Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 08:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2013, 23:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Четох, че 85% алк е пределът, над който рязко започват да намаляват ароматите. Но при 85 ги има. Затова препоръчват 82-83. За чиста напитка със съхранени аромати. В момента не мога да намеря източника...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2013, 23:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
MONI BARONA написа:
Нали се сещате че ако ви потече ракията /средна фракция /на 65 70градуса в нея
има какво ли не.... вода ''фузелки'', е верно по ароматна е но не е по чиста.
Всичко е въпрос на вкус....средства и желание.....

Добре де, а на колко трябва да потече ?

Точно там е разликата м/у ректификационата колона и обикновения казан,
Въпрос на избор Илия......Едното потича на нисък градус, ароматно но не до там
чисто, другото потича на висок градус чисто/ до колкото е възможно/но;>
не дотам ароматно......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2013, 23:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
ама с кой аламбик това може да стане...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2013, 00:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
И с не всяка колона може да стане.
бай Танас написа:
Затова препоръчват 82-83. За чиста напитка със съхранени аромати. В момента не мога да намеря източника...

Бай Танасе, да не би аз да съм източника! Доста пъти съм писал на 80-82-83%alc ми е продукта...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2013, 10:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
atz написа:
И с не всяка колона може да стане.
бай Танас написа:
Затова препоръчват 82-83. За чиста напитка със съхранени аромати. В момента не мога да намеря източника...

Бай Танасе, да не би аз да съм източника! Доста пъти съм писал на 80-82-83%alc ми е продукта...

Я уточнете...защото ми се струва че единия говори за температурни градуси на колоната при варене, а другия за алкохолни градуси на готовия продукт/ракия/.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2013, 14:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
За обемни % пиша Мони... Доколкото разбирам бай Танас има предвид същото.
Сложих една вертикална линия на дясната част от картинката. И на лявата май трябваше да сложа...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2013, 14:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Тези ''схемички'' да ги разчете човек трябва да има съответното образование.
На мен специално нищо не ми говорят и нищо не отбирам.
Вероятно ако ти дам на тебе да ми разчетеш една партитура и ти
така ще гледаш :shock:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2013, 15:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Как така бързо изкара партитурата! Съмнителна е работата! :D
Ами ще опитам, така, с по-човешко обяснение. И не съм никакъв професионал в тази област.
За дясната част, лявата е ясна. Да извадя картинката за по-лесно... От къде са дошли примесите и как са стигнали до колоната е друга тема. За всеки примес си има кривата с номерчето на нея. Долу е процентното съдържание на алкохола, примерно някъде в горната част на колоната, малко преди да излезе от пълнежа, пак примерно, защото %-то съдържание на алкохола се променя по височината на колоната. Вдясно е скалата за коефициента на ректификация, скала за всички примеси. В жълто е за коефициент по-малък от 1-ца. В синьо, отгоре е за Кrec по-голям от 1-ца. Всеки примес в зависимост от % алкохол в който се намира му се променя по неговата крива коефициента на ректификация. И ако коефициента е по голям от 1-ца, примеса заминава нагоре, накрая си госъбираме в дестилата. Колкото е по-голям коефициента на ректификация(усилване) по кривата на примеса, толкова по-лесно той отива, усилва се, и пак там в продукта.
Обратното, колкото е по-нисък коефициента на ректификация за примеса при определен % алкохол(скалата в основата на графиката) толкова този примес се намалява, усилването му е по-малко от 1-ца. С други думи пътува надолу по колоната. Но, има, но. Процента алкохол се променя по височината. От това следва, че тези примеси някъде си намират баланса и си остават да висят в колоната, в пълнежа. И поради промените в състава на материала при периодична дестилация, съответно и на %алкохол в колоната в различните етапи на дестилацията, натрупаните примеси си местят мястото в колоната. Пътуват по пълнежа. И в крайна сметка ако не се овладява процеса, не се управлява, едни или други примеси в различно време от процеса може да заминат в продукта.
Такава реч до сега май не съм писал... Дано съм разбран с непрофесионалното си обяснение. И дано да съм прав. :? Така е според знанията ми на този етап...Непрофесионално...
Мони измъчи ме! ;) И работата ми зависна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2013, 17:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
atz написа:
Как така бързо изкара партитурата! Съмнителна е работата! :D
За дясната част, лявата е ясна.
Мони измъчи ме! ;) И работата ми зависна!

На мене и лявата час ми е толкова ясна колкото и дясната :? но дано на човека които зададе въпроса в темата да му стане ясно...
Иначе шапка ти свалям, много си навътре в нещата :respekt: :2thumbs:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2013, 17:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Благодаря за респекта Мони! :thumbs1: Така си ги обяснавам за себе си нещата. Все пак професионалистите тук имат последната дума. При мен може и да случая челкаш... :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2013, 01:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Коефициент на ректификация (КР) - отношението на коефициента на изпарението на примеса към коефициента на изпарението на етиловия алк. КР = КПр/Калк.
Местим вертикалната линия наляво, към по-нисък %алк - КР на тежките алк. нарастват. Т.е. при аламбика ще има повече примеси.
Но :!: "...основной смысл дистилляции состоит в том, чтобы сохранить вкус и аромат напитка, который ему передает сырье, из которого он сделан. В спирте-ректификате весь вкус и аромат варварски изнечтожается во время ректификации.
...сложные эфиры и даже сивушные спирты, ведь умеренное количество этих составляющих формирует букет напитка. По этой причине, я и остановился на магической цифре 85% (при использовании зернового и плодовоягодного сырья). Спирт такой концентрации сохраняет все естественные ароматы...
Так в чем же секрет такого качества? Всё очень просто, в аппарате заложен принцип фракционной конденсации. Фракционная конденсация – процесс обратный фракционной дистилляции. Т.е. разделение по фракциям происходит за счет того, что фракции с температурой кипения выше температуры кипения спирта, конденсируются быстрее..."
Местим надясно линията - повече алк. - по-малко примеси. Въпросът е докъде да местим :) Казано с думи прости. Управлението на дефа е volume-то на нашата уредба :megagrin: Намаляваме - звукът е нежен и фин. Но не се чува всичко. То зависи и от ухото, де. Увеличаваме - вече ясно се чуват всички честоти, но се промъкват и шумове. И главата ни боли от децибели :lol: И от партитурата зависи :D затова дестилацията е изкуство ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 17:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2012, 15:37
Мнения: 3
Независимо от различните и понякога и противоречащи си мнения се радвам, че зачекнах темата и провокирах толкова добри специалисти да я коментират, мисля че дискусията трябва да продължи.
За мен като че ли като на-добро решение остана по-раншно останало мнение на victoryvtq, съгласно което по време на процеса на дестилацията и нейните начало, среда и край, колоната да се манипулира така, че да се постигне най-благоприятното съотношение между различните фракции. Смятам, че всички наши усилия са насочени натам ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 18:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Няма специалисти, специалистите са в промишленото производство, тук се учим. ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 19:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Ами продължаваме дискусията.
Първо за 85-те % на дестилата цитирани по-горе от бай Танас.
http://distillate.rx22.ru/viewtopic.php?p=37#p37
87%.
http://labspirt.com/forum/index.php/top ... l#msg27936
Предпочитам на 80 - 82%. За главите на макс % обикновено 90 - 92 и нагоре...
За колоната и манипулирането с нея. С увеличаване на флегмовото число и въобще с дълбочината на дефлегмацията, Кр за примесите се намалява. Какво правим с ароматите? За да си ги съберем трябва да управлявяме процеса.
За да го управлявяме е необходима управляема система. Всичко да е под контрол! Да се има предвид и химията.
Колкото до изкуството на дестилацията. Има някаква граница за изкуството определена от хардуера ( системата ).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 21:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Мдаа, дискусии...в темата "Заек ще вари ракия" :)
S66, мастер - "Для меня дистилляция это искусство, искусство сохранения аромата исходного сырья...."
Игорь, Администратор експерт - "Это не правда. Дистиллят - это продукт перегонки. Не больше и не меньше. Какое искусство в дистиллированной воде? или в дистиллированной браге?...Дистиллят браги - полуфабрикат, которому только предстоит стать напитком. И тот, кому это удается, может претендовать на звание Мастера..."
Кой крив, кой прав - времето ще покаже... :)
И за да не са само цитати. Аз също мисля, че правенето на класна ракия (което е не само дестилацията, а също ферментацията, отлежаването и т.н.) е изкуство. Като да рисуваш или композираш. Не на всеки се отдава. А и всеки харесва различна музика и различни картини...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима