Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 00:14

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2013, 18:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Благодаря borisgp! Това вече се казва перфектно обяснение. Допълнително ще докладвам за резултата!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2013, 12:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Обещаният доклад- направих първо експеримента с 5те чаши и на база резултатите постъпих както следва: Разтворих 2гр. меден сулфат в 200мл дестилирана вода /първият опит беше с трапезна, предполагам, че може направо във вино/ и 30мл от полученият 1% разтвор влагам на 100л вино при добро разбъркване. Три дни по-късно няма и помен от неприятната миризма на обор /едвам долавеща се/, така я определих, четейки тази статия-http://www.bacchus.bg/show/index.php?storyid=2156464#comments. Виното стана перфектно, благодаря borisgp! След 3-4 дни ще го откаля, ще чакам още 30-40 дни и ще го затворя в 10л бутилки пълни до горе


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2013, 16:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
borisgp написа:
влагането на активатор на посоки без ясни причини или признаци за нужда е абсолютно несериозно и води до едно и също нещо всеки път........

Има и още нещо-предозирането с азотна храна води до намаляването на вторични продукти във виното,висши алкохоли и естери и от там намаляване на аромата на виното...Може също да доведе до натрупване на етилкарбамат...който е канцерогенен продукт

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2013, 17:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Да уточним мерките и теглилките:
borisgp - 5мл 1% р-р на меден сулфат в 100л вино
vlaivsto - 30 мл 1% р-р на меден сулфат в 100л вино - и виното няма миризма, но дозата 6 пъти по-висока от дозата на borisgp :? :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2013, 22:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Мярката за подобна интервенция е 1-2гр на 1000л

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2013, 10:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
ilu6a каза, че мярката е 1-2гр/1000л, аз на практика съм вложил 3,3гр/1000л, което смятам, че не е фатално и не би оказало вредно влияние нито на виното нито на здравето на пиещите го. Пък и да оказва няма да изхвърля 200л качествено вино,нали?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2013, 10:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Действително не мисля, че е проблем завишаването.Докато пръскаме лозите вероятно поглъщаме в пъти по-големи количества син камък директно :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2013, 12:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Радвам се, че си свършил работа с медния суфат.

Тъкмо си мисля, че ми се струва, че плодовите аромати на две от вината ми са по слаби тази година от миналата и започнах да ровя напред назад за евентуални причини, решавам да отворя междувременно форума и гледам Илия постнал много интересна информация.
Ами мога да кажа, че при мене има голям шанс да се е случило нещо такова:

ilu6a написа:
borisgp написа:
влагането на активатор на посоки без ясни причини или признаци за нужда е абсолютно несериозно и води до едно и също нещо всеки път........

Има и още нещо-предозирането с азотна храна води до намаляването на вторични продукти във виното,висши алкохоли и естери и от там намаляване на аромата на виното...Може също да доведе до натрупване на етилкарбамат...който е канцерогенен продукт


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2013, 12:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Между другото догодина може и да имаме достъп до органични храни това май до голяма степен променя нещата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2013, 15:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
borisgp написа:

Тъкмо си мисля, че ми се струва, че плодовите аромати на две от вината ми са по слаби тази година от миналата и започнах да ровя напред


Е именно поради същата причина и аз рових,информацията е от последния учебник на Богдан Манджуков-"Основи на винопроизводството,теория и практика"

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2013, 21:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2013, 15:59
Мнения: 41
Местожителство: София
И при мен има същия резултат. Миналата година от много по-непретенциозно грозде резултатът беше много по-плодов и ароматен. Тогава не изпозвах никаква добавка, само стартер за рехидриране. Благодаря за разчепкването на темата. Аз започвам да изпитвам съмнения и към ранното затваряне на виното на воден клапан, но не изкам да разводнявам темата. Другата година ще направя първо проба и после ще коментирам, но дяволчето е влязло и човърка.
А трябва и четене :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2013, 21:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
necco написа:
... Аз започвам да изпитвам съмнения и към ранното затваряне на виното на воден клапан, но не изкам да разводнявам темата. ...


Според капацитетите по темата- след края на най-бурната ферментация дрождите трябва да работят анаеробно- т.е. без достъп на кислород от въздуха.
Вино 50 л. не може да се направи както в резервоар 10 хил. литра. Не може и никога не е същото.

Фауловете според мен е че някои не могат да дочакат тази 7-10 дневна ферментация и искат да стане за 5 дена- ОК, няма проблем- индустрията
задоволява и тази прищявка...
ама след месец се появили излишни мириси-
но проблем и те се лекуват... :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2013, 22:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
какво каза???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2013, 23:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
ilu6a написа:
какво каза???

Нищо- може науката така да напредне че и зъбите да си ги мием със някакъв разтвор на син камък, даже след време може да станем и със синя кръв,
щом не е токсичен медния сулфат- no problem- той се получава лесно и се разпада лесно "само" на сярна киселина, но кой го интересува химията...
Важното е да се оправи вкуса на виното на човека...
Аз поне по химия бях манияк и


Последна промяна banichkata на 07 Ное 2013, 23:22, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2013, 23:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
глупости

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима