Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 06:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2013, 01:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2013, 15:06
Мнения: 12
Наздраве!!! Искам да питам знаещите и можещите дали първака може да се използва за следваща преварка или не, защото съм чувал мнения най-разни??????


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2013, 10:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
То е писано, писано ...

Първата част на първака си е за хвърляне или за технически цели, втората част може да се вложи при следваща варка или преварка заедно с патоките, но тогава трябва да се стесни средната фракция (т.е. да се удължат първоточната и опашната - първак и патоки)

Даже казват че по-доброто уиски е когато се прави дестилация в която са вложени първоточна и опашна фракция от предишна дестилация. Но само до един път.

Обаче всичко зависи от метода на дестилация - с казан алембик или с колона.
Ако е с колона - разделянето е много по-добро и в първака и опашките на колоната няма много ценности.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2013, 15:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2013, 15:06
Мнения: 12
Наздраве, колега и благодаря за отговора, но моля те дай ми още пояснения : какво разбираш под първа и втора част. Примерно за едно количество от 70 - 80 кила в казана. Или ако тръгва на 70 градуса - от колко до колко е първата и от колко до колко е втората.Питам , защото според сведущ мой колега пие се само това, което е м/у 60 и 40 градуса, останалото не (или се преварява, или...). Ти например , като тръгне първоначално какво количество махаш изобщо ( за течност за чистачките, за разтриване, но не и за преваряване)??? Пак ти казвам, новак съм и затова задавам такива въпроси.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2013, 17:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Не се задава диапазон в алкохолни градуси, защото те са много влияещи се от силата на материала и вида на дестилатора.
Грубо се оценява първака на около 1% от материала - за 70-80л. -> 700-800мл. първак, от тях най-първите 200 се изхвърлят или отиват за стъкломиене. следващите 500-600 се събират заедно с патоките и отиват за последваща преварка.

Как се разбира дали тръгват вече патоки - по помътняване, по миризма на джибра, на дъска, на гадно.
Те наистина тръгват около 40-те % алкохол, но само ако материала е бил около 10% алкохолни в казана в началото.
Ако е по-силен бил материала - може и по-рано да се появят - около 45% от лулата когато тече.
Ако пък правиш преварка - в казана ти има в началото материал с около 25-30% алкохол, тогава и патоките идват на около 50% алкохол от лулата.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2013, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2013, 15:06
Мнения: 12
victoryvt написа:
Не се задава диапазон в алкохолни градуси, защото те са много влияещи се от силата на материала и вида на дестилатора.
Грубо се оценява първака на около 1% от материала - за 70-80л. -> 700-800мл. първак, от тях най-първите 200 се изхвърлят или отиват за стъкломиене. следващите 500-600 се събират заедно с патоките и отиват за последваща преварка.

Как се разбира дали тръгват вече патоки - по помътняване, по миризма на джибра, на дъска, на гадно.
Те наистина тръгват около 40-те % алкохол, но само ако материала е бил около 10% алкохолни в казана в началото.
Ако е по-силен бил материала - може и по-рано да се появят - около 45% от лулата когато тече.
Ако пък правиш преварка - в казана ти има в началото материал с около 25-30% алкохол, тогава и патоките идват на около 50% алкохол от лулата.


Благодаря ти, колега!!! И наздраве!!! Това вече е много разбираемо! Е, и аз спирам като тръгне да става мътна, защото тогава започва и да накиселява. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2013, 21:15 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 22:33
Мнения: 24
А, дали е възможно патоки да излезе на 55 градуса при преварка на материал от сини сливи, защото днес забелязах помътняване(бледо син отенък при съвсем слаб жълтеещ цвят отиващ към прозрачна течност преди това) и долових специфичният мирис на патоки след източването на 20 литра от 80 литра заложен дестилат, които вървяха над 70 градуса и се принудих да отделя останалото количество. Според казанджията патоки при преварка няма и се обиди, че се правя на интересен. Благодаря Ви!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2013, 21:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Да....кажи на казанджията,да си смени професията :lachtot: около 50-55% се отделя за патоки при преварка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2013, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
piipak написа:
А, дали е възможно патоки да излезе на 55 градуса при преварка на материал от сини сливи, защото днес забелязах помътняване(бледо син отенък при съвсем слаб жълтеещ цвят отиващ към прозрачна течност преди това) и долових специфичният мирис на патоки след източването на 20 литра от 80 литра заложен дестилат, които вървяха над 70 градуса и се принудих да отделя останалото количество. Според казанджията патоки при преварка няма и се обиди, че се правя на интересен. Благодаря Ви!

Да не си варил на ония прехвалени СЕЛСКИ колони :!: там може да ти извадят паток и на 60-70 градуса....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2013, 22:25 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 22:33
Мнения: 24
Не. Никаква колона, аламбик обем 70 литра, но след затварянето и запечатването доляхме още 10 литра през отвора за лулата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2013, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Аз на моето казанче 80 литрово правя следното, пъвия литър го изхвърлям винаги, и щом падне под 50 градуса започвам да го събирам за патоки :)

п.п. И до сега проблеми не съм имал, не се лакомете колеги, бъдете ларж :D

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2013, 18:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 91
forski написа:
Аз на моето казанче 80 литрово правя следното, пъвия литър го изхвърлям винаги, и щом падне под 50 градуса започвам да го събирам за патоки :)

п.п. И до сега проблеми не съм имал, не се лакомете колеги, бъдете ларж :D



Правя, абсолютно същото, с разликата че казана ми е 120 и му зареждам 100 литра...

А това не е загуба че ще спреш на 50 градуса да събираш средната фракция... Ракията ти става хубава, а другото под 50 е патоки, което като си го превариш си излиза също качествена ракия... С 2 думи, то си е твое, но не го слагайте в ракията че е смрад от него..

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима