Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 20:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 291 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 16:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2013, 13:25
Мнения: 61
Местожителство: ПЛЕВЕН
borisgp каза: "След като го прочете това направи ли си някаквъв извод или ??? Щото е извадено от контекста и съм сигурен, извода който си направил е грешен."

За кой прочит става дума, и двата са извадени от контекста ?

Правя вино за ПЪРВИ ПЪТ и е съвсем нормално да греша !

А този въпрос: "И един въпрос: По какъв начин измервате захарност във ферментиращо "вино" ?

Разтвора е ТРИ компонентен !!!
Захарта ПОВИШАВА плътността, алкохола я НАМАЛЯВА !!!", за мен е ОСНОВЕН ! Освен с рефрактометър, който аз нямам, или лабораторно, КАК, С КАКВО мерите ?!

Колегата Костакурта, освен че ме определи за дявол, с друго не ми "помогна".
Дано Вие сте по-добре настроен към "новобранците" в ИЗКУСТВОТО на правене на вино !!!

Бъдете здрав !

_________________
„Важното е, не да създадем нещо за напиване, а да сътворим напитка, на която ще се наслаждаваме напивайки се !” Бай Илия Илиев®


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 16:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
По принцип съм зле настроен към абсолютно всички не само към новобранците.
Просто ми стана странно какъв е точно извода от цитата за работата на дрождите и ферментаацията спрямо конкретния проблем, който беше дискутиран.
Много е добре, че четеш просто не разбрах какво искаш да кажеш след като си цитирал поста ми и след това си постнал огромен цитат, просто не разбрах каква е идеята? Би трябвало нещо да е означавало ???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 17:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
bulgarinut57 написа:
По какъв начин измервате захарност във ферментиращо "вино" ?

За какво ти е да знаеш точната захарност по време на ферментация!?!?
В домашни условия с един прост захаромер,можеш да следиш темпа на разграждане и като падне на дъното значи ти е приключила ферментацията...
Прочети това >>>http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=1195


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 17:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
kitaen написа:
bulgarinut57 написа:
По какъв начин измервате захарност във ферментиращо "вино" ?

За какво ти е да знаеш точната захарност по време на ферментация!?!?
В домашни условия с един прост захаромер,можеш да следиш темпа на разграждане и като падне на дъното значи ти е приключила ферментацията...
Прочети това >>>http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=1195


По мое мнение това е доста ограничено ама нали тоя форум е за да повдигне малко целите и качеството на виното. Естествено, че трябва да знаеш точната захар във всеки един момент.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 19:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
borisgp написа:
kitaen написа:
bulgarinut57 написа:
По какъв начин измервате захарност във ферментиращо "вино" ?

За какво ти е да знаеш точната захарност по време на ферментация!?!?
В домашни условия с един прост захаромер,можеш да следиш темпа на разграждане и като падне на дъното значи ти е приключила ферментацията...
Прочети това >>>http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=1195


По мое мнение това е доста ограничено ама нали тоя форум е за да повдигне малко целите и качеството на виното. Естествено, че трябва да знаеш точната захар във всеки един момент.


Това разбира се не е вярно!Няма как да знаеш точната захар във всеки един момент!Пък не ти и трябва! :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 19:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
unreax написа:
Плановете са петък да го източа в другия бидон и да го оставя на воден клапан до края на ноември и след това да го напълня в стъклени дамаджани от по 5 литра и да го съхранявам на хладно в мазата. Или е по-добре към началото на ноември да го откаля и пак да го налея в бидона да стои там на воден клапан до края на ноември и тогава да го пълня в бутилки?


Колеги дайте мнение по този въпрос. Как да процедирам според вас ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 20:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
bulgarinut57 написа:
borisgp каза: "След като го прочете това направи ли си някаквъв извод или ??? Щото е извадено от контекста и съм сигурен, извода който си направил е грешен."

За кой прочит става дума, и двата са извадени от контекста ?

Правя вино за ПЪРВИ ПЪТ и е съвсем нормално да греша !

А този въпрос: "И един въпрос: По какъв начин измервате захарност във ферментиращо "вино" ?

Разтвора е ТРИ компонентен !!!
Захарта ПОВИШАВА плътността, алкохола я НАМАЛЯВА !!!", за мен е ОСНОВЕН ! Освен с рефрактометър, който аз нямам, или лабораторно, КАК, С КАКВО мерите ?!

Колегата Костакурта, освен че ме определи за дявол, с друго не ми "помогна".
Дано Вие сте по-добре настроен към "новобранците" в ИЗКУСТВОТО на правене на вино !!!

Бъдете здрав !

Вярно четеш поста ми като дявола евангелието.Ха прочети го още веднъж и виж дали няма конкретен отговор.За другите точки- просто не желая да коментирам ,защото тотално не отговарят на истината.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Kрайно време е да се намеси някой от боговете на виното (аз ;) ) с по- прагматичен и незаядлив пост .

Моето предложение е - източваш в друг бидонь като му добавяш и бентонит , без въздух и на клапан .
След месец (и след кат няма бълбуканье ) откаляваш като пресипваш в туби от мин. Н2О по 19л или 10л
Има една тънкост тубите ги пълниш 2-3 см по малко , стискаш да излезе въздуха и затегаш капачката .
Пиеньето става туба по туба , като след източване стискаш тубата и затапваш или пресипваш/ делиш у по- малки туби или вече в бутилки .
Така се и откалява доп, , понеже още ще се отделя винен камък .
Методът осигурява мобилност , и при семейни проблеми или рязка смяна на власта си пренасяш тубите навсякъде, ( носил съм ги чак до Германия :D )

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 21:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
:D Така е, трябва да има мобилност!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 21:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2013, 13:25
Мнения: 61
Местожителство: ПЛЕВЕН
borisgp написа:
По принцип съм зле настроен към абсолютно всички не само към новобранците.
Просто ми стана странно какъв е точно извода от цитата за работата на дрождите и ферментаацията спрямо конкретния проблем, който беше дискутиран.
Много е добре, че четеш просто не разбрах какво искаш да кажеш след като си цитирал поста ми и след това си постнал огромен цитат, просто не разбрах каква е идеята? Би трябвало нещо да е означавало ???


Борисе, аз се казвам Емил.
Знаеш ли приказката- 300 слушали, трима са чули, ама и те не разбрали, 'щот' не слушали !
Та и нашата е в този план.
Остави това. Дай да не го докарваме до разбор на реплики !

Какъв е основният въпрос за мен-

Кога да се прехвърли "виното" за тиха ферментация, при условие, че нямаш рефрактометър с който да установиш точното количество захар във ферментиращото вино и плътността му !!!

Наздраве !!! За здраве !!!

_________________
„Важното е, не да създадем нещо за напиване, а да сътворим напитка, на която ще се наслаждаваме напивайки се !” Бай Илия Илиев®


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 22:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Прехвърля се виното, когато рефрактомерът падне на дъното .
По- точно... когато ареометърът падне на дъното .
Тогава захарноста (неизвестно колко е :D ) е малка .
Рефрактомерът според мен също мери плътност, и не става там където има и спирт .
Вероятно в домашни условия захарта може да се измери с глюкомер за диабетици ?

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2013, 13:25
Мнения: 61
Местожителство: ПЛЕВЕН
kostakurta каза: "Аз измервам чрез тест за диабетици- а ти?"

Аз не.

Другото не си го слагай на акъля много. Пий по-редовно, а другото още по-редовно !

Остани със здраве !!!

_________________
„Важното е, не да създадем нещо за напиване, а да сътворим напитка, на която ще се наслаждаваме напивайки се !” Бай Илия Илиев®


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 22:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
bulgarinut57 написа:
Какъв е основният въпрос за мен-

Кога да се прехвърли "виното" за тиха ферментация, при условие, че нямаш рефрактометър с който да установиш точното количество захар във ферментиращото вино и плътността му !!!

Наздраве !!! За здраве !!!

Какво е това нямам рефрактометър/виномер/, на магазина Отиваш и си купуваш
срещу 3лв един.,немаш грижи :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 22:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2013, 13:25
Мнения: 61
Местожителство: ПЛЕВЕН
unreax написа:
unreax написа:
Плановете са петък да го източа в другия бидон и да го оставя на воден клапан до края на ноември и след това да го напълня в стъклени дамаджани от по 5 литра и да го съхранявам на хладно в мазата. Или е по-добре към началото на ноември да го откаля и пак да го налея в бидона да стои там на воден клапан до края на ноември и тогава да го пълня в бутилки?


Колеги дайте мнение по този въпрос. Как да процедирам според вас ?


:buch: :buch: :buch: :buch: :buch:
Четенье му е майкяьта !!!!!
:buch: :buch: :buch: :buch: :buch:

И после оставате ТИ и ВИНОТО !!!
Сами. Един срещу друг. Нуждаещи се един от друг !!!

Успех !

_________________
„Важното е, не да създадем нещо за напиване, а да сътворим напитка, на която ще се наслаждаваме напивайки се !” Бай Илия Илиев®


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 22:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2013, 13:25
Мнения: 61
Местожителство: ПЛЕВЕН
MONI BARONA написа:
bulgarinut57 написа:
Какъв е основният въпрос за мен-

Кога да се прехвърли "виното" за тиха ферментация, при условие, че нямаш рефрактометър с който да установиш точното количество захар във ферментиращото вино и плътността му !!!

Наздраве !!! За здраве !!!

Какво е това нямам рефрактометър/виномер/, на магазина Отиваш и си купуваш
срещу 3лв един.,немаш грижи :megagrin:



Бароне, пише ти лордо с фордо !

Защо си мисла, че има разлика между виномер и рефрактометър !? Или съм ... ?

_________________
„Важното е, не да създадем нещо за напиване, а да сътворим напитка, на която ще се наслаждаваме напивайки се !” Бай Илия Илиев®


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 291 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 20  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима