Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 291 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 15:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Апр 2013, 16:07
Мнения: 39
Местожителство: Шумен
бай Танас написа:
Криви места съм уплътнявал с разтопен парафин. Пробвал съм и тесто, като за казан. Кофти работа - остава влажно и може да се вкисне. ..

Дали наистина може да стане тая беля? Аз уплътних вчера с тесто между капака и бидона, та ако има някаква опасност, да отивам да го махам. Или пък да му сложа някакъв консервант? :? Калиев сорбат?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 15:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Всяка не стерилна органика(тоест среда в която могат да се развиват бактерии ит.н.) в близост да материала може да нанесе сериозни щети на същия.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 17:26 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Времето от рехидратирането на дрождите до влагането им не трябва да надвишава 40 мин.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 17:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
lambri написа:
Времето от рехидратирането на дрождите до влагането им не трябва да надвишава 40 мин.


Така ли ,защо ?
аз ги държа по 2 часа , дори после ги прехвърлям в още сладка вода като си мисля че гиразмножавам ...
( но нямам проблеми , дори сега сложих половин доза дрожди )

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 17:55 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Приема се че за твао време (ако са нормални дрожди) достигат лимита на наличните в мъстта храни. Освен това чрез добавянето на сладка вода просто ги караш да работят а не им даваш храна... ;) все пак превръщането на захар в алкохол е работа


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 19:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Da, благодаря!

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 13:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2013, 08:59
Мнения: 9
Колеги ,на кой ден се отделя ширата след бурната ферментация в съд с воден клапан ?
Гроздето беше захарност 23,без дрожди,протече много бурна ферментация и а още май продължава но е по спокойна вече.Днес е 4 ден.
Захаромера ми потъва като талпа до дъното,мерих му и алкохола но спиртомера ми почва от 20 и не може да го хване.На вкус прилича на вино като оставя леко кисел вкус накрая :)
МИсля след 3-4 дена да го прехвърлям в другия съд ??

И втори въпрос,претакам само сока или изтисквам и джибрите ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 14:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Щом ти потъва захаромера значи е приключила бурната и нямаш захар,а само алкохол.Според мен мощеш да го прехвърляш вече на воден клапан и пресовката от джибрите по-принцип е добре да я отделиш в друг съд.Межу 5 и 10 дни е нормално да остане с джибрите,зависи от сорта и какъв вкус искаш да постигнеш по-таниново вино или по-леко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 14:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2013, 08:59
Мнения: 9
kitaen написа:
пресовката от джибрите по-принцип е добре да я отделиш в друг съд

В смисъл сока отделям в един съд,после пресовам/в моя случай изстисквам на ръка/ джибрите в друг съд ?? а не да са в един и същ ? и накрая хвърлям джибрите /няма да правя ракия или второ вино
Или претакам само сока,другото хвърлям ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 15:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Данчоо, врачански работи прайш.
Изтачаш сока( изгребваш за по- бързо :D ) , изстискваш жибрите на ръка с една рибарска мрежа или подобна .
това става за 20 мин и всичкият сок на едно място на клапан и БЕЗ бъздух!
Спирта/ виното се мери с виномер който е разграфен от 5 до към 20 алк. градуса и е спец за това .
Жибрата хвърляш в кофата за боклук ( ако няма да правиш 2 -ро
3- то вино или рикия) , и дебнеш сока да е на топло около 20градуса целзий...

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 23:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Като тръгне ферментацията както трябва тръгва и националния отбор по волейбол да побеждава :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 23:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2013, 11:11
Мнения: 14
Местожителство: Благоевград
unreax написа:
Като тръгне ферментацията както трябва тръгва и националния отбор по волейбол да побеждава :D

Подкарал си я, браво! Благодаря за хубавата тема, има много полезни неща за начинаещите мераклии като нас. :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 23:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
dan4opra4a написа:
kitaen написа:
пресовката от джибрите по-принцип е добре да я отделиш в друг съд

В смисъл сока отделям в един съд,после пресовам/в моя случай изстисквам на ръка/ джибрите в друг съд ?? а не да са в един и същ ? и накрая хвърлям джибрите


Правилно си разбрал.Вземи от някой преса назаем...миналата година от 180кг грозде,пресовката ми пусна 20литра,на ръка няма да има същия ефект...и да смесиш всичко не е фатално.Аз също ги смесих,но знам,че е по-добре да се отдели.Ако ще ползваш няколко съда за тиха ферментация е по-лесно да отделиш пресовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 11:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Аз имах трудности с шапката която се образува...така и не можах да намеря подходящ " уред " с който да я потапям и забелязах че някак си цялатра ферментация протича под шапката и като натисна с ръка шапката надолу и като излезе отгоре ширата и започва да бълбука доста по-силно отколкото като е под шапката, затова си направих едно плаващо дъно по диаметъра на бидона, разрязах го на две за да може да влезе, източих 40 литра шира за да падне нивото на джибрите и ги затиснах с това плаващо дъно като го подпрях за тавана с една греда...после налях ширата отгоре и около гредата завих с найлон и над него две дебели черги. Сега направо ще фръкне найлона якоо бълбука :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 13:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Изображение

Преди да затисна мерих захарността беше 25 (това беше вчера около 13:00 часа), преди малко мерих 22.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 291 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима