Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 09:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 291 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2012, 20:53
Мнения: 11
Благодаря за бързия отговор,

Само и едно пояснение, джибрите са на втори ден вече и ферментацията е тръгнала!
Ако сложа само дрождите без киселината ще стане ли работата ,защото ме притеснява ако сипя киселината да не прецакам нещо.

Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 21:29 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
До колкото съм запознат ако са минали няколко часа след смачкването- сер. киселина не се добавя, защото влиза в съединения някакви неразрушими и виното после ще мирише на запъртъци(сяра).
Слагай само дрождите да се включват в работа и те. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 00:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2012, 20:53
Мнения: 11
Извинявам се но се сетих за още нещо много важно!
След като отделя виното да си ферментира бавно мога ли да печа веднага ракия или пак трябва да слагам вода и захар и да чакам да удари нулата?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 09:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
vyzela написа:
Извинявам се но се сетих за още нещо много важно!
След като отделя виното да си ферментира бавно мога ли да печа веднага ракия или пак трябва да слагам вода и захар и да чакам да удари нулата?

Не разбирам кое ще печеш на ракия виното което си отделил или джибрите които са останали?? И в кое от двете искаш да слагаш вода и захар :?:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 10:48 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
ами според мен щом е отделил виното да ферментира бавно пита дали може да залага джибрите веднага за варене .. :) но според мен е очевидно че след като е извадено виното не е останало нищо за изваряване ,затова е много логично да се вложи захарен сироп и да се изчака да протече ферментацията отново .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 11:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2012, 20:53
Мнения: 11
ika написа:
ами според мен щом е отделил виното да ферментира бавно пита дали може да залага джибрите веднага за варене .. :) но според мен е очевидно че след като е извадено виното не е останало нищо за изваряване ,затова е много логично да се вложи захарен сироп и да се изчака да протече ферментацията отново .



Хората ме разбират :megagrin:

Само да попитам за ракийката пак ли трябва да го докарам до 20-22 захарност или може и по малко и според това ли зависи колко матерял ще излезне?

П.С От къде купувате захар ,че нещо ми идва много скъпа, на по 1 килограм цена 1.7

Благодаря!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 14:36 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
Не мериш никакъв захарен градус.
Ако имаш място за 100л. вода например, трябва да си купиш и 25 кг. захар и ги разбиваш, водата трябва да е топла но не гореща.
След това посяваш дрожди ако искаш или не посяваш и чакаш пак да ферментира като бъркаш шапката всяка вечер да не изсъхва и като покаже захаромера 0 след 10- 15- 20 дни- веднага вариш- това е доколкото аз знам- и така и аз ще го правя.

Захар си купувам насипна от чувал уж да не е азиатски внос
(нали в Азия алкохола е забранен и правят специална захар, която не може да ферментира),
че оная не ферментира- ментетата са главно в найлон по 1кг. в големите вериги- като Кауфланд и др., но там пък са отстъпките. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 14:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Тука във форума един колега търси точно такава захар, дето не ферментира, ако си случил на такава захар, сгоден случай да я дадеш на колегата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 15:31 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
caribi написа:
Тука във форума един колега търси точно такава захар, дето не ферментира, ако си случил на такава захар, сгоден случай да я дадеш на колегата.

ОК,
ще снимам опаковката ако дядо още е запазил от лятото от неуспешната ферментация на едни сливи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 16:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 17:55
Мнения: 32
Пичове от 6 дена съм източил виното за тиха ферментация на воден клапан температурата в мазето е 20 градуса но досега не съм го видял да вади мехурчета колко често се случва това? Почвам да си мисля,че няма да го видя да бълбука този клапан :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 16:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
ultra_pi4 написа:
Пичове от 6 дена съм източил виното за тиха ферментация на воден клапан температурата в мазето е 20 градуса но досега не съм го видял да вади мехурчета колко често се случва това? Почвам да си мисля,че няма да го видя да бълбука този клапан :?

Може да не си уплътнил добре и въглеродният диоксид да излиза от там където има по-малко съпротивление вместо да преодолява налягането на водния стълб в клапана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 16:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
ultra_pi4 написа:
Пичове от 6 дена съм източил виното за тиха ферментация на воден клапан температурата в мазето е 20 градуса но досега не съм го видял да вади мехурчета колко често се случва това? Почвам да си мисля,че няма да го видя да бълбука този клапан :?

Може да не си уплътнил добре и въглеродният диоксид да излиза от там където има по-малко съпротивление вместо да преодолява налягането на водния стълб в клапана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 17:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 17:55
Мнения: 32
Уплътнено е! Мисля си,че може да не е започнала тихата ферментация въпреки,че има всички условия тя да протича..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
vyrhara написа:
caribi написа:
Тука във форума един колега търси точно такава захар, дето не ферментира, ако си случил на такава захар, сгоден случай да я дадеш на колегата.

ОК,
ще снимам опаковката ако дядо още е запазил от лятото от неуспешната ферментация на едни сливи.

Колега, взимал съм захар от Кауфланд и съм правил 4 пъти ракия с нея - няма проблеми. Това за захарта са някакви митове дето се носят от уста на уста - всеки е чувал, ама не е виждал. Това че ферментацията на нещо не е тръгнала не значи че захарта е менте.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 12:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А защо трябва да бълбука клапана след като е отточено виното ?
Просто е свършила ферментацията и няма какво да ферментира.
При мен свърши за 4 дена - на 5-тия отточих и захаромера показваше под 0-та.
ЯМКФ може да произведе малко въглероден двуокис, но я избълбука, я не ...
Аз лично вече не се занимавам с воден клапан след отточването
Затварям капака и това е.
След една седмица откалявам, после до месец не барам, но поддържан температура, пак откалявам и оставям на студено да падне винен камък и чак след това пия.
Сега пия миналогодишно мерло, няма нищо общо с младото вино.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 291 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 20  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: feniks и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима