Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 22:01

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 291 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2013, 07:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Явно не си си довършил ферментацията от първото вино - ха ха ха :D
( шегичка ей )

Няма да стане както си мислиш .
Петьо Манчев е изобретателят на " второ вино за лицемерни приятели"

Правих такова вино( вариянт на Петьовото-" вино за неканени гости") , обаче при грамотна технология като твойта то става мн по - хубаво от първото вино на някои .
Аз лъжех , че ми е първо вино ( от изстисканите жибри :D ) и гостите казваха , че такова хубаво вино не са пили никога , и сега ще идват пак ... :D

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2013, 09:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Предлагам ако авторът няма против , да използваме темата му оперативно , и други от форума да задаваме тук въпроси ??

Моето питане е -
стартирах вчера 130 кг мерло ,кък си му е редът. :D
Имам 6 лозички бяло дребно грозде което днес ще обера вероятно 10-20 кг .,да го добавя ли към мерлото или ще му разваля цветът или вкусът на мерлото?
Не ми се прави отделно 20л бяло вино , а и не владея баш :) технологията на бялото .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2013, 09:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Разбира се че нямам нищо против, темата ще е полезна за много колеги :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2013, 15:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Нищо няма да смесвам набрах 40 кг бяло и ще го правя отделно , отивам да чета особеностите на бялото вино, ужаст. :o

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2013, 23:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Malko снимки- 6 те лозички за първа година ги режа и ето резултатът :D - 40 кг
Предните години ги резаха комшии стари лозари, и не видях и едно гроздче.
следват- захарност , жибри , дрожди
Накрая потресаваши кадри когато спиртомерът при варенето на ракия - потъва и се удря в дъното :skeptisch:
Над 100% спирт ( понеже има и метил :D )


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 08:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Водни затвори се появиха тук , по два за 5 лв .

Мисля да пробия капака с нагрят мет. дорник , а на затворът да му сложа две пръстенчета да го ограничават от долу и от горе .
Споделете къ :D к ги монтирате на капака , има ли другг начин ?

Също и начини по направата на силиконов уплътнител на капака ?

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 09:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Ще използвам тази тема за да задам моя въпрос- Вчера от 270кг грозде /ркацител и памид/ получих 90 л мъст. Махнах чепките, след това смлях гроздето и мина веднага през пресата. Резултата -90л много ,малко -толкоз . След това КМБС -18гр и бентонит за избистряне. Това е вчера към 18 часа. Тази заран в 9 часа гледам материала не се е избистрил. Ще чакам до вечерта и ако положението е същото -как да процедирам?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 09:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
emil emilov написа:
Водни затвори се появиха тук , по два за 5 лв .

Мисля да пробия капака с нагрят мет. дорник , а на затворът да му сложа две пръстенчета да го ограничават от долу и от горе .
Споделете къ :D к ги монтирате на капака , има ли другг начин ?

Също и начини по направата на силиконов уплътнител на капака ?

Тапата от виното е силиконова/ не е от корк/


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 10:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Аз мисля да си взема един щуцер за кабел и да завия водния клапан на него направо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 15:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Гледай поне да е бял - ПВЦ, щото черните, гумените миришат. Ако не - тапа като на Барона. Парче шлаух също става за уплътнител. Криви места съм уплътнявал с разтопен парафин. Пробвал съм и тесто, като за казан. Кофти работа - остава влажно и може да се вкисне. Силиконови уплътнители могат да се леят на място, ама вече е късно - дълго време мирише на о.ет!
P. S. caribi, слагай лед - бутилки от минерална вода, замразени във фризера. Студът бистри по-бързо, ако е топло може да започне ферментация и няма да се избистри.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 16:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Колегиии имам проблеми :cry: не иска да започва да ферментира едваааам едвам излизат мехурчета температурата е 16 градуса в помещението и 17 градуса на мъста. Сложих днес туба от минерална вода пълна с гореща вода да видим какво ще стане :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 17:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Щом излизат мехурчета, най-вероятно си в начален стадий, малко по-бавничко заради ниската температура. До утре трябва да се засили. По-горе пишеш, че си рехидратиирал дрождите с хладка вода. Какво значи хладка? 40гр? 45?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 17:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Ами не съм я мерил колко градуса е, на пакетчето на дрождите пишеше " топла вода да не пари на ръката" така и направих само че след това оставих дрождите да се рехидратират там където е бидона, а там е 17 градуса и сигурно след известно време сместа е изстинала. Отачало също и няколко пъти преточвах ширата и я наливах от високо да може да се аерира и дрождите може още да са в процес на размножаване и да не е започнала същинската ферментация...не знам ще видим какво ще стане до утре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 17:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Усещането на ръката е субективно. Примерно на 43гр може да не ти пари, но за дрождите е смъртоносно. Ако до утре не забележиш засилване, трябва да посееш наново. Рехидратирането при 30 - 35 гр. в подсладена вода - 5 - 10 % Брикс. Сипваш на повърхността без да бъркаш. До 1/2 час ще шупне. Тогава го изсипи в кофата с ширата. Пак повърхностно. Ако ширата също е темперирана на 30 - 35 гр още по-добре. Добре е в ширата да има джибри. Остави кофата до бидона да се темперира с неговата температура. След няколко часа изсипи в бидона. Бъркай чак след като забележиш признаци на ферментация.
п.п. А, и не пълна кофа - примерно 1/3, че да не гониш закваската из мазЪта :lol:


Последна промяна бай Танас на 22 Сеп 2013, 18:09, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 18:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
А дори и да има някакви признаци на ферментация, пречи ли ако добавя още едно пакетче дрожди рехидратирани по процедурата която ти каза?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 291 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима