Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 02:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 00:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Добре де при първите две махания от калта пак ли сулфитираш и не е ли добре да сулфитираш виното преди да го прехвърлиш. За антиоксидазното действие иначе го правиш постфактум ..... ?То така даже ще затваряш и по-малко сулфити вероятно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 09:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
На първото сваляне от калта не дбавям,то си има достатъчно СО2 който излиза и прави възглавница върху повърхностния слой.
А от там нататък сулфитирам- но не го правя преди свалянето тъй като при сулфитиране трябва да се разбърка,а така ще вдигна част от утайката.
За това сулфитирам когато съм го махнал от калта в буферния съд и после го връщам обратно в неговия си съд.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 10:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:51
Мнения: 25
Здравейте колеги! Заглавието на темата съвпада с моя проблем, за това реших да не пускам нова тема. Надявам се да ми обясните къде съм сбъркал и да помогнете ако е възможно. Искам да кажа, че внимателно изчетох всичко, написано до тук. Та какво се случи:

Тази година за пръв път реших да сложа дрожди на виното. Грозде - каберне и рекацител, без загнивания. След смачкването на гроздето сулфатирах със серниста киселина - около 10 мл на 100 литра материал. Загрях част от ширата до около 30 градуса и в нея разтворих 1 пакетче дрожди. 2 часа след сулфатирането добавих дрождите (вече кипеше ферментация в тях) към материала (без чепки, само зърната бях оставил). След 1 или 2 дни (не помня точно) добавих активатор за дрождите към сместа. Бурната ферментация протече добре, материала се разбъркваше по 3 пъти на ден, и след 7 дни отделих сока от твърдите частици. Налях в добре измити и предварително напушени със сярна лентичка бурета (2 по 50 литра), където тихата ферментация продължи с воден клапан - S образни тръбички с резервоарчета вода, през които бълбука излизащият CO2. До тук всичко е на ред - нещата вървяха чудесно. Може би 2 седмици след наливането на сока в буретата реших да пусна малко от виното да пробвам до къде е стигнало - и О УЖАС! - усетих миризма на СЯРА!!!! Не ми се беше случвало подобно нещо до сега, но след 2-3 часа като подуших каничката - имаше си перфектен мирис, вкус и цвят - олекна ми и се успокоих. Това ми беше грешката мисля - оставих виното в буретата с водния клапан и то престоя така още 1 месец. Преди няклко дни реших, че вече е време да махна клапаните и да откаля виното - и за втори път О! УЖАС - смърдеше на развалени яйца. За съжаление 2 дни след като сипах виното в кана миризмата не изчезва, както стана предния път. Мирише си на запъртъци и това е. От прочетеното из форума разбирам, че дрождите нямайки какво да ядат са паднали като утайка и са започнали да отделят SO2.

Посъветвайте ме моля - имам 2 бурета вино с перфектен искрящ цвят, но ужасна миризма. Какво да направя - ще го откаля и ще претакам при широк контакт с въздух, но после какво? Да търся ли медна фуния? Или да слагам син камък?

Пропуснах да добавя, че в 2 дамаджанки сложих да ферментира остатъка от сока, който не се събра в буретата- в тях е станало перфектно вино, с невероятен вкус и аромат, което от 3 чашки прави главата да се върти, а краката да играят право хоро :)

Та помагайте колеги, зимата предстои а виното ми е изправено пред ужасна участ! :cry: :?: :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 11:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Свали го от утайката ...с широк достъп,медните фунии и синия камък на този етап ги остави...
Идват студове ,дръж го на студено-след 20тина дена наново го свали от утайката ,а буретата само ги измивай -недей ги напушва.
След 30 тина дена няма да има и помен от смущаващия "аромат"...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 11:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:51
Мнения: 25
ilu6a ще те послушам, дано си прав и да спасим винцето....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 11:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
нищо му няма-малко повече серни продукти...и малко повече задържано върху утайката-проблеми решими с леки и ненатоварващи виното манипулации.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 13:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:51
Мнения: 25
А миенето на буретата - със сода за бурета, или просто измиване с вода?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 13:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Само вода!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2013, 10:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:51
Мнения: 25
След 3 претакания виното все още мирише на сяра. Започвам да се отчайвам, че няма да става за пиене..... добре че си оставих поне едно от буретата без дрожди, та не е като да съм съвсем без вино.... Колеги какво да предприема още за да махна миризмата? Явно вече са се получили устойчиви съединения и миризмата не се маха само от претакане...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2013, 10:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Бистрене с бентонит той е алкален...и ще помогне донякъде ако този мирис идва от предозиране със сулфити...
Като последна и много крайна мярка е синия камък(меден сулфат) като се слага 0,5-1гр на 100л след ден два виното е необходимо де се претака в други съдове или същите но измити...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2013, 16:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 173
И моето тази година го изтървах и не иска да се отмирише...Искам да попитам такова вино става ли за ракия?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2013, 17:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2013, 15:59
Мнения: 41
Местожителство: София
Моето след първото откаляване имаше силна миризма на сяра. Въпреки това напълних бурето. След няколко батонажа :megagrin: миризмата вече я няма. Вчера направих второ откаляване и на бурето и на основия съд - миризмата и на двете е напълно изчезнала и дори вече започват да се усещат сортовите аромати, макар и само когато съм надвесн над съда :lol:
Основната част от тазгодишната грешка е поправена, загубата на ароматен профил следствие на преазотирането - ще видим след месец два.
Успех на всички винари и наздраве!
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2013, 18:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Ное 2013, 23:46
Мнения: 8
Преди няколко год и аз имах подобен проблем ,бях го позапарил и от винарския магазин ме посъветваха ,ако не мога да намеря медна фуния да го прекарам през обикновенна метла от пазара .така поема повече кислород и се отмирисва ,но ми предписаха и нещо но нямам спомени.ОПрави се и нямаше проблем.Успех и весели празници !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2014, 14:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Имам въпрос, но първо искам да уточня, че виноматериала е на баща ми. :motz:
Грозде рубин, около 150 кг, смляно, без ронене, без сулфитиране, без дрожди, абе без нищо. На втория ден от смилането, мирише, та се не трае, на ацетон/сероводород/лепило. Протича ферментация.
Какво да му го правя? Претакане, ДАФ, какво?

П.П. Много е гъсто, не може да се бърка. Даже шапка не се образува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2014, 14:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
О, тая ферментация май не е алкохолна :verzweifelt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима