Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 05:54

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 291 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 11:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2013, 08:59
Мнения: 9
Колеги,моля за съвет :D
От студовете преди седмица май ми спря тихата ферментация.И виното ми май леко киселее :wallbash: Сега не знам дали е нормално или нещо съм осрал.Тиха ферментация имаше мисля за 5-6 дена. Смятам да взема от тея лакмусите да му премеря киселеноста.
Та ,питанката ми е ,да му слагам ли някви дрожи да рестартирам ЯМФК или да изчакам? И ако да, какви дрожди,за трудна ферментация ли? и активатор да им слагам ли?
И последен въпрос :D така на спряла ферментация мога ли да откаля че има бая утайка и после да посея дрождите/ако сея изобщо/ ? или не е препоръчително


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 13:34 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
моето мнение е повече търпение да имате при направата на вино ... :) естествено ,че е най добре всички процеси да протичат под контрол но все пак голяма част от нас не разполагат нито с толкова познания ,нито с толкова време и условия за да могат да контролират всичко .
след ,като е протекла бурната след,като нямате условия да поддържате постоянна температура за протичане на тихата,завийте с нещо съда и изчакайте да се повишат температурите ,ферментацията ще протече но по бавно ,спокойно и наздраве :) разбира се ,че може да не приемеш това ,което съм написал и да получиш други по точни съвети ..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 16:33 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
dan4opra4a написа:
Колеги,моля за съвет :D
От студовете преди седмица май ми спря тихата ферментация.И виното ми май леко киселее :wallbash:

Данчопръча,
откъде си сигурен че е спряла? Понякога спирането на балончетата е от леко разхерметизиране на бидона, а за киселост са ме съветвали тук да не дегустирам ако не са минали 30 дни от прехвърлянето за тиха ферментация. Ти мене не ме слушай много, а чакай някой по-знаещ да те посъветва и той.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 16:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Пръч,дръж го на топло,нищо не му слагай...за откалването не е грешка да го направиш сега и ....търпение...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 18:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Прикачени файлове:
DSC04842.JPG


Нищо няма да направите , по добре се откажете ;)

Докато моето почва да става страхотно ! :D За първи път го опитвам , просто отсега бие бабините и дедови вина с 3 класи , атепърва ще се подобрява ...
Червеното няма кисела жилка , или да накъртва на танин вече е 14% алк.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 19:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
14% ... пиеш и падаш :D Много добре браво колега, дано и моето стане добре че малко ме притеснява високата захарност с която беше като го преместих на тиха ферментация-7 и само се моля да успее да си изферментира и да не остане сладко. Иначе като го премествах го опитах няма грам кисела жилка или да мирише на запартъци и други подобни неща, само дето си беше сладичко но то и си беше със 7 захарност...след месец го откалявам и го пълня в туби от мин. вода както ти спомена. Да попитам по какъв начин откалявате виното? На мен канелката на бидона в който е в момента е на 4 пръста над дъното и предполагам че отайките ще отидат на дъното и мога да го източа през канелката, но има ли друг по-ефективен начин?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 19:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Те затова от такива кат теб :megagrin: ,дето пият вино на един месец,ни обвиняват,че химизираме напитката...то другояче и няма как да стане...иначе аз опитах майската сира вчера..трепач е :megagrin:


Последна промяна Naskohondata1 на 18 Окт 2013, 20:06, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 19:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Наско, само сира ли си правил ? И аз тая година пробвам ще видим много интересен аромат имаше по време на настойването. Интересен сорт ама проблемен до колкото разбирам, често го купажират.


ПП
Как така ги оценявате тия вина на 2-рата трета седмица много интересно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 20:41 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
Във Враца младо вино е след 15-тия ден, след 25-30- тия като се избистри се натиска на пиенье и до Коледа се е изпило-
та затова Емил може да го прави като вас, но със сигурност ще му опъне кожата преди вас- до Нова година за да не не му изветрее букета.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Младите винари е безсмислено да се мъчат да постигнат качеството на моето вино :(


Все едно с плавници -да се опитваш да летиш , или да съдиш топлофикация , и да вземеш централата заради надвзети 50 лв .
Или да възстановяваш изтрит файл - с мотика 3-ти номер, и то след преинсталиране .

Откаляването - след месец-два ( моето е пресовано) източвам със мн специален маркуч с кран и смукател У туби 19л и 12л НА ФРАКЦИИ :D
Най- горното, после все по, и по- надолу в следващи туби .
Това е и момента за бентонит , мисля тази година да пропусна .

От къде произлиза ХИМИЗАЦИЯТА , или нехимичният метод - при дядовата технология, и причините ?
1- отлежаване с чепките ( добавя танин който стабилизира ), според мен единствена причина е икономията на труд за чепкане , или липса на пари за машина ронкачка -мелачка
2- добавяне серниста к/на - мързел да се чете и осмисли дозирането и смисълът на сулфитирането и икономия на2 лева .
3- ферментация и различните и фази - липса на пари за отделни съдове и неинформираност за процесът .

Всъщност при нехимичният метод почти нищо не пипаш , единствено меляш направо в бурето , и слагаш маркуч в компотен буркан , и след месец два сиизпил к'вото се е самополучило . 70% от случайте според мен - киселаж ,който му правиш купаж с лимонада ;) Беана

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 21:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2012, 21:50
Мнения: 31
"Купаж с лимонада"... Ха, ха, ха... Направо ме разплака от смях! Но си адски прав - средностатистическият "гащник" - винар, който към този момент за съжаление преобладава в домашното винопроизводсто, прилага точно този нехимичен метод... И масово се пият "много добри" домашни вина - по същество абсолютни прокиши и пик...чи, както казваме в Плевен, д'ге...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 22:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Врацяра...пак се изказа за 15 дневноно вино...умрете да ударите някой отзад докато е в насрещното...
Мии Емооо ти не си от Враца...сори.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2013, 13:25
Мнения: 61
Местожителство: ПЛЕВЕН
emil emilov написа:
Младите винари е безсмислено да се мъчат да постигнат качеството на моето вино :(


Все едно с плавници -да се опитваш да летиш , или да съдиш топлофикация , и да вземеш централата заради надвзети 50 лв .
Или да възстановяваш изтрит файл - с мотика 3-ти номер, и то след преинсталиране .

Откаляването - след месец-два ( моето е пресовано) източвам със мн специален маркуч с кран и смукател У туби 19л и 12л НА ФРАКЦИИ :D
Най- горното, после все по, и по- надолу в следващи туби .
Това е и момента за бентонит , мисля тази година да пропусна .

От къде произлиза ХИМИЗАЦИЯТА , или нехимичният метод - при дядовата технология, и причините ?
1- отлежаване с чепките ( добавя танин който стабилизира ), според мен единствена причина е икономията на труд за чепкане , или липса на пари за машина ронкачка -мелачка
2- добавяне серниста к/на - мързел да се чете и осмисли дозирането и смисълът на сулфитирането и икономия на2 лева .
3- ферментация и различните и фази - липса на пари за отделни съдове и неинформираност за процесът .

Всъщност при нехимичният метод почти нищо не пипаш , единствено меляш направо в бурето , и слагаш маркуч в компотен буркан , и след месец два сиизпил к'вото се е самополучило . 70% от случайте според мен - киселаж ,който му правиш купаж с лимонада ;) Беана


:lachtot: :lachtot: :lachtot: :lachtot: :lachtot:

"АбсЕлютно", както се изразява една колежка на жена ми с виШе обраУвание !!!

Звяр си адаш !
Наздраве !!!

_________________
„Важното е, не да създадем нещо за напиване, а да сътворим напитка, на която ще се наслаждаваме напивайки се !” Бай Илия Илиев®


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 19:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Привет колеги :prost: До къде, я докарахте с вината? Аз ще го откалявам към края на идващата седмица и ще го пресипя в туби от минерална вода, като мисля лека полека да го подкарвам :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 19:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2013, 15:59
Мнения: 41
Местожителство: София
При мен първото откаляване мина преди седмица. Една част е в ново българско буре, другата е в иноксовия съд. Аз смятам да го почакам, ще направя още едно откаляване в края на месеца и чак за коледа, ако устискам разбира се :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 291 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима