Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 08:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2014, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
Пепелта се е слагала вместо содата за хляб за алкализиране при по кисел материал.
:prost2:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2014, 10:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Юли 2014, 10:30
Мнения: 23
Местожителство: София
Да докладвам за резултата.
Добавих в казана размътената с активен въглен ракия - 15 литра на 45 градуса.
Днес сварих ракийката.
Резултат: отделен първак 0,450 литра, 19 литра на 57 градуса, 3 литра на 40 градуса, 12 литра паток на 30 градуса.
Цвят: перфектно бистра течност
Вкус: топъл вкус с фино сладнеене.
Мирис: приятен фин дъх на праскова.
По моите стандарти - перфектна ракия без нежелани странични вкусове и мириси.
Благодаря ви за съдействието!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2015, 10:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Юли 2014, 10:30
Мнения: 23
Местожителство: София
Новобрански работи.
Да ви кажа какво стана с ракията, която описвах по-горе в тази тема.
Една година лежа в дъбово буренце. Опитах я онзи ден - мека и ароматна, но ГОРЧИ и има вкус на дърво. С две думи развалих я с едногодишен престой в бурето. Бурето беше ново, но добре изкиснато.
Сега какво? Май само преваряване я оправя или има други начини?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2015, 17:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
Няма други начини, ако наистина не е приятна за пиене трябва да я превариш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2015, 19:01 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
nnakov написа:
Новобрански работи.
Да ви кажа какво стана с ракията, която описвах по-горе в тази тема.
Една година лежа в дъбово буренце. Опитах я онзи ден - мека и ароматна, но ГОРЧИ и има вкус на дърво. С две думи развалих я с едногодишен престой в бурето. Бурето беше ново, но добре изкиснато.
Сега какво? Май само преваряване я оправя или има други начини?


МОжеш да я смесваш (купажираш) с ракия, което не третирана с дъб. Ако искаш преварявай, твоя воля.

Христо Петров написа:
Няма други начини, ако наистина не е приятна за пиене трябва да я превариш.

Сигурен ли си? За дъбови екстракти, ароматни води и т.н. чувал ли си?

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2015, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
"МОжеш да я смесваш (купажираш) с ракия, което не третирана с дъб. Ако искаш преварявай, твоя воля."
Преварка със следващия материал ми се вижда най-удачно.
Иначе, ако имаш друга ракия наистина можеш да пробваш първо с малки количества и да прецениш резултата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2015, 23:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 615
Аз написа:
? За дъбови екстракти, ароматни води и т.н. чувал ли си?

Сериозно ли препоръчваш тая химия за подобряване на домашен алкохол?

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 00:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Нито едно от изброените не е химия...ама четене се иска.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 00:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Дъбов екстракт, подобно на билков извлек, може да се получи от чипс или летви престояли достатъчно дълго във висок процент алкохол. Ароматни води се вадят от чисти материали, след отделяне на патока. И едното и другото се използват за купажиране с цел подобряване на органолептиката. Няма химия :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 01:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 615
Искате да кажете, че това, което се предлага по магазините е истинско?
Де да беше. Някой да е правил нещо подобно в домашни условия с цел подобряване?
И един лош дестилат, колкото и да се подобрява, няма да стане това, което ни се иска.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 06:13 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
В магазините рядко можеш да намериш ароматни води или дъбов екстракт точно защото не са химии. В магазините продават есенции, не екстрат.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 12:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
pentco написа:
И един лош дестилат, колкото и да се подобрява, няма да стане това, което ни се иска.

Основната идея беше, че дестилат претоварен с дървесина може да се купажира с друг, който е чист и така и двата да се подобрят, без да се стига до преваряване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 13:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
Там е работата бай Танасе, че не е ясно дали и двата ще се подобрят, ако единия вече си е добър. За мен лично вкуса на дъб трябва да е леко доловим в ракията. Като е по-силно изразен някои се хвалят, че е като уиски. Говорим за РАКИЯ не за уиски..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 14:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Най-добрите дестилата са.....купажни.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 15:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Христо Петров написа:
За мен лично вкуса на дъб трябва да е леко доловим в ракията. Като е по-силно изразен...

И леко и по-силно, все тая. Има ли ракията вкус или аромат на дъб (или каквото и да е дърво, дъска, паркет и т.н.) не е добре. Виж ванилия, карамел, шоколад е друга работа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима