, трябва да възбудиш ферментацията - дали с чакане и молитви към Бога , да тръгне сама спонтанно - или чрез купени дрожди за бяло вино - изборът е само твой.
4. След като тръгне алкохолната ферментация и премине ... а към края й не е лошо да се вложи и ДАФ ... следва откаляване на бистрата част от младо вино и изхвърляне на грубата утайка.
5. Следва бистрене с бентонит , желатин, белтък от яйце, или други способи (студ например)
6. Консумация или бутилиране с малка доза серен двуокис.

Има и други тънкости, но основното е това.
Дано съм ти бил полезен.

Температурата ти е добра, но заради предозирането със серен двуокис, има голяма вероятност да не ти тръгне ферментацията и с купени дрожди.
Не се бой, и аз съм го правил това - решението е : аериране , дали с претакане от високо, или с помпичка за аквариум - няма значение, важното е да излезе серния двуокис. Колкото е повече неговата доза, толкова за по-дълго се консервира сока.
Дори можеш да направиш така натурален гроздов сок с поне месец трайност.
Ако имаш други въпроси, питай на лични.
Ще ти помогна с каквото мога, но не съм никакъв майстор винар.
Майстор пивовар съм :) колкото и нескромно да звучи.

Наздраве !
И нека бъдем позитивни. Алкохолът помага в общия случай, или поне до някаква степен.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Последна промяна victoryvt на 28 Окт 2013, 22:24, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 22:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Така и така е предозирано...ако се отцеди добре(още по-добре ако може да се изстуди),докато се търсят дрожди въпросното ще се утаи -преди посявката ако се махне от утайката може да се получи вино в рамките на доброто...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 11:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
borisgp написа:
1% разтвор меден сулфат е най - добре да си използва заради лесното измерване. Идеята е да добавиш 0.1 ppm мед във виното има си таблици за целта и получаваш меден сулфид който не мирише и за няколко дни се утаява претакваш и си готов. Медните парчета, телове и други обаче не са препоръчителни да се слагат във виното, заради ниското ПХ и киселините ....... в общи линии за да правиш подобно нещо трябва да си мастър, като Виноградец например :)


Е той Виноградец отдавна го няма, да не би под друг ник да е тука :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 11:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
banichkata написа:
caribi написа:
Миналата година на мой познат ... накрая сложи меден сулфат по неговите думи в количество : "на върха на ножа". И виното се отмириса и съответно изпи

Син камък! :megagrin: :megagrin: :megagrin:
Той е токсичен, при контакт с киселини би трябвало да се разпада на киселина(сярна) :shock: .
Ако не друго поне ще ти излекува гъбичките по краката.

Е нема как да получиш сярна киселина като прибавиш меден сулфат във виното , за гъбичките - също не се лекуват с сярна киселина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 17:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Апр 2013, 15:56
Мнения: 57
stefannankov написа:
Цветане, не се обиждай, но бяло грозде да се остави с майката е такова кощунство, че е като да питаш може ли да караш с дизел бензинова кола. Още повече като щракнеш във форум "вино" най-отгоре има страхотно обяснение как се прави бяло вино - http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=1707.
Да го оставиш със зърната... трябва да си кръчмонавт от класа като съдружника ми с който само бензин не сме пили щото не му знаем мезето... :megagrin: (шегувам се).
От 200 кг. грозде вероятно имаш около 180 л. шира, на която си сложил 45 гр КМБС -малко повечко, но не е фатално и е в препоръчителните граници на някои учебници. 22 гр. КМБс на 100 л. е точно 11-12 гр. серен диоксид на 100л така че няма страшно.
Според мен трябва незабавно да го извадиш от майката, ако искаш да пиеш бяло вино, ако не го извадиш ще стане някакъв "карашиК" дето няма да може да се определи какво е...
При тази доза обаче е препоръчително след няколко часа да вложиш чиста култура винени дрожди за бяло вино. Единият ти вариант е да поръчаш по интернет, другия да си купиш от някоя агроаптека. Пред варианта да седи без дрожди 2 дни аз бих си купил утре сутрин от агроаптеката и бих ги вложил по най-бързия начин. В кауфланд също съм засичал дрожди така че ако в близост имаш - докато не са затворили в 10 ч имаш време още.

мерси помогна ми много,наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 17:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Апр 2013, 15:56
Мнения: 57
victoryvt написа:
Цветане,
Извинявай ако съм те обидил.
Наистина днес не ми е ден, всичко ми върви с Г.З. нагоре, сигурно щото се хванах че съм си обул дребните гащи наобратно.
Ако си ложил 45 гр. КМБС на 100кг. грозде - си превишил дозата 4 пъти.
Ако си сложил 45гр. КМБС на грубо 200кг грозде - си я надвишил само 2 пъти.
Не мога да разбера от поста ти точно какво е станало, но и в двата случая, ако не посееш дрожди за бяло вино или въобще някакви винени дрожди има голяма вероятност спонтанна ферментация да не тръгне изобщо в близките 4- до 7-8 дена.

Технологията на бялото вино е проста, но има важни моменти :
1. Източване на гроздовия сок от зърната и/или чепките.
2. Влагане на бентонит заедно със серния двуокис, за да се избистри гроздовия сок. Ти в момента си вложил само серен двуокис в голяма доза. Да речем че бентонита е само препоръчителен. Ок, но трябва да източиш само сок, никакви джибри !
3. След като заредиш бидона, бадъна, бурето или какъвто съд имаш - с този избистрен гроздов сок, трябва да възбудиш ферментацията - дали с чакане и молитви към Бога , да тръгне сама спонтанно - или чрез купени дрожди за бяло вино - изборът е само твой.
4. След като тръгне алкохолната ферментация и премине ... а към края й не е лошо да се вложи и ДАФ ... следва откаляване на бистрата част от младо вино и изхвърляне на грубата утайка.
5. Следва бистрене с бентонит , желатин, белтък от яйце, или други способи (студ например)
6. Консумация или бутилиране с малка доза серен двуокис.

Има и други тънкости, но основното е това.
Дано съм ти бил полезен.

Температурата ти е добра, но заради предозирането със серен двуокис, има голяма вероятност да не ти тръгне ферментацията и с купени дрожди.
Не се бой, и аз съм го правил това - решението е : аериране , дали с претакане от високо, или с помпичка за аквариум - няма значение, важното е да излезе серния двуокис. Колкото е повече неговата доза, толкова за по-дълго се консервира сока.
Дори можеш да направиш така натурален гроздов сок с поне месец трайност.
Ако имаш други въпроси, питай на лични.
Ще ти помогна с каквото мога, но не съм никакъв майстор винар.
Майстор пивовар съм :) колкото и нескромно да звучи.

Наздраве !
И нека бъдем позитивни. Алкохолът помага в общия случай, или поне до някаква степен.

няма проблем ,мерси за съвета,ако имам трудности ще питам,наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2013, 09:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
"Оставянето на виното миришещо на сероводород води до неговото превръщане в т.н. меркаптани, които вече и с претакане не се махат." - така написа victoryvt в един от постовете си по тази тема. И аз си внуших, че моето вино мирише така /защо ли го прочетох?/ Та въпроса ми е: все пак няма ли някакъв лек, споменавате за меден сулфат - каква е дозата за 100л вино и как се прилага?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2013, 11:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
borisgp написа:
1% разтвор меден сулфат е най - добре да си използва заради лесното измерване. Идеята е да добавиш 0.1 ppm мед във виното има си таблици за целта и получаваш меден сулфид който не мирише и за няколко дни се утаява претакваш и си готов. Медните парчета, телове и други обаче не са препоръчителни да се слагат във виното, заради ниското ПХ и киселините ....... в общи линии за да правиш подобно нещо трябва да си мастър, като Виноградец например :)


1% разтвор си намираш 5 милилитра на 94 литра правят 1ppm можеш да стигнеш до 3ppm, но това е май в тежки случаи само. Трябва добре да се разбърка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2013, 13:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
borisgp благодаря! Виното е 200л и е в буре пълно догоре.Веднъж е откалявано, утре ще го преточа втори път. Не разбрах колко грама меден сулфат /син камък на прах/ на тези 200л вино /купаж от 120л мерло плюс 80л сира/ да вложа. Предварително благодаря!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2013, 15:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Трябва да си приготвиш 1% разтвор:
Лесен начин:
1. Измерваш 1 грам син камък и го смесваш със 100 милилитра дистилирана вода, разтваряш го и вече имаш 1% разтвор.
2.Измерваш 10 милилитра от разтвора и го слагаш в 200 литра вино разбъркваш хубаво, изчакваш няколко часа най-добре една нощ помирисваш внимателно ако има още миризма повтаряш процедурата. Ако нямаш изчакваш 2 или 3 дни и откаляваш.

Начин на високо ниво :megagrin: :
1. Приготвяш 1% разтвор (както е описано по-горе)
2.Приготвяне на 0.004% разтвор, като измерваш 1 мл 1% разтвор и го допълваш с 250 мл дистилирана вода.
3.Приготвяш си 5 съдчета каквито имаш.
4.сипваш 0.5мл, 1, 1.5, 2 мл в четирите съдчета едно оставяш настрана.
5. Сипваш вино във всеки по 100 мл.
6. Изчакваш една нощ или няколко часа както прецениш и сравняваш миризмата от различните съдове с този който си оставил празен и който напълваш с нетретирано вино.
7.Преценяваш с какво количество да третираш цялото вино.


Успех и да кажеш какво е станало, че ми е интересно :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима