Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 291 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 14:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Заради газировката няма нищо лошо да оставиш малко място в тубите - да излезе въглеродния диоксид, който застелен отгоре предпазва.
Иначе с охлаждане в хладилник и малко преливане от кана в кана нищо не ти пречи да го почваш вече, аз второто буре на третия ред оня ден го изпразних за да допълня две други бурета... :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 14:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
stefannankov написа:
изпразних за да допълня две други бурета... :megagrin:

Вероятно по-малки :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 15:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Ами :megagrin: 50 л буре допълваше 100 л и 70 л бурета и артиса малко отгоре които отидоха за армаган на близък на който съм задължен. :megagrin:
Но памида е друга работа, това малкото на всичкото отгоре беше пълно с около 30-35 л памид плюс 15л сок от грозде на което викаме биволско око (неизвестен черен късен десертен сорт с големи продълговати и заострени зърна)- мислех че нищо няма да се получи а то там от кисело преди 20 дена сега е едно обло вино с интересен леко малинов вкус. Не знам как се получи тая работа. При охлаждане не отделя много утайка, не мога да определя в каква фаза се намира но предвид силно занижената киселинност спрямо началото трябва даже да е минало ЯМКФ. Пиеш и пееш, особено със сухо козе сирене... Знаеш памида не е годен да отлежава .. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2013, 20:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Колеги прочетох няколко теми в които беше обяснено как да се премахне "газировката" на виното, въпроса ми е пречи ли му на виното да си стои с тази газировка и евентуално като си източа за пиене тогава да го разгазирам? Пречи ли въглеродния двуокис на виното?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2013, 22:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
не.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 13:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
За мене тая газировка е страшно неприятно нещо и като я вадиш голяма част от ароматите излитат с нея или поне с такова впечатление останах миналата година.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2013, 14:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2013, 15:03
Мнения: 10
Начинаещ винар съм, направих червеното вино (за 3-та година), но явно гроздето не беше много добро (75 % мерло и 25 % каберне совиньон) и сега няма танин, а аз обичам направо да ми изтръпне непцето като преглътна.. ;) Какво да правя, да му сложа ли танин, мисля че има по магазините и какъв ? Всичко друго е ОК, има градус и няма кисела жилка (като на баща ми елексирите). :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2013, 14:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Количеството танин от само себе си няма да се увеличи, така че щом си преценил че трябва да слагаш - слагай. Въпрос на вкус. Как прецени че гроздето не е добро?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2013, 21:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2013, 15:03
Мнения: 10
[quote="stefannankov"]Количеството танин от само себе си няма да се увеличи, така че щом си преценил че трябва да слагаш - слагай. Въпрос на вкус. Как прецени че гроздето не е добро?[/quote
Гроздето е брано прекалено рано и не е узряло до край, захарността беше 22, а преди 4 години (когато виното ми стана като за учебник по качества и вкус) беше 24 и имаше перфектният вкус. Тогава вкуса беше (силно, гъсто, трапчиво, с остатъчен послевкус в устата) беше като на бутилка Гранд Бато, френско за 25 евро бутилката. Сега му липсва танин (щото махнах чепкитена 100%), освен не съвършеният вкус. :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2013, 14:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2013, 13:25
Мнения: 61
Местожителство: ПЛЕВЕН
simonb написа:
stefannankov написа:
Количеството танин от само себе си няма да се увеличи, така че щом си преценил че трябва да слагаш - слагай. Въпрос на вкус. Как прецени че гроздето не е добро?[/quote
Гроздето е брано прекалено рано и не е узряло до край, захарността беше 22, а преди 4 години (когато виното ми стана като за учебник по качества и вкус) беше 24 и имаше перфектният вкус. Тогава вкуса беше (силно, гъсто, трапчиво, с остатъчен послевкус в устата) беше като на бутилка Гранд Бато, френско за 25 евро бутилката. Сега му липсва танин (щото махнах чепкитена 100%), освен не съвършеният вкус. :datz:


viewtopic.php?f=10&t=1909

hellreiser:
В чепките няма много ценни неща, в тях има:
- целулоза около 30%, която не е желателна;
- хемицелулоза 10-12%, която е желана;
- танини около 2-8%;
- захари около 10 гр/кг;
- органични киселини под формата на соли 4-12гр.- нежелани;
- азотни вещества, които са и желани и нежелани, по скоро можем и без тях;
- вода и минерални вещества.
Най-нежеланото което дават чепките е привкуса на „зелено” , който дават на виното.
Танините от чепките не са най-големия проблем. Проблема с танините идва от това, че са два основни вида с няколко подвида и всеки се изполва в различен етап на винификация с различна цел.
На ракията чепките дават дървесен привкус, които е нежелан.
Не случайно има машинки за отделяне на чепките.

*****

Никога чепки !!!

_________________
„Важното е, не да създадем нещо за напиване, а да сътворим напитка, на която ще се наслаждаваме напивайки се !” Бай Илия Илиев®


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2014, 22:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Привет колеги. Ето да се похваля днес ходих на конкурс за вино(организиран в нашия град) и ето резултата. Догодина ще гоним 1во място :D Благодаря Ви от сърце, без ваша помощ нямаше да се справя :zauf2: :sauf: :2thumbs:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2014, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Сговорна дружина планина повдига, ама евала и за мерака :klatsch:
unreax написа:
...Дядо ми всяка година прави виното...

Я разкажи сега дядо какво каза, като видя грамотата :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2014, 23:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Второ място!?!?
СРАМ!!! :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2014, 23:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
бай Танас написа:
Сговорна дружина планина повдига, ама евала и за мерака :klatsch:
unreax написа:
...Дядо ми всяка година прави виното...

Я разкажи сега дядо какво каза, като видя грамотата :prost:


Хаха дядо на всякъде разправя че заедно сме го правили :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2014, 07:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Браво колега! Честито! ПЪрво място за връзкатите, второ за победителя.
Браво, ти си машата гордост :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 291 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kaishev, paff76 и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима