Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 291 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 15:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Днес един уж винар ми даде акъл че като смеля гроздето, сложа сериста киселина и дрождите и вече е готово за започване на бурна ферментация, ако бидона ми има воден клапан мога да го затворя плътно и да го оставя бурната ферментация да мине без да го бъркам като нямало опасност да се прецака шапката която се образува защото нямало да има кислород, но всичко това при наличието на воден клапан и плътно затваряне на бидона. А и във форума видях един колега който го е изпробвал и казва че се получило. Как мислите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 18:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
не го слушай бъркай - дори 2 пъти ако си там .
Дори това което правиш е мн упростено .
Кислород и равном температура трябват за бурната, стига мисли кък да клинчиш - ми бъркай :D

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 18:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Защо да клинчи? Това което му е казал си е много вярно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 18:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Що не го контрираш лекичко тоя уж винар с питанки като: откъде ще вземат винарките, пардон - дрождите кислород за размножаване (макар, че няма мъжки и женски, ама ти няма да му казваш ;)) колко ще е температурата в шапката, как ще става екстракцията, като горният слой ще пресъхне и т.н.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 18:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Искаш да кажеш, че в шапката няма никой, тоест винараки или дрожди. Е при мен са дрожди, и температурата е три- четири градуса повече от това което е в сока .А при теб? И кой слой по точно ще пресъхне? Той е в контакт с... а сам си отговори...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 19:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Напротив, в шапката кипи бурен сех. (Трябва да отворим тема за половия живот на дрождите) При мен t-шапка = t-сок, щото е потопена. Башка поддържам температурен контрол и мониторинг. Не бъркай шапката, да видим дали ще е 3-4 или 8-10. Бас хващам, че ще е над 30, даже при студено време, а при топло...ще се наложи без никой да те види, да изхвърлиш материала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 19:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
При мен в импровизираната изба в която ще правя виното(мазата на къщата) температурата е сравнително постоянна но не е много висока, варира около 17-19 градуса и малко ме притеснява че бурната ще се проточи доста дълго време а аз до 29ти ще съм в моя град, след това ми почва семестъра което ще рече че до 29ти трябва да съм го сложил в другия бидон на тиха ферментация. Днес увих бидона с на пра баба ми старите одеала пък дано да има ефект :megagrin: . Няма да си правя експерименти и ще си го бъркам всеки ден по 2 пъти като през другото време бидона ще е плътно затворен на воден клапан че с тая бурна ферментация малко ме притеснява да не стане прекалено голямо налягането и затова му направих воден клапан(надявам се че няма да ми навреди). Утре 8 часа започвам да ронкам и мачкам :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 19:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
бай Танас написа:
Напротив, в шапката кипи бурен сех. (Трябва да отворим тема за половия живот на дрождите) При мен t-шапка = t-сок, щото е потопена. Башка поддържам температурен контрол и мониторинг. Не бъркай шапката, да видим дали ще е 3-4 или 8-10. Бас хващам, че ще е над 30, даже при студено време, а при топло...ще се наложи без никой да те види, да изхвърлиш материала.
А по полека!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 20:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
unreax, споко, не ти трябва воден клапан, щом ще бъркаш шапката. Просто покривай с нещо, да не го кацат винарки. Между другото, днес видях едно бидонче, човекът си го беше направил с потопена шапка, без да заклинва в тавана. Използвал дървени камички. А някъде във форума гледах и снимки за пластмасови решетъчни капаци. Ама...нямаш време май за тая работа. И за какво са ти тия одеала? 19гр е перфектно, в бидона ще се вдигнат поне 22.
Успех!


Последна промяна бай Танас на 19 Сеп 2013, 23:42, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 20:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Вечер не знам какво става в мазата дали не пада доста температурата макар че си мисля че би трябвало да е постоянна и денем и нощем та затова и за всеки случай загънах бидона. Водния клапан вече съм го направил надявам се няма да ми пречи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 20:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
При ферментацията се отделя топлина. Ако е завито, може да прегрее. Не е лошо да си намериш термометър - винарски или за храни, без живак. Над 24-25 на мъстта не е добре. 20-22, а култивираните дрожди работят и под 18.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 22:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
kostakurta написа:
Защо да клинчи? Това което му е казал си е много вярно.


Не знам , едва за 3- ти път ще правя вино , вероятно няма да има проблеми, и по горният начин .
Да мери температурата и да я поддържа под 33 градуса най - добре .
Аз казвам моето как го правя , има и книги , гледаме да очистим максимално рисковете от вкисване ...
книгата на проф Неделчев от сайта -Златната бъчва е добро описание на технологията , според мен .
Завиването според мен е излишно( термом. ще покаже) , воден клапан щом ще се бърка няма да пречи.
При първото ми правене на вино спрях жените, спрях работа , и си спах до бидоня , и бях спокоен .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 22:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Аз от седмица насам сънувам ферментации и дрожди :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 22:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
unreax написа:
Аз от седмица насам сънувам ферментации и дрожди :lol:


Това е пътят , не се притеснявай, ще стане . ;)


( Допустимо , нормално е само изпадане в тиха паника + флегматичен ужас след приключване на бурната.
Какво ще правиш тогава ?? :twisted:
Нещата ще се усложнят , а връщане назаде няма . :evil:)

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Е, значи те е хванал мерака. Препоръчах ти малко по-ниски температури заради откритата шапка. В шапката температурата е най-висока и като бъркаш или претакаш трябва да може да се охлади. Не бива да достига над 35гр, а при температура на мъстта 26 и нагоре, се случва. Прието е, че ефективната работа на дрождите е м/у 20-28гр. Някои се заиграват в горния диапазон за по-добра екстракция, други се придържат към по-ниски температури за по-продължителна ферментация. Високата температура в шапката, кислорода и ниската концентрация на алкохол в началото на ферментацията са предпоставки за една друга ферментация, забранена за споменаване :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 291 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима