Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:12

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 23:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2012, 18:11
Мнения: 15
Местожителство: Нова Загора
Qui-Gon Jinn написа:
vice_boy написа:
И все пак как да процедирам с бурето. Никой не казва.

Да знаеш, че като я налееш в бурето, ще "изчезне" (попие) известно количество. Забелижимо ще е, колкото и да го киснеш. Ще падне и градусът с няколко деления, така че, не я разреждай преди това. И много внимавай, ако е ново или почти ново, че може да стане като карамел на цвят и с дъх на дърво, дори и за няколко дни само.
Аз така, с едно чисто ново буре и една готина гроздова... Без малко да прецакам нещата преди години...

А колко да изфирясфа в бидончетата сега... На други места във форума се споменаваше, че трябва да е поне седмица. Цената е пак понижен градус... Ама...


То така или иначе количеството е малко. Взема да го забравя това буре а пък самия градус на ракията беше нисък.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2012, 18:11
Мнения: 15
Местожителство: Нова Загора
Krass написа:
То това лакирано буре... По-добре сложи чипс. Да не се окаже, че бурето има и някаква миризма или пък вземе, че оцвети ракията в кофти цвят.

От къде да си взема чипс и как да процедирам с него.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 18:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
Забрави го това буре!Купи си ново или слагай чипс.Но първо прочети всичко за чипса,написано във форума че да не ревнеш после!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 19:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2012, 18:11
Мнения: 15
Местожителство: Нова Загора
svetlan27 написа:
Забрави го това буре!Купи си ново или слагай чипс.Но първо прочети всичко за чипса,написано във форума че да не ревнеш после!!!

Вече се сдобих с чипс и сега почвам да разучавам за технологията. Обаче незнам точно от кой вид е.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 19:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
vice_boy написа:
svetlan27 написа:
Забрави го това буре!Купи си ново или слагай чипс.Но първо прочети всичко за чипса,написано във форума че да не ревнеш после!!!

Вече се сдобих с чипс и сега почвам да разучавам за технологията. Обаче незнам точно от кой вид е.



:buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 22:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
ако бурето е ползвано само за дестилат и е подържано чисто ...то:
viewtopic.php?p=25348#p25348

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 12:59 
Offline

Регистриран на: 14 Окт 2012, 22:09
Мнения: 2
Баси яката инсталация ;) завиждам и аз искам так'вас :)))

Колега кажи за количествата: колко зареди, колко изкара, градус, джибри?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 17:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2012, 18:11
Мнения: 15
Местожителство: Нова Загора
BAN написа:
Баси яката инсталация ;) завиждам и аз искам так'вас :)))

Колега кажи за количествата: колко зареди, колко изкара, градус, джибри?

Абе колега. Направо ме е срам да кажа. Инсталацията е добра ама аз съм тоталния аматьор. Джибрите бяха около 150 литра без захар и изкарах 30 кила ракия. От към градус неуспях да го докарам. Излезе около 42 градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 01:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2012, 18:11
Мнения: 15
Местожителство: Нова Загора
vice_boy написа:
BAN написа:
Баси яката инсталация ;) завиждам и аз искам так'вас :)))

Колега кажи за количествата: колко зареди, колко изкара, градус, джибри?

Абе колега. Направо ме е срам да кажа. Инсталацията е добра ама аз съм тоталния аматьор. Джибрите бяха около 150 литра без захар и изкарах 30 кила ракия. От към градус неуспях да го докарам. Излезе около 42 градуса.

Утре ще покажа снимки на дъбовия чипс който пуснах в 42 градусовата ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 16:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2012, 15:37
Мнения: 3
victoryvt написа:
Ами както се казваше в един скеч - Ако искаш да те покани Карбовски в предаването си трябва да си или циганин или проститутка :)
Пък аз не съм нито технолог, нито професор, че даже и студент в Пловдивския институт не съм (Но нищо не ми пречи да стана - трудно било само първото висше, следващите ...)
Та сериозно на въпроса :
Тъй като го гледам е с 4 тарелки и при среден рефлукс ще вади алкохол около 85-90 гр. и ще има малко аромати.
Виж рзбери как се спират тарелките и за всеки конкретен случай решавай колко от тях да работят. Принципът е прост - повече тарелки - по-висок градус и по-малко аромати.
Ако искаш да пречистиш лош материал - пускай всички тарелки и вади на висок градус и после разреждай. Акое хубав материала - спирай 2-3 тарелки или намалявай рефлукса чрез охлаждашата вода в колоната (онова дето е вътре и тече в него студена вода и излиза топла се нарича дефлегматор - то прави стичащия се надолу в колоната втечнен алкохол, който се нарича флегма или рефлукс когато влиза в тарелките)
При напълно спряна вода в дефлегматора - казанът става обикновен казан без колона. С уточнението че все пак има малко пасивен рефлукс по стените на колоната.
Добра информация ще ти даде долният термометър - той показва температурата на кипене на материала в казана - по нея можеш да съдиш за силата на материала - текне ли дестилат при температура на долния термометър 93 гр. -значи си имал материал с около 10% алкохол, ако текне при по-ниска температура - значи е по силен от 10 %, ако текне на 98 ... хич недей чака да събереш много :)
Ако си фен работи така - пускай всички тарелки в началото и максимален рефлукс (максимален дебит на охлаждащата вода) докато протече първак, после след отделянето на първака (грубо 1 % от материала - на 100л материал - 1 л.първак) можеш да намалиш рефлукса за сметка на дебита на полезен алкохол, да спреш някоя тарелка и т.н., като наближат патоките -пак пусни всички тарелки и увеличи рефлукса за сметка на намаляване на дебита за в кофата. Така ще имаш хем добро пречистване, хем достатъчно аромати.
Най-големия майсторлък е да хванеш момента на отсичане на патоките, опитвай разреден дестилат докато усетиш дъх на дърво, бъчва, джибра, костилка и пр. - веднага махай кофата и слагай друга за патоки.
Патоки събирай докато тече нещо по-силно от вода, стига да не ти струват много дървата.
Аерирай ракията с нещо - помпичка за аквариум, компресор, бузи, вятър :)
Слагай я в буре, ако нямаш - ползвай дъбов чипс.


Здравей, колега !
Абсолютно съгласен съм, че алкохолът трябва да тече от казана в максимално възможното количество на правилни градуси. Мисля, че качествата на продукта са най-добри при алкохолен градус между 65 и 50, моля да ме поправите ако греша.
Казаните с тарелки наистина имат много високо КПД, но тъй като са много скъпи, казанджията не ти дава да управляваш рефлукс, охлаждане, тарелки и т. н.. Няколко пъти съм варил именно на такъв казан: според силата на материала, както и други различни фактори общият харман излиза понякога на стойности над 80 градуса. Което не благоприятства запазването на ароматите. Най-добрите резултати досега съм постигал при обикновени казани, при които алкохолът тръгва на 70 градуса, затова ги и предпочитам. Дълго рових за специална тема във форума, в която този въпрос се коментира, но за съжаление не открих, извинявам се ако не пиша на правилното място.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 22:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
niki24hs написа:
. Най-добрите резултати досега съм постигал при обикновени казани, при които алкохолът тръгва на 70 градуса, затова ги и предпочитам. Дълго рових за специална тема във форума, в която този въпрос се коментира, но за съжаление не открих, извинявам се ако не пиша на правилното място.

Подкрепям с две ръце...въпреки ,че нямам много литри дестилат зад гърба си...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2013, 09:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
+1 и от мен. :respekt: В теоретичния раздел да се отвори нова тема за процесите на химията и физиката, които се разиграват там горе под купола на аламбика!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2013, 21:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
niki24hs написа:
Най-добрите резултати досега съм постигал при обикновени казани, при които алкохолът тръгва на 70 градуса, затова ги и предпочитам.

С това не съм съгласен. При аламбика имаме ФЧ 0,1 - 0,3 според размера на купола. Според немските майстори добра ракия става при ФЧ 1 - 1,3. При водния деф нищо не пречи да се намалява ФЧ, но при аламбика няма как да се увеличава. В конструкцията и управлението на дефовете мисля че е грешката. Също и в колоните. То и аз бях залитнал по пълнежи :datz:.
Но браво, че се отвори такава приказка :thumbs1:
niki24hs написа:
Дълго рових за специална тема във форума, в която този въпрос се коментира, но за съжаление не открих, извинявам се ако не пиша на правилното място.

Не отделна тема, ами цял раздел си заслужава. Да направиш спирт е лесно, ракията е майсторлъка. Даже в родината на водката вече се интересуват от благородни дестилати. Остава да ни изпреварят и язък ни за "традициите" :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2013, 23:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Като чета форума и все повече се убеждавам че традициите само ни спъват.
Пример;- виното както го правеше дедо.... ракията варена с чепките, пак както е вареше баба и така нататък.....Същата работа е и с градусите на ракията.
Нали се сещате че ако ви потече ракията /средна фракция /на 65 70градуса в нея
има какво ли не.... вода ''фузелки'', е верно по ароматна е но не е по чиста.
Всичко е въпрос на вкус....средства и желание.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2013, 23:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
MONI BARONA написа:
Нали се сещате че ако ви потече ракията /средна фракция /на 65 70градуса в нея
има какво ли не.... вода ''фузелки'', е верно по ароматна е но не е по чиста.
Всичко е въпрос на вкус....средства и желание.....

Добре де, а на колко трябва да потече ?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: fisher и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима