Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 10:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2013, 22:15
Мнения: 15
Здравейте,
по причини, които сега няма да обсъждам, реших тая година да направя ракия. Купих си две книги по въпроса и изчетох по-старите теми в тоя подфорум, но въпреки това някой неща не ми станаха ясни, а и няма кой да питам (моя мъж е градско момче, нищо не разбира, баща му също, моя баща има два неуспешни опита с една дюлева която излязла 18 об.% на казана и една загоряла от череши, вуйчо ми вари някакви буламачи, като питам "защо е кисела тая ракия?", вика "защото е от вишни") Та значи подариха ми един бидон от 60 литра, в които заредихме с брат ми 50 кг сини сливи в четвъртък вечерта, без костилките и размачкани. На другия ден добавих 2 кг захар с около 4 литра вода, и до вечерта ферментация въобще не започна. Понеже се уплаших, че ще ми се развали материала, започнах да търся причина, и се сетих за температурата. Измерих я в мазето където стои бидона и беше 17 градуса, а в книгата пише да не пада под 18. Тъй като няма опция да се включва печка, реших да вдигна бидона на дървени трупчета, да не му е студено от цимента, борих се там че съм 50 кила аз самата, как да е успях да ги подпъхна и за по-сигурно хакнах около 30 грама хлебна мая. Знам, че има специално селектирани дрожди, но го разбрах късно, а и нямаше за кога да чакам да ги поръчвам онлайн и тн. Също така измерих със захаромер и показа 15 %. Като цяло не знам как да си изчисля, но понеже пишеше, че на 100 кг ако добавиш 1 кг захар се повишава с 1 % захарността, пък аз имам 50 кг плод, смятах нещо и реших че трябват още 3 кг захар. Т.е стана - 50 кг сливи, 5 кг захар и около 8 литра вода. През нощта с/у събота започна бурна ферментация и на сутринта го намерих изкипяло. До неделя следобяд изкипя още 2 пъти и не само по пода, ами имаше и по стените като са се пукали мехурите и е пръскало. Освен това в книгата пише за някаква шапка, а при мен просто страшно се запенва. Понеже знам колко е важно бъркането първите дни, за да не се развият оцетни бактерии, го разбърквах по 6 пъти на ден. Махнах капака на бидона и отворих прозореца, за да сваля температурата, да не се развали. Тая сутрин гледам, че вече не е така бурно, и върнах двете кофи с каша, която бях извадила за да намаля обема да не прелива. И сега въпросите ми:
-Правилно ли съм сметнала захарта, и дали мислите че съм го докарала на 20%?
-Сгреших ли, че отхлупих напълно бидона, да не ми излети спирта така? Като премине бурната фаза нали трябва да се затвори, но колко плътно, да оставя ли един пръст да се проветрява, или напълно? А при бащата на една приятелка, който прави вино, видях найлонов чувал нахлупен отгоре и стегнат с ластик за гърлото, в средата маркуч който отива в джибрито надолу и другия му край в бутилка с вода, за да излиза въглеродния двуокис без да влиза кислород, това приложимо ли е в джибри за ракия и да го направя ли?
-Засега все още го разбърквам, кога да престана, вече не се пени, но малко се е надигнало пак и тихо шумоли/ Като премине тая бурна фаза, съвсем ли преставам да бъркам и му слагам капака, или бъркам но по-рядко?
-На каква температура да го държа, сега е 15 градуса с отверения прозорец, мислех си, че на по-студено е по-добре да ферментира, но да не объркам нещо процеса?
-За колко време горе долу ще премине цялата ферментация, предвид че е края на септември?
-Не мога да добавям повече вода и захар, тъй като бурната фаза вече е към края, нали?
Айде бързо помагайте, че времето лети, вече е 4-ти ден, а не искам да се проваля и после на казана всички да ми се смеят, че жените не можели да варят ракия и тн.
Целта ми е да направя неголямо количество плодова, с хубав аромат, но все пак и да не излезе някаква слаба на градус средна фракция. Благодаря предварително.
п.с. Моля да ми спестите сексистките забележки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 11:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами общо взето ферментацията е минала успешно, независимо колко сте й попречили.
Сливите трудно се мерят за захарност защото са гъсти като мармалад и освен да се прецеди малко сок и да се капне на рефрактомер, със захаромер трудно става - гъсто е и не показва вярно.
Вие твърдите, че сте видели 15% без захар, но според мен те са не повече от 14%
50кг. сливи на 14% дават точно 7кг. плодова захар + 5кг. захар от магазина = 12кг.
Общо имаме 50+5+8=63 кг. материал в бидона.
12/63=19% захарност. (е, ако е била на плода не 14, а 15 - сте уцелили точно 20% - браво !)

До тук всичко е наред.
Температурата е ниска, но не е причина да не тръгне ферментация, но пък Вие сте я подпомогнали с хлебни дрожди, които макар и оплювани - все пак се ползват от доста хора за ракия. И то с успех.

Сега измерете със захаромера и кажете колко показва - ако е близо до 0-та - значи имате бързо приключила бурна ферментация, независимо от уж сериозното изкипяване, после ще се уверите че на практика голяма загуба на материал няма.
Няма смисъл да бъркате вече, затваряйте с капак и нека си довърши процеса без намеса на човек. Температурата е ниска за да се страхувате от вкисване, но все пак - търсете казан за изваряване. Дори и захаромерът да показва 3-5% , ако в два последователни дена няма макар и леко и трудно забележимо спадане в показанията му - за казан сте.
Онова което описвате е т.н. воден клапан, който и с него и без него - ферментация все ще има.
За следващия опит - пълнете бидоните до не повече от 2/3, а ако може и по-малко.

Според мен ще извадите нормална ракия, за количеството сливи и захар което е вложено - 12-15л. средна фракция след разреждане до 45%, + първак и патоки които ще ползвате за следваща дестилация.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 11:45 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
При така направените пропорции, наистина трудно ще се направи коректо измерване. Сливите по принцип са гъсти, а в добавка 5 кг захар със само 8 л. вода... Дано казанджията е добър да не я загори. За варене - следи "шапката" (изплувалите отгоре сливи) кога ще започнат да падат към дъното, и тогава просто затвори добре бидона ако нямаш възможност за незабавно варене. Или както каза колегата - 2-3 дни без отклонения в захаромера - на казана! Иначе сливите носят и повечко захарно-воден сироп и пак дават добра ракия, ако са здрави, добре узрели, внимателно почистени преди залагане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 13:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2013, 22:15
Мнения: 15
victoryvt написа:
Ами общо взето ферментацията е минала успешно, независимо колко сте й попречили.
Сливите трудно се мерят за захарност защото са гъсти като мармалад и освен да се прецеди малко сок и да се капне на рефрактомер, със захаромер трудно става - гъсто е и не показва вярно.
Вие твърдите, че сте видели 15% без захар, но според мен те са не повече от 14%


Благодаря много за бързите отговори, златни сте! 15 % ми даде след като смачках сливите и сложих 2 кг захар с 4 л вода, а след измерването добавих още 3 кг захар. Прецеждах през тензух преди да меря, то беше мн гъсто, а и бях чела вече, че се прецежда сока, иначе захаромера е от евтините и сигурно дава откления някакви... Държах и сока да се затопли преди да го меря (знам че тр температура 20 градуса)
Сега пак прецедих и измерих захарност 11%. Възможно ли е в това студено време да ми стане за 1 седмица джибрито готово? Направо ме шашнахте.
А с какво съм и попречила на ферментацията? Понеже държа на студено ли? Или с честото бъркане?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 14:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Здрасти, тук сме на "ти". Не се притеснявай, сексистки бъзици няма да допуснем. Навъртай се и ще засрамиш повечето от мъжете.
Захаромерът лъже. Съвременните ракиджийници имат рефрактомери. Ако не е проблем, занеси една лъжичка материал за замерване. Със захаромера можеш само да се ориентираш как се движи ферментацията. Когато два дни последователно покаже едно и също показание, значи ферментацията е приключила. И на вкус се усеща - не трябва да сладни. Температурата на материала май ти е ниска?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 09:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2013, 22:15
Мнения: 15
Здрасти, бай Танасе
Под "съвременните ракиджийници" имаш предвид градския казан ли? Ще потърся днес, ок. Аз вчера като мерих захарност го опитвах и беше горчиво-сладко все още, не мисля, че е готово, иначе следя всеки ден. Температурата на материала ми е ниска, понеже ме беше страх от оцетно-киселите бактерии, но май съм се престарала.
Исках и друго да питам, понеже всички ме плашат, че щяла да ми загори (там за варенето вече ще помага един съсед от село, който ще ни услужи с казана), та ми казаха някакъв вариант да се изсипе джибрито в чувал от зебло и така да се сложи в казана с една кофа вода, за да ври спокойно, някой правил ли го е? Няма ли да се развали вкуса така, де да знам, варено зебло...? Или просто силно да разредя с вода кашата като я изсипем в казана - това прави ли се или е грешно?
Иначе наистина очаквах тук да ми се смеете, но всички помагате, много сте добри :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 09:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Просто разреди и отдели част от по-твърдите люспи и ципи...някоя и друга костилка паднала на дъното на казана също спомага за загарянето така, че е добре да няма от тях.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 09:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
11% не е добре, ферментацията не е завършена.
Стопляй спешно докато не са полегнали да спят зимен сън.
Поне 20гр. вътре в бидона трябва да е, а може и нагоре до 25.
Лесно се разбира дали все още нещо тече вътре - ако околната температура е 19гр. примерно - а в бидона е 20 или 21 - значи ферментира.
Стоплянето може да стане с грейки от бутилки големи пълни с топла вода и мушнати в бидона, самия бидон може да се завие с нещо - изолация, вата, черги, и т.н.
гледай да слезе под 5% захарността и да изчезне сладкия вкус, трябва да прилича на младо вино - горчиво, алкохолно и даже малко да киселее, ама малко.
Относно загарянето - ако казанът ти е с тънко дъно трябва да се внимава. Единият вариант е да се прецеди сок само през мрежа за комари или перде старо. Пред вид малкото материал - няма да е голям зор.
Костилките доколкото прочетох липсват, ако ли не - вън от казана.
Ако все пак се наложи да се вари всичко - по-добре сложете една ламарина с пясък под дъното на казана, така че огънят да не бие директно в дъното. И карайте по-леко загряването, така хем ще отделите и фракциите по-добре.
Но нека първо захаромерът покаже под 5%, а най-добре - да покаже 0%.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2013, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2013, 22:15
Мнения: 15
Здравейте, само да се отчета: стоплих бидона (тя ферментацията не беше спряла), в петък като мерих беше м/у 5 и 0% захарността и понеже така и не падна съвсем до 0%, реших днес да я вариме. Човека с казана имаше някаква скара на дъното и ме уверяваше, че няма да загори, но аз за всеки случай изсипах плодовете в един чаршаф, понеже ми се видя най-чисто и го вързах и около него сипахме плодовото вино и вода. Плодовото вино беше точно както го описа victoryvt - горчиво, малко киселееше и леко алкохолно, но в тоя сруд не се беше вкиснало и не се наложи да използвам сода бикарбонат. Казана се вареше на газова бутилка, не на дърва, и общо взето много добре регулираше силата и всичко стана като по учебник, показа ми в една прозрачна бутилка с вода метила как е мътен и бял и като започна да се избистря течността над него взех да я събирам в чаши и да меря градуса, значи в началото започна на 65 градуса (човека сви уста ама каза " не е зле като за плодова") събирах до 42 и другото му го оставихме да си го слага в казана като вари неговата. Много съм доволна, похвалиха ме и беше много интересно. От 50 кг сливи и 5 кг захар извадих общо 7 литра - 5 л. на 60 градуса в един съд, 1 л. на 50 градуса в друг и в третата бутилка забравих да го меря. Много благодаря на всички за съветите, отивам сега да чета за отлежаването с дървесина вътре. 8-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 11:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Браво !
Сега - в един съд и аериране - т.е. вкарване на въздух и друсане периодично, или с помпичка за аквариум.
Едновременно с това - вътре обгорени дървени стърготини - продават се под наименованието дъбов чипс. А за плодова ракия най-добре трески от черница леко запечени на скара или на огън. Най-лесно става като се увият в готварско фолио и се сложат на скарата.
Аерирането и дървесните частици правят чудеса с вкуса на ракията за седмици до месец.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 09:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2013, 22:15
Мнения: 15
Супер, как ми го даде синтезирано!
А това оцветяване преди или след коригиране на градуса да го правя? Засега стои в стъклени бутилки без капачки както си е на 60 градуса, и съм се снабдила с парчета от черница (в книгата пишеше до 2 грама дърво на литър ракия, но не пише кога да ги слагам) Буре няма да имам скоро...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 13:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Преди. По-висок градус - по-добра екстракция. Препечи черницата и хакай в ракията. Гледай да не я направиш на въглен, да не пуска чернилка. И аерирай. Ако нямаш помпичка, друсай. Кислород да влезе. Примерно сутрин и вечер (не постоянно :lol: ) Като решиш да опитваш, разреждай.
п.п. И по малко да опитваш, да не свърши преди да отлежи :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2013, 22:15
Мнения: 15
Няма, няма... ;) ще си я чакам


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 19:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Апр 2012, 13:54
Мнения: 18
Здравейте колеги ! Поздрави на колежката за успешния опит ;) Сега аз малко да използвам темата :) ако може :roll: Тази година се сдобих с малко сушени сливи ( малко 25 кг ) :megagrin: Миналата година имах Fermactive FCD и ги ползвах за почти всякакъв плод даже и тази година ми бяха останали и слагах на черешите останах доволен 8-) Кажете сега кои дрожди ще са най подходящи за сушените сливи ? :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима