Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 17:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 291 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 18:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Няма смисъл, само аерирай.
Виж си и ЛС.


Последна промяна бай Танас на 22 Сеп 2013, 19:11, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 18:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Окей мерси.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
температурата е инфарктна за мен .
1- активирах дрождите -пловин пакетче ;) ( икономия) в литър вода 22% захарност и стабилни 32-35 градуса мерени с ТЕРМОМЕТЪР
2- подгряването ми е стабилно , осигурено от голяма тенджера с водна баня! за виненките .
3- след 2 часа се разпени ,зех кофа ссс смлян материал и го нагрях с бързовар и бъркане до 33градуса - нови 2 часа там
4- разбърках кофат в жибрите в бидона , които бяха 19*С , ( за мен е гранично ниско , требва си 20*С и след 30 часа шапката ми се дигна , следя температурата и пиша таблица !
Колега нагрей си бидоня до 20*С ... като го бъркаш на ръка с бързовар или другояче ...

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 20:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Ами от днес съм започнал да слагам една туба от мин вода пълна с гореща вода и температурата в бидона стана 20 градуса...след малко ще презаредя тубата да държи топло през нощта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 21:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Трябва си стабилна температура , щом тръгне ферментацията ( ако тръгне ;) ...(е тва беше гадно ))

помисли за ел. нагряване след бурната ферм. след седмица ,
иначе ще остане леко сладко,много сладко или леко кисело , или и трите ;) .
Имаме спец тема - нагряване с термостати за аквариум , с термоодеала , или моят метод ( той е с 1 класа над другите ;) ) той е с терморегулатор и топлодувка .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Не съм толкова технологично зареден :D та...ще се мъча с тубата ...
Тук в моя край е доста хладно и трудно става виното но няма да се отказваме ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 21:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
emil emilov написа:
Трябва си стабилна температура

А, те това е, като разправям аз, че поддържам термоконтрол, ми се смеят. Много хора правят следната грешка. Гледат да е топло по време на бурната ферментация, а по време на тихата - зае..., зарязват го и то изстива. Веднъж тръгнала, бурната ферментация не се плаши от студеното, стига да не е вънка под сливата, де. При ферментацията се отделя топлина и в бидона-винификатор :) е по-топло, отколкото в помещението. Все едно бачкаш физическа работа, загряваш се. След това пиеш няколко ракии, отпускаш се на фотьойла и заспиваш. И тогава грижовната ти женичка те завива. Така е и с дрождите, към края на ферментацията са уморени и пияни :D трябва да им поддържаш температура, за да не си помислят, че задачата е изпълнена и е дошло време за сън :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 22:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Е това беше велико обяснение :D евала колега! Наистина ще се помъча да направя всичко възможно да поддържам температура над 20 градуса защото пустата и бурна ферментация трябва да премине до неделя, защото тогава заминавам за Варна и една седмица няма да ме има, та трябва да съм го преместил в другия бидон за тиха защото няма да има кой да го бърка ако още не е минала бурната... :cry:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 12:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Днес купих едно пакетче дрожди и ги рихидратирах точно както казахте. Забелязах че в бидона се чува съвсеем леко свистене все едно газировка...въпроса е да наливам ли новите дрожди ако старите са започнали да се възбуждат? Може ли да стане някакво пренасищане?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 12:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Тъй като случая ти е по-специфичен (искаш да приключи бурната ферментация до края на седмицата) дай още данни - температура на мъстта в момента, захарно съдържание в началото и сега, вида на дрождите - същите ли са като първите и да се надяваме, че някой от корифеите ще препоръча как да процедираш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 12:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
След като почнах да слагам тубата с гореща вода, температурата на мъстта стана 23-24 градуса но това е в радиуса около тубата, надолу е студена. Дрождите са такива и новите и старите. Захарта не се беше променила ( 25,5 ) и днес налях 5 литра вода за да я смъкна на около 23-24.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 13:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Общо взето е ясно - малко по-висока захарност, малко по-ниска температура, затова се бави ферментацията. Но като че ли е тръгнала. И понеже си притиснат от срокове, ако ти е готов новия стартер, слагай го и него, няма да предозираш, поне според мен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 13:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Аз точно от това се притеснявам, иначе новия стартер стана мнооого по добре от 1вия...1вия изобщо не можа да започне да се чува по този начин както новия, единствено ме притеснява да не станат прекалено много дрождите и да се прецака нещо


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 13:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Може и да си ги ощавил първите дрожди. Изчакай да се изравни температурата на стартера с темп. на мъстта в бидона и ако междувременно някой не каже "сакън" :D слагай и до утре ще имаш ферментация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 13:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Даже май си ги ощавих понеже 1во ги изсипах в едно канче с 500мл вода но без захар без нищо която беше около 28 градуса и след това веднага долях от ширата която си беше студена и го оставих 4-5 часа и за това време изобщо не започнаха да шуптят и ги излях в бидона... и май май нищо не направих като гледам сега какво правят 2рите дрожди рехидратирани по начина по който ти ми каза те си шуптят и правят пяна...1вите изобщо не бяха така. Отивам след 30 мин да ги изливам в бидона те стоят от 2 часа вече трябва температурата да се е изравнила


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 291 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима