Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 10:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2012, 00:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2012, 18:11
Мнения: 15
Местожителство: Нова Загора
Здравейте колеги. Адски съм бос като производител но не и като конусматор (не че кой-знае какво значение за раздела) но в тази събота мисля да се сблъскам с това предизвикателство. Разполагам с казан (наскоро придобит) Френски с колона за отделяне на незнам си какво си и с милко Циганина (главния технолог). Материала не е много защото лозята на дядо ми са в къщата където родителите ми живеят и не е много. От негови думи имам материал около 200 кила. Утре ще мога да направя снимки на съоръжението и ще взема пълни данни но нямам търпение да науча тънкости за този стар български убичай. Един приятел (който е старо куче в занаята) ме посъветва първо да отида на казана в неговото село да придобия представа ама като му показах за каква машина иде реч ми каза че изобщо не му са ясни (тука батка има сума ти кранчета и много манометри за к,во са незнам) ме препрати към вашия форум за акъл. Не че на милко Циганина му имам малко доверие ама мисля да се справя с ваша помощ подобаващо. Така че аз съм от Нова Загора и който ми даде добри идей освен че при желание (там където ще варим ракията река тунджа минава през двора и спукваме кефала в момента ) да присъства на събитието (което ще е издържано по старата българска традиция) или просто реши да си изкаже експертното мнение естествено че ще бъде почерпен с резултата. Аааа, между другото аз съм ихтеолог и ще му пратя от паламудеца дето си го резвам с наслада за мезенце. Това ми е първия пост във вашия форум и съм сигурен че няма да ми е последния. Надявам се да не съм нарушил някой от правилата но ако е така още утре ще го поправя. :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2012, 00:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
И какво означава да си ихтеолог

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2012, 10:40 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
Че машината е с колона, е добре като начало. Че не си започнал да четеш ПРЕДИ да сложите материала - не толкова... Ама щом подхождаш с кеф, няма начин рано и по-късно да не стане добре :)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2012, 10:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Наука за рибоците ! Рядка професия :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2012, 13:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2012, 18:11
Мнения: 15
Местожителство: Нова Загора
caribi написа:
Наука за рибоците ! Рядка професия :)


Така е. Рядка като най-рядкото разстройство, хахахах.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2012, 15:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Ще ни покажеш ли снимка на казана "Френски с колона" но без главния технолог :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2012, 15:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2012, 18:11
Мнения: 15
Местожителство: Нова Загора
MONI BARONA написа:
Ще ни покажеш ли снимка на казана "Френски с колона" но без главния технолог :megagrin:


Точно се върнах от вилата. Качвам снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2012, 15:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2012, 18:11
Мнения: 15
Местожителство: Нова Загора
MONI BARONA написа:
Ще ни покажеш ли снимка на казана "Френски с колона" но без главния технолог :megagrin:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2012, 16:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Съоръжението изглежда чудесно, колега!
Завиждам добронамерено ;) и пожелавам успех в занаята.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2012, 20:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2012, 18:11
Мнения: 15
Местожителство: Нова Загора
itev написа:
Съоръжението изглежда чудесно, колега!
Завиждам добронамерено ;) и пожелавам успех в занаята.

А дано да се получи добра ракийка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2012, 20:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2012, 18:11
Мнения: 15
Местожителство: Нова Загора
То съоръжението си го бива ама никой не ми казва как да процедирам. Хайде кажете тънкостите бе колеги. :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2012, 20:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
На първо време накарай "Милко Циганина (главния технолог)
да почисти казана от загорялото :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2012, 20:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами както се казваше в един скеч - Ако искаш да те покани Карбовски в предаването си трябва да си или циганин или проститутка :)
Пък аз не съм нито технолог, нито професор, че даже и студент в Пловдивския институт не съм (Но нищо не ми пречи да стана - трудно било само първото висше, следващите ...)
Та сериозно на въпроса :
Тъй като го гледам е с 4 тарелки и при среден рефлукс ще вади алкохол около 85-90 гр. и ще има малко аромати.
Виж рзбери как се спират тарелките и за всеки конкретен случай решавай колко от тях да работят. Принципът е прост - повече тарелки - по-висок градус и по-малко аромати.
Ако искаш да пречистиш лош материал - пускай всички тарелки и вади на висок градус и после разреждай. Акое хубав материала - спирай 2-3 тарелки или намалявай рефлукса чрез охлаждашата вода в колоната (онова дето е вътре и тече в него студена вода и излиза топла се нарича дефлегматор - то прави стичащия се надолу в колоната втечнен алкохол, който се нарича флегма или рефлукс когато влиза в тарелките)
При напълно спряна вода в дефлегматора - казанът става обикновен казан без колона. С уточнението че все пак има малко пасивен рефлукс по стените на колоната.
Добра информация ще ти даде долният термометър - той показва температурата на кипене на материала в казана - по нея можеш да съдиш за силата на материала - текне ли дестилат при температура на долния термометър 93 гр. -значи си имал материал с около 10% алкохол, ако текне при по-ниска температура - значи е по силен от 10 %, ако текне на 98 ... хич недей чака да събереш много :)
Ако си фен работи така - пускай всички тарелки в началото и максимален рефлукс (максимален дебит на охлаждащата вода) докато протече първак, после след отделянето на първака (грубо 1 % от материала - на 100л материал - 1 л.първак) можеш да намалиш рефлукса за сметка на дебита на полезен алкохол, да спреш някоя тарелка и т.н., като наближат патоките -пак пусни всички тарелки и увеличи рефлукса за сметка на намаляване на дебита за в кофата. Така ще имаш хем добро пречистване, хем достатъчно аромати.
Най-големия майсторлък е да хванеш момента на отсичане на патоките, опитвай разреден дестилат докато усетиш дъх на дърво, бъчва, джибра, костилка и пр. - веднага махай кофата и слагай друга за патоки.
Патоки събирай докато тече нещо по-силно от вода, стига да не ти струват много дървата.
Аерирай ракията с нещо - помпичка за аквариум, компресор, бузи, вятър :)
Слагай я в буре, ако нямаш - ползвай дъбов чипс.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 10:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Много добре обяснено ВикториВТ :thumbs1:
Само едно питане от мен, което е малко встрани от темата, ама...
Това за аерирането на ракията след изваряването не го знам. Обясни защо се прави, моля? И може ли в бурето да се направи, ако е поотлежала малко - да речем 1 месец?

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 10:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2012, 18:11
Мнения: 15
Местожителство: Нова Загора
victoryvt написа:
Ами както се казваше в един скеч - Ако искаш да те покани Карбовски в предаването си трябва да си или циганин или проститутка :)
Пък аз не съм нито технолог, нито професор, че даже и студент в Пловдивския институт не съм (Но нищо не ми пречи да стана - трудно било само първото висше, следващите ...)
Та сериозно на въпроса :
Тъй като го гледам е с 4 тарелки и при среден рефлукс ще вади алкохол около 85-90 гр. и ще има малко аромати.
Виж рзбери как се спират тарелките и за всеки конкретен случай решавай колко от тях да работят. Принципът е прост - повече тарелки - по-висок градус и по-малко аромати.
Ако искаш да пречистиш лош материал - пускай всички тарелки и вади на висок градус и после разреждай. Акое хубав материала - спирай 2-3 тарелки или намалявай рефлукса чрез охлаждашата вода в колоната (онова дето е вътре и тече в него студена вода и излиза топла се нарича дефлегматор - то прави стичащия се надолу в колоната втечнен алкохол, който се нарича флегма или рефлукс когато влиза в тарелките)
При напълно спряна вода в дефлегматора - казанът става обикновен казан без колона. С уточнението че все пак има малко пасивен рефлукс по стените на колоната.
Добра информация ще ти даде долният термометър - той показва температурата на кипене на материала в казана - по нея можеш да съдиш за силата на материала - текне ли дестилат при температура на долния термометър 93 гр. -значи си имал материал с около 10% алкохол, ако текне при по-ниска температура - значи е по силен от 10 %, ако текне на 98 ... хич недей чака да събереш много :)
Ако си фен работи така - пускай всички тарелки в началото и максимален рефлукс (максимален дебит на охлаждащата вода) докато протече първак, после след отделянето на първака (грубо 1 % от материала - на 100л материал - 1 л.първак) можеш да намалиш рефлукса за сметка на дебита на полезен алкохол, да спреш някоя тарелка и т.н., като наближат патоките -пак пусни всички тарелки и увеличи рефлукса за сметка на намаляване на дебита за в кофата. Така ще имаш хем добро пречистване, хем достатъчно аромати.
Най-големия майсторлък е да хванеш момента на отсичане на патоките, опитвай разреден дестилат докато усетиш дъх на дърво, бъчва, джибра, костилка и пр. - веднага махай кофата и слагай друга за патоки.
Патоки събирай докато тече нещо по-силно от вода, стига да не ти струват много дървата.
Аерирай ракията с нещо - помпичка за аквариум, компресор, бузи, вятър :)
Слагай я в буре, ако нямаш - ползвай дъбов чипс.

Супер си колега. Тотално изчерпателен. А найстина това за аерацията е малко специфично. Би ли разяснил.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима