Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 02:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 291 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 20:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
За мен е рано...виното е бистро(свалено е от утайки преди 2 седмици),но общата киселинност не е подходящата-чакам студовете,с понижаване на температурата до 8гр в помещението ще падне доста винен камък...
Пробвах с 48 часово охлаждане на 20л и резултата ми хареса,с отделянето на винения камък(РНто стана 3,48) ароматите определено излизат напред.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 22:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Правилно ли да разбирам, че при ниска температура се понижава и киселинността на виното ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 22:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
да разбира се.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2013, 11:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2013, 08:59
Мнения: 9
Колеги ,взех си бентонит за избистряне същия като тук http://agro-magazin.com/index.php?main_ ... cts_id=164

Уж пише че след 24 часа набъбва и става като кисело мляко но при мен след близо 20 часа не се получава нищо такова а просто е като утайка .Почнах да се притеснявам тоя бентонит да не е някво менте и да си прееба виното :o та да го слагам ли във виното тоя бентонит или да го изхвърля и да пробвам с друг ?

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2013, 16:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
миналата година ползвах същият , пак така стана , не набухна повече .
ЗабРъках го при откаляването и след седмица се утаи както пише по книгите .

Според мен избистри , но и смъкна от цвета малко .
Не влоши нищо .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2013, 16:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2013, 08:59
Мнения: 9
emil emilov написа:
миналата година ползвах същият , пак така стана , не набухна повече .
ЗабРъках го при откаляването и след седмица се утаи както пише по книгите .

Според мен избистри , но и смъкна от цвета малко .
Не влоши нищо .


ок,мерси
слагам го и квото стане


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2013, 17:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Не мога да преценя какво е количеството? Това чаша ли е или кана? И, спази ли указанието 1/10. Т.е. 1 грам бентонит в 10 грама вода? И го разбъркай де. Да не го ливнеш така? Аз използвам телта за разбиване на яйца. :)
Успех с бистренето.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 06:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
"слагам го и квото стане"

Нямаш абс. никакъв риск , пробвано е бъди спокоен .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 09:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Като се казва,че бентонита набъбва не се има предвид да бухне като тесто или да увеличи обема си а по-скоро пълна рехидрация...Така му се увеличава адсорбционната способност.Иначе може и веднага след като го разбъркате да го вложите във виното но просто бистрителния ефект няма да е така добър.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 14:57 
Offline

Регистриран на: 17 Сеп 2009, 23:59
Мнения: 13
Не е ли малко рано за бентонит!?Нека оставим първо студът да си свърши неговата работа и тогава бентонит :megagrin: :megagrin: :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 15:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
е, той няма как да навреди.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2013, 21:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Утре ще откалявам моето вино....много ми е притеснено, не знам какво ме чака след като развия капака на бидона :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2013, 23:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 229
аз кат развих капака ... изненада .... изпарило се около 20 ЛИТРА :( .... как става от опитване ли от недобра херметизация ли ...

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2013, 23:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
20 литра за 5 г. няма да се изпарят-
някой ти точи от винцето, баце. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 13:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Такааа, днес откалих моето мерло и най-големите ми страхове (да не е започнало да става кисело) не се появиха :klatsch: Винцето е страхотно и на цвят и на вкус, единственото което ме притеснява е, че като творих капака на бидона и се чуваше съвсем леко шуптене все едно газирана вода...като го опитах на вкус е страхотно само че е леко като газирано...предполагам все още протича ферментация. Напълних го в туби от мин. вода като оставих малко място до гърлото и стиснах тубите за да излезе въздуха. Ще го оставя така още месец като ще наблюдавам ако тубите се издуят пак ще ги стисвам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 291 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима