Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 08:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 16:09 
Offline

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 19:12
Мнения: 9
Здрaвейте, свaрих рaкия, която излезе с много хубaв грaдус, но зa съжaление - киселa. Кaк се стигнa до тук нямa дa обяснявaм - нa повечето им е ясно. Сегa ще се мъчa дa я опрaвя, но се чудя кaк. Четох отговорите нa въпросa нa един колегa по съдбa, a именно зa хл. содa и вторa превaркa. Но също тaкa четох, че киселa рaкия се опрaвялa и кaто се добaвя aмоняк нa мaлки дози, при интензивно бъркaне и често опитвaне. Въпросът ми е дaли някой е пробвaл този метод, ефикaсен ли е и имa ли смисъл дa се пробвaм? Блaгодaря предвaрително нa всички, които ще пишaт по темaтa!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 19:04 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Пре-вар-ка... Най-добре с друга материал и хлебна сода на цялото.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2013, 00:27 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
А бе и аз съм вадил кисела ракия!!! :datz: Но както казва Joro Polimera, преварка!!! Друго не съм правил. Това за амоняка сега го чувам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2013, 08:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2013, 15:44
Мнения: 16
Амоняка не е ли отровен?!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2013, 09:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Освен че е кисела, в нея има и натрупан етилацетат - по време на дестилацията на киселия материал - в него е имало много оцетна киселина, при високата температура в казана - тя се свързва с етиловия алкохол и прави вредното съединение етилацетат.
Така че ...
С амоняк какво ще стане не знам, но преварката си е задължителна, иначе ще пиеш разредител за мастило.
И пак при преварката трябва да се направи всичко така че да е бавна, с добро разделяне на фракциите.
А преди преварката - сода бикарбонат докато изчезне киселия вкус. И със содата не бива да се прекалява.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2013, 13:36 
Offline

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 19:12
Мнения: 9
Блaгодaря нa всички писaли до сегa, a и нa тези, които ще пишaт в последствие. Единодушни сте - превaркa. Ще бъде нaпрaвено. Имaм един уточнявaщ въпрос, a именно: Рaкиятa е 16,5л със среден грaдус 55. Рaзбрaх, че първо трябвa дa сложa хл. содa и после дa я рaзредя до 30 грaдусa преди дa почнa дa я вaря. Искaм дa попитaм зa товa количество 1пaк. содa достaтъчно ли е? (Питaм понеже пишете, че и с нея не трябвa дa се прекaлявa.)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2013, 14:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
umnikgiuro написа:
Блaгодaря нa всички писaли до сегa, a и нa тези, които ще пишaт в последствие. Единодушни сте - превaркa. Ще бъде нaпрaвено. Имaм един уточнявaщ въпрос, a именно: Рaкиятa е 16,5л със среден грaдус 55. Рaзбрaх, че първо трябвa дa сложa хл. содa и после дa я рaзредя до 30 грaдусa преди дa почнa дa я вaря. Искaм дa попитaм зa товa количество 1пaк. содa достaтъчно ли е? (Питaм понеже пишете, че и с нея не трябвa дa се прекaлявa.)

Много е, взимаш с една лужичка и слагаш по малко буркаш и опитваш.
Не е лошо да сложиш и една 'хитринка'' в казана;Нарежи една ябълка/като махнеш семките и дръжката/, след това е запечи на грила или фурната до златисто :2thumbs:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 01:38 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2013, 01:11
Мнения: 1
Пробвай с дървена пепел, при мен се получи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима