Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 22:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 09:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2013, 08:59
Мнения: 9
Набрах грозде,намачках и зложих в бидона ,захарноста беше 21 градуса и реших да му сложа малко захар ама май се олях и отиде на 25 градуса.Тва измерено с евтин захаромер.
48 часа вече няма никви признаци за започване на ферментация.Стой си на няква шира.Температурата е към 20-23 но вечер пада до към 12. Сулфирал съм но дрожди не съм слагал.
Та ...какво да го правя,да налея малко вода да падне захарноста ? Или да чакам ?Дрожди за сега не искам да посявам понеже не знам как става а и не ми се занимава ако има друг начин . За колко време трябваше да почне първата ферментация?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 10:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами ето още един дето изповядва винификация със сулфитиране , но без посяване с дрожди.

А защо тогава си сулфитирал ?

Та ето какво си направил, не че нещо лошо де.
Сулфитирането избива или подтиска дивите дрожди по зърната на гроздето.
То се прави с цел да се подготви почва за посяване на културни селектирани дрожди.
(Които ти не желаеш да ползваш)
Много ясно че няма да започне ферментация - нама дрожди вътре :)

Не се плаши, ами чакай !
Ето какво ще се случи сега :
Сулфитирането ти (освен ако не е било прекалено) не е избило всички дрожди, а само слабите.
След още някой ден останалите силни дрожди ще започнат много бурна ферментация.
През това време ти можеш да претакаш с цел вкарване на въздух.
Започне ли ферментацията - потапяй шапката и не барай повече, или ако няма да е потопена - бъркай колкото може по-често и поливай шапката да не изсъхва, и т.н. докато мине бурната ферментация.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 10:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
То при вариянт без дрожди се сулфитира с по- ниска доза, може да си избил всичко . След 2 дена ако не тръгне
посей си културни дрожди и тръгва веднага :D .
Какво толкова нали ги сипваш в една тенджера с вода и захар и след малко сипваш в бидоня , пише го на пакета и е лесно и бързо .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 10:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2013, 08:59
Мнения: 9
victoryvt написа:

А защо тогава си сулфитирал ?


Ами щото съм един пишман винар :cooler:

10 години си варя прекрасна ракия без никви проблеми и тая реших да почна да правя вино и четох тук из тоя форум как се прави,че чрез серниста киселина се стабилиьзирало виното и т.н. и ся к*р :D
Четох на 100 места и никъде на пишеше че сернистата киселина убивала дрождите и ако се слага трябва задължително и да се посяват !

А аз мислех че е от захарноста или от амплитудата на температурата незапочването на ферментация :)

НИщо ,ся ще го качам някой и друг ден ако не почне имам едно друго грозде го чакам да узрее малко че беше на 18 захарност и ако не е започнало до няколко дена ще го обера това ,без да му слагам серниста киселина и като ферментира ще сложа 10л шира в тва старото

Мерси за съвета

emil emilov написа:
То при вариянт без дрожди се сулфитира с по- ниска доза, може да си избил всичко

В 80л бидон му сложих към 60мл серниста киселина.Всичко ли съм изпотрепал или има няква надежда ? :D


Последна промяна dan4opra4a на 19 Сеп 2013, 10:51, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 10:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Отиваш в агроаптеката, взимаш дрожди за съответното вино и активатор. Слагаш дрождите в малко топла вода - около 35-40 гр.(хладка вода за къпане на бебета) и чакаш 10-15 мин. след което бъркаш докато се разтвори - това си е маичка - ще замирише на мая и ще шупне, след това добавяш литър два шира и пак разбъркваш хубаво - след 10-ина мин. пак ще шупне, наливаш във виното и добавяш активатора. Принципно ако активатора няма азот и тиамин се добавя още в началото при рехидратацията, но ако има (в повечето агроаптеки продават на Ванков активатора и той има азот) се добавя в мъстта. До 2-3 часа ще започне едно пърпорене и си подкарал добре работата.
Реално в момента се опиташ да направиш хляб като го чакаш да набухне без да сложиш бакпулвер, сода или мая и се чудиш дали няма свише някой да слезе от небето и да ти поръси...
Докато чакаш другото грозде да стане това старото вече може да е пошло на х~й блять.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 10:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2013, 10:41
Мнения: 13
Нов сам и искам да попитам сложих преди 14 дни второ вино да правя на 70 литрова гроздова мъст сложих 50 литра хладка вода с 15 кг захар баркам го всеки ден слойих и дрожди и активатор и още не е трагнала ферментацията като му добавих водата с захарта показваше 19 захарност да го подгрявам ли молиа даите савети зажито е с одеяла и температурата е кам 19 градуса в бидона а в помв6тението кам 21гр


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 11:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А първото вино къде е ? Да не е за ракия понеже е било кисело ?
Ако е така - джибрите са били вкиснали и сега не тръгва ферментация поради висока киселинност, но то трябва да се усеща ясно с език.
Иначе ако не е кисело - стопляй до 25гр. и няма де да иде.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: jiwano и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима