Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 12:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Ракия от компоти
МнениеПубликувано на: 11 Май 2013, 15:41 
Offline

Регистриран на: 22 Юли 2009, 19:52
Мнения: 16
Местожителство: wv. tarnovo
здравейте,имам около 200 буркана компоти и мисля да ги сложа за ракия . Въпроса ми е става ли да ги сложа само тях и допълнително захар , или да ги оставя като узреят джанките да ги мешя. мерси предварително


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Май 2013, 00:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Юли 2009, 10:55
Мнения: 16
Местожителство: София
Захар като има ще стане. Сложи им дрожди , нагласи ги на 20-21 захар и след няколко дни си готов за казана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2014, 15:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Юли 2014, 10:30
Мнения: 23
Местожителство: София
Да не отварям нова тема за компотите - реших да пиша тук.
Имах 30 лошокачествени компота и реших да им извадя ползата под формата на ракия.

Ето какво направих вчера.
Взех 25 кг праскови за основа на ферментацията, изчистих ги и ги намачках. Замерих захарност 9.
Сложих 30 компота от ягоди - захарност 8-9.
Разредих 4 кг захар в 11 литра топла вода. Захарност 22.
Имах стар сок от арония 4,5 кг. Разредих го с още 4,5 кг вода. Захарност 28.
Добавих 1 пакетче лимонтозу.
Получи се течност с общ обем 70 литра със захарност 16-17.
Още тази сутрин всичко кипи - разбърквам. Захарността е вече 13.
До тук нещо сбъркал ли съм? Дали ще излезе нещо качествено като ракия?
Поздрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2014, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ще, ще , ама да беше я докарал началната захарност поне на 20%.
Карай, вече ферментира.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2014, 21:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 597
А пречи ли нещо, ако вдигне малко %, все пак вчера е заложил всичко. Само питам.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2014, 21:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Юли 2014, 10:30
Мнения: 23
Местожителство: София
И аз си помислих да добавя още захар, ама си викам да не стане много захарта на толкова малко плод...
Повече ме притеснява какъв ще е аромата с тая комбинация от праскови, ягоди и арония. Ще видим какво ще стане и ще пиша.
Според вас на това количество колко паток мога да добавя преди варене? Имам и десетина литра 50 градусова ракия, която леко киселее. Дали да не я добавя също? Ще придаде ли кисъл вкус на новата ракия?
Благодаря ви за мненията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2014, 22:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 597
rifad написа:
здравейте,имам около 200 буркана компоти и мисля да ги сложа за ракия . Въпроса ми е става ли да ги сложа само тях и допълнително захар , или да ги оставя като узреят джанките да ги мешя. мерси предварително

От тия 200 буркана има ли някой плод който да преобладава, и колко са?

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2014, 23:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Независимо, че ферментацията е в ход, захар може да се добави, но не бива да се мери със захаромер, защото вече имаме натрупан алкохол и реалната начална захарност е загубена като ориентир.
Може да се постъпи аналитично :
Примерно - заложил си 100кг. материал с 17% начална захарност и вече показва 13или надолу - независимо от това колко е напреднала ферментацията (но е по-добре да е по в началото) добавяш захар или по-добре захарен сироп над 50% добре сварен за дезинфекция и охладен.
Сметката е следната :
при 17% начална захарност за 100кг материал имаш 17кг. захар в него.
Ако добвиш още 4кг. захар на 100кг. материал ще се получи :
21кг. захар на 104 кг. материал (отделените вече 17-13=4 / 2 = 2 кг. въглероден двуокис ги пренебрегваме :) )
21/104=20.1%

Т.е. за да добавиш 3% захарност на 100кг. мъст ти е нужно 4 кг. захар !
Над 20% захарност (начална) е вече пре , пре достатъчно.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2014, 23:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Юли 2014, 10:30
Мнения: 23
Местожителство: София
Благодаря за съвета!
Значи на моите 70 литра мога да добавя 2-3 кг захар. Ще го направя още сега.
Каквото - такова.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2014, 22:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Юли 2014, 10:30
Мнения: 23
Местожителство: София
Захарността вече е 0%. Разтвора не сладнее, а леко нагарча, но има мек приятен вкус и лек дъх на спирт. Днес е 9ти ден от залагането, а като разбъркам все още кипи пяната. Така или иначе в неделя съм записал час за казан - на 12ти ден от залагането.
Имам 15 литра 47 градусава винена ракия, която леко киселее. Мислех да я добавя за преваряване заедно с разтвора. За да премахна киселата жилка сложих 20 гр активен въглен на прах. Стана една мътилка - грозна работа. Днес гледам, че леко се е утаила, но все си е мътно-синкаво-зеленикава течността на ракията и въглена.
Дали ще съсипя материала, ако добавя тази ракия със въглена в казана преди варене? Може ли да се вари разтворен активен въглен заедно с материала? Дали няма да убие разните аромати на праскова? Имам такива мисли и нямам отговор. Ако можете дайте съвет от личен опит.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2014, 22:35 
Online
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 247
Местожителство: София
Много вероятно е ароматите да се понижат от активния въглен, особено след като ще се вари. Правя този извод от опита си, в хладилника винаги има няколко бучки въглен които обират много добре миризмите от различните храни, жена ми ги сменя на 2-3 месеца и няма никакви проблеми. За киселините по скоро може да пробваш със сода за хляб.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2014, 10:46 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Наков, филтрувай я тази мътилка през една чиста бяла тениска, плат, каквото имаш и вари без въглена! За киселинността сложи сода за хляб - 1 пакет на 150-200 литра материал, повече няма нужда. Ако е само за тази ракия, а останалия материал не киселее, сложи половин пакет сода преди да вариш - изсипи я като зареждаш казана, като е студен още.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2014, 12:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Юли 2014, 10:30
Мнения: 23
Местожителство: София
Благодаря ви за съветите! Явно не трябва да допускам въглена да влезе в казана, въпреки, че цеденето не дава голям ефект. Пак ще цедя... дано успея до утре вечер.
Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2014, 15:27 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Аз си мисля че въглена няма да е проблем в казана...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2014, 17:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Юли 2014, 10:30
Мнения: 23
Местожителство: София
Ако вече се е наситил активния въглен може и да не прави поразии още повече, че говорим за 20 грама на 120 литра казан, но знам ли. Казанджията може да откаже да приеме тая мътна ракия с въглена.
Аз сега се сещам, че като бях малък баба ми вареше ракия и слагаше пепел от печката както в кацата за кашата за варене преди да сложи плодовете, така и отгоре на шапката след като плодовете вече бяха ферментирали. Защо го правеше това за синята слива не знам. Може да го е видяла от своята баба :megagrin: . А пепелта е слаб въглен... Знам ли? Ще го цедя пак довечера и каквото стане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима