Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 00:12

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 10:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Доколкото знам от нАуката - че по време на стареенето се извършват процеси на окисление и естерификация на алкохолите поради което вкусът и качествата на дестилата се променят (към по-добро). Едновременно и се извършва екстракция на вещества от дървесината на бурето. В тях има моно и полизахариди, феноли и т.н.
За да се случи това отлежаването трябва да е в буре - дъбово ли , черничево ли - според продукта.
Ако човек си няма буре - замества го с аериране и дъбов чипс. В общи линии резултата е същия. Най-малкото защото всеки може да си позволи нов печен дъбов чипс, докато да си позволи всяка година по едно ново току що печено буре - едва ли ...
А ако имаш старо изхабено буре - ускори процесите чрез аериране и чипс - пак ще е по-добре.

Аериране - означава да се вкарва въздух да бълбука вътре.
Най-лесно чрез помпичка за въздух за аквариум.
Може и чрез периодично раздрусване и проветряване на съда.
Другото за бузите и вятъра е шега.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 10:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
В конячното производство поради голямата продължителност на процеса стареене се е наложило разбирането, че старите конячни бъчви са най-ценни. Основната причина за това е, че с удължаване срока на използване на дъбовите бъчви от тях се екстрахират по-малки количества фенолни вещества, а повече лигнин и редуциращи захари, в резултат на което се получават дестилати с повишено качество.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 11:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Благодаря и на двамата за разясненията :thumbs1: Но въпросът ми бе за ползата от аерацията на прясна ракия. И дали тази операция може да се осъществи на по-късен етап?

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 11:37 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Цитат:
Другото за бузите и вятъра е шега.


Хич не е шега! След като 10 дена от сваряването на "сливовица" надувах бузи всеки ден в един бидон с френски чипс резултата беше мека и пивка ракия, която никой не призна за прясна :)! Нямаше и пострадали глави на другия ден!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 11:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А, митове и легенди всякакви има - да падала отвисоко, къпана ракия ...
Според мен - независимо кога и как - трябва да влезе въздух и да се разтвори в нея като така се ускори окислението.
Аз действам така - по време на дестилацията слагам под чучура една фунийка пълна с дъбов чипс. Ракията се стича по нея и преминава през чипса и пада в кофата. Така хем се аерира, хем се оцветява от чипса и съответно екстрактва от него - понеже е доста топла (търпя критика тук) екстракцията е по-добра.
След това на следващия ден пускам помпичката в тубата и добавям и същия чипс от кофата.
След седмица бълбукане спирам. Но тубата ми е наполовина пълна (или празна - който е песимист :) ), отвреме на време като мина покрай нея я раздрусвам и помирисвам и опитвам ...
По време на бълбукането с помпичката я затапвам неплътно с еднин найлон че иначе се губи много алкохол.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 12:23 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Мисля, че метода с "къпането" като начин за отделяне на Фюзелови /май бяха / масла е неоспорим! Винаги го правя до напълване на първата кофа /10 л./ т.е. до достигане гърлото на висок буркан и винаги се отделя мътилката. Въпросът е до каква степен да се отделят след като в тях е аромата?!
Колото до загубите при аерирането /за сега нямам помпа и ползвам метода с преливането-всеки ден по 10-на литрови канчета/ смятам да направя следното:
На бидоните съм поставил тръбички с шлаух за воден клапан. Смятам през тях да пусна шланга на помпата и да стегна обръча. Така няма да бяга алкохола, но ще се аерира достатъчно. Излишния въздух ще преминава през неуплътнената част на тръбичката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 15:04 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
ZMeyGorianin написа:
Мисля, че метода с "къпането" като начин за отделяне на Фюзелови /май бяха / масла е неоспорим!

:smoker: Не ми се спори, иначе... :-?

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 20:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
SiteAdmin написа:
ZMeyGorianin написа:
Мисля, че метода с "къпането" като начин за отделяне на Фюзелови /май бяха / масла е неоспорим!

:smoker: Не ми се спори, иначе... :-?

Началник, доста време те нямаше, така че мисля на много хора ще им е приятно да поспориш. Даже и на Змея.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2012, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2012, 18:11
Мнения: 15
Местожителство: Нова Загора
И такааа. Благодарение на менията ви колеги се надявам че повлиях на главния технолог благорпиятно.
Изображение
Казах му да отвори всички тарелки за да може вкусът да е по богат а на голямо количество не държа.
Изображение
След това се отдадох на риболов защото много технологични аромати бяха почнали да се смесват поради високата температура и наличието на цветущия технолог.
Риболова се оказа доста плодотворен Изображение
След като бат милко каза че всичко е наред реших да почерпя и такааа. В момента съм налял тридесетте литра ракия да изфирясва в две малки бидончета.

Основния ми въпрос е колко време трябва да стой така и по какъв начин. и после да го сипя ли в това буренце което започнах да закисвам във ваната защото има бая големи цепнатини почти отвсякъде и дали така изобщо трябва да се закисва.Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 18:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2012, 18:11
Мнения: 15
Местожителство: Нова Загора
И все пак как да процедирам с бурето. Никой не казва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
vice_boy написа:
И все пак как да процедирам с бурето. Никой не казва.

На първо време виж дали тече след закисването,ако всичко е ОК го измий със сода за бъчви.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 20:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
vice_boy написа:
И все пак как да процедирам с бурето. Никой не казва.

Да знаеш, че като я налееш в бурето, ще "изчезне" (попие) известно количество. Забелижимо ще е, колкото и да го киснеш. Ще падне и градусът с няколко деления, така че, не я разреждай преди това. И много внимавай, ако е ново или почти ново, че може да стане като карамел на цвят и с дъх на дърво, дори и за няколко дни само.
Аз така, с едно чисто ново буре и една готина гроздова... Без малко да прецакам нещата преди години...

А колко да изфирясфа в бидончетата сега... На други места във форума се споменаваше, че трябва да е поне седмица. Цената е пак понижен градус... Ама...


Последна промяна Qui-Gon Jinn на 29 Окт 2012, 20:40, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 20:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
То това лакирано буре... По-добре сложи чипс. Да не се окаже, че бурето има и някаква миризма или пък вземе, че оцвети ракията в кофти цвят.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 21:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
Старо ми се вижда това буре.Колко годишно е?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 23:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2012, 18:11
Мнения: 15
Местожителство: Нова Загора
svetlan27 написа:
Старо ми се вижда това буре.Колко годишно е?

Бурето е на поне 15 години.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима