Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 08:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Чел съм я, но там не пише за държене на гроздето с ципите, или аз съм пропуснал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 22:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2013, 15:46
Мнения: 9
Местожителство: Русе
vsd написа:
Чел съм я, но там не пише за държене на гроздето с ципите, или аз съм пропуснал.


Ами не пише просто защото никой не препоръчва такава технология. Но щом така си решил да го правиш сподели после за резултата. Успех. :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 22:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Точно това ми е мисълта, да правя ли както lub40 е писал или да пресовам веднага. Ще правя за първи път и не ми се правят експерименти. Експерименти ще правя втория път, най-малкото за да имам база за сравнение. Прави ми впечатление, че рандемана за бялото вино е доста по-малък от на червеното. Това на какво се дължи?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 00:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
vsd написа:
. Прави ми впечатление, че рандемана за бялото вино е доста по-малък от на червеното. Това на какво се дължи?

Обълкал си се-обратното е.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 00:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Гледам че другите пишат 300кг-100 литра, 270кг - 70 литра и т.н. та затова питам. Твоя рандеман май е доста добър.
Разгледах малко за държането със ципите, има такъв метод и се нарича "cold soak". Най-малко ми звучи безмислено да се ползват ензими и да се пресова веднага. Ще чета още и ще преценя какво да правя. Утре взимам 200 кг ркацители. Ще видим какво ще изкарам от него.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 12:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Технологии разнообразни, затова и вината са такива. Принципно белите вина за разлика от червените не би трябвало да са фенолно интензивни, така да се каже, но по ароматните сортове и тези бели вина, които имат потенциал за стареене се оставят на студена мацерация за кратко време - до 24 часа. По този начин се усвояват повече аромати, но... трябва да се внимава, защото по този начин може да се постигне вместо евефкт, дефект като се огруби вкуса. От голямо значение е температурата, ако може да се поддържа 10-15 С.
Това не е задължителен елемент при правенето на бяло вино, така че може спокойно да го пропуснете.
Както писах по-горе не ползвам бентонит в началния етап. Просто оставям да се раздели на пластове източения самоток след ок.24 часа хвърлям калта, която се е образувала на дъното. Наистина много добре е обяснено в първата тема на Админа, следвайте казаното и няма да сбъркате.
Аз лично никога не съм получавал по-добър рандеман от бяло грозде в сравнение с червеното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 13:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
При мен винаги рандемана на бялото вино е доста по-нисък от червеното. Тази година 415 кг мерло - 250 л сложени вече на воден клапан. 270 кг ркацител с малко памид - 70 л сложени на воден клапан. Но джибрите на бялото са пълни с шира въпреки че минаха през пресата , но пък за ракия са идеални .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 13:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
caribi написа:
270 кг ркацител с малко памид - 70 л сложени на воден клапан. Но джибрите на бялото са пълни с шира въпреки че минаха през пресата , но пък за ракия са идеални .

А ензим ползваш ли?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 19:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2013, 22:53
Мнения: 16
Добрия "рандеман" е до 60% колеги, а до 80% - пресово, но за жалост едва ли имате условия да изкарате 80% сок... тъй като ви трябва най-малкото пневматична преса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 21:31 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
http://www.algolex.net/~technology/white_wine


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 22:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
А стига с тия сайтове...ако имаш да казваш нещо го кажи.
pek написа:
Добрия "рандеман" е до 60% колеги, а до 80% - пресово, но за жалост едва ли имате условия да изкарате 80% сок... тъй като ви трябва най-малкото пневматична преса.

Най -малко...пневматичната е по -добра от ръчната тъй кьто може да се зададе усилието което да упражни в/у гроздето...и с ръчна преса можеш да го пресоваш при това много по-грубо...Но целта не е да се изкара максимум сок...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 10:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
ilu6a написа:
caribi написа:
270 кг ркацител с малко памид - 70 л сложени на воден клапан. Но джибрите на бялото са пълни с шира въпреки че минаха през пресата , но пък за ракия са идеални .

А ензим ползваш ли?


Не ползвам , защото след смилането веднага вземам самотока , после пресовам и няма време за ензима. Всичко това в рамките на два часа. Мисля си ако след смилането охладя до 12-14 гр, слагам ензима и го оставям 24 часа да действа, и чак на другия ден да взема самотока и да пресовам?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 16:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Не знам за какви 60-80% рандеман говорите след като темата е за БЯЛО ВИНО. При всички случаи рандеманът зависи от вида грозде, сорт грозде, степен на зрялост на плода. Добрите бели вина от шардоне например се правят при рандемани около 30% /поне така съм чел при австралийците/, защото бялото вино е много по-деликатно и се гонят различни нежни плодови нюанси и светъл и бистър цвят. А при пресоването с голям натиск ще се увредят семките, от това ще влязат излишни танини, с които борбата после е :lol: - неравностойна.
Наистина има практика директно да се пресова гроздето и веднага да се отдели самотока, но внимателно и особено с ръчна преса трябва да си доста опитен, колко точно да пресоваш.
При червеното вино съм съгласен, че може да се пресова по-сериозно, без това да повлияе безвъзвратно на качеството, но все пак и там има мярка. Аз лично без пресоване при мерло съм достигал до към 60%, но при шардоне или мискет не съм стигал до 50%.
Вероятно по винпромите които продават наливно вино на олинклузив хотелите за по 2.30 лв. литъра това е от особена важност, но аз не бих си го причинил.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 18:20 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
С пресоване на ръка с дъска и скара от димят извадих около 60% сок.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 20:01 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
ilu6a написа:
А стига с тия сайтове...ако имаш да казваш нещо го кажи.
pek написа:
Добрия "рандеман" е до 60% колеги, а до 80% - пресово, но за жалост едва ли имате условия да изкарате 80% сок... тъй като ви трябва най-малкото пневматична преса.

Най -малко...пневматичната е по -добра от ръчната тъй кьто може да се зададе усилието което да упражни в/у гроздето...и с ръчна преса можеш да го пресоваш при това много по-грубо...Но целта не е да се изкара максимум сок...


Пневматична - http://www.buchervaslin.com/en-bucher-f ... 22-28.html
Ръчна - http://www.buchervaslin.com/en-bucher-f ... 22-26.html

Или обратното :wallbash:
Пневматична преса в домашни условия ми звучи доста напредничаво.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима