Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 09:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Съвети за новак
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2013, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Не знам дали е редно така ,но отварям една тема в която да ме напътствате ако имам някакви питания.От 10 дни чета форума и ми изтекоха очите,много неща научих от вас но и много се обърках от многото информация поета на веднъж.Поръчах си книга която дойде днес но в нея не пише кой знае какво и за това по добре да питам патило,а не старило.Заложих грозде в бидон от 100 литра и вече тече ферментация,но се полакомих и заложих още един,оставен на 20 процента захарност защото няма да посявам дрожди.Въпроса ми е да чакам ли да свърши и тихата ферментация преди да варя,и ако чакам да монтирам ли воден клапан докато тече.Благодаря .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 09:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Спре ли да сладни или ако имаш захаромер , ако показва към 0. мятай на казана. Няма нужда от воден клапан.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 12:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Имам захаромер,ще следя и щом покаже под 1% ще го варя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 17:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Днес измерих захарността на двата ми бидона с грозде,и от захаромера се виждат само 2мм.Моят е до 5 процента и над скалата има около 1см без никакви числа.Трябва ли да потъне напълно за да варя ракията,и къде е този нулев градус.Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 16:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
doviciozo щом едва се показва захаромера това означава че процесът е приключил.
Тоя захаромер е български те са разграфени до 5% след това няма отбелазани деления .
Купи си виномер руски са или китайски но надписа е на руски.
Току що разбрах че моя е счупен :cry:
Има ги на магазините за китайски стоки и на железариите.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 16:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Аз току що пуснах нова тема по надолу,вече имам и руски виномер той показва 2 процента.На вкус материала е като вино,не сладни,и ми се отваря място за казан в Събота ако има останала захарност ще е проблем ли за вкуса на ракията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 17:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
За вкуса не до събота каквото стане и в казана кратко казано вари.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 17:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Сега направих и теста с запалката,гори си значи няма въглероден двуокис.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 17:22 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 670
Моят тест е да отминат 20 дни от залагане на материала/+захаромер,разбира се/.Това е ако гроздето е за ракия.Горе-долу за толкова време протича бурната фермедтация.На 09.09. заложих 600 кг мискет отонел при захарност 21 и вече е почти готов. Правя го с потопена шапка,че няма кой да го бърка.Мисля на 5 и 6.10. да го изварявам.Ще докладвам за резултата. :)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Снощи ми се обади казанджита и днес в 6 часа отидох да варя,от 130 кг грозде изкарах 19 кг ракия 50 градуса и 14 литра патоки.Ракията е с невероятен вкус и тук е мястото да ви благодаря защото този резултат го постигнах с ваша помощ.Вече навлизам в материята, и книги си купих но най вероятно пак ще се допитвам докато стана майстор.Още веднъж благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 09:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 17:55
Мнения: 32
Защо ми се струва че твърде много патоки си изкрал. аз на 50 литра ракия ми остават най много 10 литра патоки като спирам да отделям на 40 градуса..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 12:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Като насипах патоките в шишета се оказаха 11 литра, спрях да събирам ракия на 40 градуса,а патоките ги проверявах като лисвах в огъня,от тук го научих това.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2015, 10:45 
Offline

Регистриран на: 05 Авг 2015, 10:21
Мнения: 23
Местожителство: Североизточен Перник
Това с проверката със запалка не е правилно,прави се с клечка кибрит.

пп Бутона "Отговори с цитат" нещо не работи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2015, 20:50 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
kvd74 написа:
Това с проверката със запалка не е правилно,прави се с клечка кибрит.

пп Бутона "Отговори с цитат" нещо не работи.


Алооо некромансърът, видя ли от кога е последното мнение? :lachtot:
И бутонът не работи от години. Описано е как става, но кой да чете...

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2015, 22:30 
Offline

Регистриран на: 05 Авг 2015, 10:21
Мнения: 23
Местожителство: Североизточен Перник
Аз написа:
kvd74 написа:
Това с проверката със запалка не е правилно,прави се с клечка кибрит.

пп Бутона "Отговори с цитат" нещо не работи.


Алооо некромансърът, видя ли от кога е последното мнение? :lachtot:
И бутонът не работи от години. Описано е как става, но кой да чете...


Е,аз го пиша за бъдните поколения,да имат инфо.Писах и в друга тема от 2009г.,представяш ли си.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: feniks и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима