Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 16:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2013, 15:46
Мнения: 9
Местожителство: Русе
не мога да разбера защо никой не взема отношение по тази тема. Аз лично за трета година правя бяло вино и бих искал ако има и други като мен да обменим опит. Тази година като количество, което заложих е най - много - 300 кг. шардоне и 250 кг. кайлъшки мискет. Чистият сок /самотока/ е около 200 литра. Надявам се колеги, които са правили бяло вино да споделят своя опит и начин на направа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 23:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Ако имаш впредвид първата тема "Бяло вино" е заключена.

По-миналата-2011 правих от Ркцители...самоток,сулфитиране,дрожди,откаляване, ползвах бентонит за бистрене-ПРЕПОРЪЧВАМ за бяло,бистри бързо и го стабилизира,добавих дъбов чипс-НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ за бяло,натоварва го излишно.После бутилирах с коркови тапи,още имам няколко бутилки,напълно здраво вино като за домашно ползване :) .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 23:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2013, 23:34
Мнения: 5
Че то има ли кайлъшки мискет. До колкото ми е известно са карловски, сунгурларски и врачански.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 00:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2013, 11:11
Мнения: 14
Местожителство: Благоевград
cecoce4 написа:
не мога да разбера защо никой не взема отношение по тази тема. Аз лично за трета година правя бяло вино и бих искал ако има и други като мен да обменим опит. Тази година като количество, което заложих е най - много - 300 кг. шардоне и 250 кг. кайлъшки мискет. Чистият сок /самотока/ е около 200 литра. Надявам се колеги, които са правили бяло вино да споделят своя опит и начин на направа.

От 550 кг 200 литра самоток?
Някой знае ли колко горе-долу кг Алиготе, трябва да взема за да изкарам 100-120л самоток? Нямам преса и не знам колко ефективно ще го "изцедя".


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 09:47 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
kronosks написа:
От 550 кг 200 литра самоток?
Някой знае ли колко горе-долу кг Алиготе, трябва да взема за да изкарам 100-120л самоток? Нямам преса и не знам колко ефективно ще го "изцедя".

300 кг ще ти стигнат, прави сметка, че ще изхвърлиш доста утайки.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 09:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
тази година от 460кг алиготе самотока беше 220л...като го минах през пресата отиде на 340л..много добър рандеман...аз го пресовам на свежо,тоест директно след смилането.
Според мен имаше още сок в пресовките но не исках да е грубо пресоването...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 10:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Тази година от 270кг ркацители с малко памид след ронкане , смилане и веднага пресоване, даде към 85-90 литра мъст. Това в събота след обяд. Веднага КМБС в доза 20 мл на 100л мъст и бентонит 2 гр на литър. След избистряне и махане от утайките след 24 часа остана 70 л - ужас , много малко ама какво да правя. Посях дрожди , както и активатор на дрожди в доза на полвина от предписаната ,но до днес никаква ферментация . Днес вземам други и вечерта рехидриране и влагане в материала. Температура на мъста 20,5 градуса.

Миналата година правих също от ркацители, от долу -горе същото количество . Но имах към 100 л вино в бутилки. Не влагах бентонит след отделянето на самотока само СК , но не получих избистряне. След това на воден клапан и през месец март след прилагане на бентонит за избистряне го бутилирах.Не можа да се избистри както трябва , но в бутилките стана очакваното пълно избистряне. Консумира се лятото и есента ще му видя сметката :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 10:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2013, 15:46
Мнения: 9
Местожителство: Русе
pavlin69 написа:
Че то има ли кайлъшки мискет. До колкото ми е известно са карловски, сунгурларски и врачански.


http://bulgariandrinks.com/%D0%B2%D0%B8 ... 0%B4%D0%B5

Този сорт е много хубав както за директна консумация, така и за направа на хубаво бяло вино.
При мене ферментацията приключи на деветия ден и миналата събота - му сложих бентонит и СК.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 12:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2013, 15:46
Мнения: 9
Местожителство: Русе
caribi написа:
Тази година от 270кг ркацители с малко памид след ронкане , смилане и веднага пресоване, даде към 85-90 литра мъст. Това в събота след обяд. Веднага КМБС в доза 20 мл на 100л мъст и бентонит 2 гр на литър. След избистряне и махане от утайките след 24 часа остана 70 л - ужас , много малко ама какво да правя. Посях дрожди , както и активатор на дрожди в доза на полвина от предписаната ,но до днес никаква ферментация . Днес вземам други и вечерта рехидриране и влагане в материала. Температура на мъста 20,5 градуса.

Миналата година правих също от ркацители, от долу -горе същото количество . Но имах към 100 л вино в бутилки. Не влагах бентонит след отделянето на самотока само СК , но не получих избистряне. След това на воден клапан и през месец март след прилагане на бентонит за избистряне го бутилирах.Не можа да се избистри както трябва , но в бутилките стана очакваното пълно избистряне. Консумира се лятото и есента ще му видя сметката :)


Моята технология е следната: смилане, пресоване с преса, серниста киселина - стандартно 1гр. на литър, след 3 часа посявка с дрожди, на следващия ден - храната им. Този път на първия ден, веднага след добавянето на СК, прибавих ензими за подчертаване на аромата, танин и бентонит. На деветия ден ферментацията беше приключила и добавих отново серниста киселина в същото съотношение и бентонит за избистряне. Тази събота - 28 септември ще го откаля и ще го оставя в чисти съдове до окончателно избистряне. Предполагам около края на ноември или началото на декември ще го пълня в бутилки. Ако нещо мислите че не е както трябва ще се радвам да споделите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 13:09 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Според мен много бързате със второто сулфитиране и с бентонита. Разчитайте повече на зимния студ за избистряне.
Иначе при мен от совиньон-блан 110кг, след смилане, леко пресоване, бистрене с бентонит два дена, изхвърляне на около 10л утайки, имам след ферментация 37л вино. Рандеман около 34%. :( обаче първо качество.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 13:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2013, 15:46
Мнения: 9
Местожителство: Русе
Може и да си прав, но вече го направих. Може ли да доведе до някакви неприятни последици за виното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 07:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
При мен обикновено рандеманът при шардоне, мискет достига до 40-42% без пресоване. Ензимите ги слагам още при ронкането, шардонето го държа 18-24 часа възможно най-охладено за настойване, постигам около 14 градуса. След това сулфитиране, дрожди, откаляване на грубата утайка, бистрене с чакане :D. За шардонето правя малолактична ферментация /когато стане :lol: /, за мискета - не. Миналата година направих грешка с отлежаване в дъбова бъчва, но голяма мъка, бъчвата беше нова и колкото и да я киснах придаде един специфичен остър вкус на виното. Добре, че само половината количество опропастих по този начин. Следващото бистрене е със студ зимата и чак накрая ползвам бентонит. Привърженик съм на държането на бялото винце върху утайките му, стига гроздето да е здраво и да не усетите някакъв проблем в аромата. Бутилирам след февруари следващата година.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 10:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
След ронкането и смилането държите до 24 часа смлените грозда , при това охладени, така ли ? И след това вземате самотока ,слагате бентонит заедно със СК и чакате още 24 часа за избистряне?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 21:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Тази година и аз ще се опитам да направя бяло вино и смятам да го държа около 24 часа с ципите, КМБС и ензимите и после да пресовам. Някой, който е правил повече ще каже ли кое е по-добрия вариант. Да се държи с ципите или направо да се пресова. От гледна точка на рандеман ми се струва, че е по-добре да постои с ципите, но това е субективно чувство.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 21:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Чети заключената тема на Аз- бяло вино .
Перфекто е описано и изпробвано , аз също по принуда направих 40кг бяло вино , изронках ,смлях пресовах и изхвърлих пресованото в кофата .
За сега ми тече бурна ферментация , за след това смятам да разчитам на свръх-естествена помощ - и ще наблегна на молитви и палене на скъпа свещ от 1 лв в църквата .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима