Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 07:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 291 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 11:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Няма такъв филм има ли захар има и начин да я разградиш пълно е с гадинки по магазините, които ще се справят преди две години имах подобен проблем разбира се тогава в нас дойде технолог понеже съм голямата добро утро и леко затопляне посявка и готово. Отделяй смело ако прецениш, че имаш достатъчно екстракт да нямаш после изтръпване за остатъчната захар не се притеснявай тука има хиимици ще ти помогнат ако имаш проблем ;)

Той Бай Танас е голям феномен ама незнае, че дрождите в един момент превключват в анаеробен режим :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 11:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Да де, и тогава почват да пръцкат. А момчето ще е във Варна. Дядо ли ще им даде витаминче и ДАФ. Да не говорим, че ще ги умори от студ :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 11:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Таниновото вино не става за пиене, стане ли такова така или иначе нищо не си направил.
Мое мнение абсолютно субективно, все пак имам изтънчен вкус и високи стандарти :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 11:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
:idea: Освен да си го закара във Варна в банята :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 11:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Бай Танасе не ти отива такова несериозно поведение, момчето се притеснява иска виното му да стане хубаво не като вас да яде доматите с колците и само да си приказвате. Ти първо "деде ми едно време как го е пиел като е седяло 30 дена с чепките" после изведнъж взе даф да слагаш Големите преходи ц ц ц ц ц от една ера на една планета та на друга ера през две планети...... айде дедо ти цел живот ДАФ е слагал :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 12:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Не е несериозно. При тези обстоятелства е рано да се отделя. Казах!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 12:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Така вече е по добре, ще взема да стана един модератор ще ви оправя аз вас :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 12:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Що се будалкате с момчето. След 12 дни трябва да го махне незабавно от джибрата. Откъде накъде такива изводи че джибрата разграждала захарта, пък иначе не можело да си я разгради. Щом вече има тръгнала ферментация, това което разгражда глюкозата (дрождите, каквито и да са те) вече са активни. Те са анаеробни - не им трябват други условия в момента освен да речем температура, за да приключат ферментацията . Отделяй на воден клапан, и инструктирай дедо си да следи да не пада много температурата на виното. Веднъж като го затвориш в изолиран съд от ферментацията би трябвало няколко дена ширата да е с по-висока температура от околната среда стига да не е в съвсем отворена маза да речем.
unreax - извинявай мойто момче, ама от толкова време пишеш в тоя форум така ли не можа да прочетеш кое разгражда захарността в алкохол и въглероден диоксид? Чета и в другата тема си писал - ако го бях извадил нямаше да може да ферментира. Ами бялото вино как става на вино, като се вади веднага след смилането от ципите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 12:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Ти остави ми момчето ами виж Бай Танас от 40 години прави вино сигурно и какви акъли дава....... иначе сулфитирането на на мъста в поток било елементарно нещо, а още не семе се научили как работят дрождите.......аз също бих го отделил сега вместо да го оставя още 7 дни .......


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 12:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
В помещението е студено. Бас хващам, че ферментацията ще спре няколко дни след отделянето, ако не се поддържа денонощно нужната температура. Хубаво си гълчим, ама имам и работа. Дано се появи виноиракия. Тай ще ви обясни къде зимуват белите мечки :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 13:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Бай Танасе можеш ли да се обосновеш или това си го научил от дядо ти и е традиция във вашето семейство.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 13:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
В момента до колкото мога поддържам 20-21 градуса температура, но това съм аз...дядото едва ли ще стои по цял ден като мен в мазата да следи термометри и други неща, я пусне печката 2-3 пъти на ден я не...та затова се притеснявам че ще спре ферментацията и виното ще остане сладко :mocken:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 13:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
borisgp написа:
Бай Танасе можеш ли да се обосновеш или това си го научил от дядо ти и е традиция във вашето семейство.

Скоростта на ферментацията, както и екстакцията и в частност феноли (м/у другото ти, обладателю на изтънчен вкус имаш ли под ръка фотометър, че питаш момчето как е с фенолите?) е право пропорционална на температурата. Духалката е работила 4 мин. Обикновено са 2 кВт. Температурата се е повишила до 20 гр Ц. Колко е била преди това? И колко става нощем. Айде докато смяташ и аз ще отида да свърша някоя работа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 14:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Бай Танасе имаш право, обаче може да счита, чи при наличието на 7-9 % алкохол вече има достатъчно екстракт във виното и повече контакт с твърдите части не е необходим.
Освен това имаш ли вече плътност тръпчивост и цвят (за което не ти трябва фотометър или каквотото там спомена) виното трябва да се отдели независимо дали има недоферментирала захар.
Другото е че до колкото разбирам май температурата не е била основната причина за забавянето....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 14:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
ОК, да допуснем, че 7-9%alc е достатъчно. В момента колко е? Дойдохме си на приказката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 291 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима