Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 02:12

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 23:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
vinoirakia написа:
Пневматична преса в домашни условия ми звучи доста напредничаво.

Огледай се в ъв форума.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2014, 15:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
hellreiser написа:
Според мен много бързате със второто сулфитиране и с бентонита. Разчитайте повече на зимния студ за избистряне.

:thumbs1: Подкрепям, бистренето със студ е по-ефективно от бентонита. А когато зимата е мека, като миналата, лесно може да се подложи виното на студ и в дом. у-вия. Заслужава си...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2014, 20:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Да студа върши добра работа...но след като ползвам вече шихтов филтър,трябва да ви кажа ,че едно хубаво и бистро вино след преминаване през филтъра почва някак да искри направо.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2014, 13:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
Здравейте!
Бих искал съвет за следното нещо:
В Неделя закупих бяло грозде - Мускат Отонел и Шардоне - захарност 22.
Веднага го минах през пресата , като от закупеното грозде излезе 170л.шира.Към получената шира добавих 2 кг. захар , 200м.л. серниста киселина и бентонит.
След 24 часа преточих ширата и я отделих от калта в нови измити съдове, добавих танин , активатор за ферментация и дрожди които преди това бях приготвил според описаната от производителя технология(стоплих до 35 градуса предварително преварена вода , добавих малко захар и пуснах дрождите вътре.След като се активираха ги пуснах в 4 л. шира в която имаше и малко активатор на ферментацията след като и в кофата започнаха да работят ги разлях в големите съдове при останалата шира).След посяването на дрождите в съдовете с голямото количество шира минаха 16 часа и няма наченки на никаква ферментация.
Отделно съм си закупил и 150кг. само Мускат Отонел за ракия.Гроздето го приготвих още в неделя , пуснах му дрождите и в понеделник вреше като лудо.
Помещението в което са приготвени и стоят материалите за вино и ракия е с температура 25 -26 градуса денонощно.
При Ширата за бяло вино направих опити и за затопляне с ПВЦ бутилки 10л. от минерална вода пълни с топла вода да затопля ширата , но дори и след затопляне няма и следа от ферментация.
Някаде бъркам с нещо или прекалено бързам?
Предишни години пак по същата технология съм приготвял виното и зная , че след посяване на дрождите до 10 ч. максимум ширата започва да ферментира и то бурно.
Благодаря ви предварително за съветите , живи и здрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2014, 14:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Щом дрождите са се активирали,ще тръгне и в големия обем.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2014, 14:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
ilu6a написа:
Щом дрождите са се активирали,ще тръгне и в големия обем.

Явно избързвам, дано сте прав.
Благодарности за вниманието.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 09:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
Днес е третия ден от посяването на дрождите и все още абсолютно никакви признаци на ферментация.
Започвам да се хврълям в паника :shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 09:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Няма начин да няма наченки поне.На воден клапан ли си?
Премери темп. в помещението,от няколко дена вечер и сутрин си е хладно...16-18гр.
Твоето помещение отоплява ли се че говориш за темп. от порядъка на 25градуса?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 11:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
ilu6a написа:
Няма начин да няма наченки поне.На воден клапан ли си?
Премери темп. в помещението,от няколко дена вечер и сутрин си е хладно...16-18гр.
Твоето помещение отоплява ли се че говориш за темп. от порядъка на 25градуса?

Значи още при първото посяване на дрождите в големите бидони бях стоплил ширата с бутилки с топла вода , и пак нямаше активиране на дрождите в големите съдове.
Повърхността на течността си стои бистра и гладка като водно огледало.
Температурата в помещението е 25 гр. имам термометър в него(това е гараж в жилищна кооперация който се явява приземен етаж като под него има и мази , със южно изложение е дори зимата когато отвън е -20 вътре тепмературата не пада под 8 градуса е вярно, че тогава комшийката си пали печката).
Друго ме притеснява мен , да не би уреда с който измерих захарност да ме е излъгал и захарността да е висока.
Днес взех пак един пакет дрожди , но този път вместо във вода ги пуснах в 0,5л. от ширата.След като тръгнаха дрождите, това след 30мин. ги излях в кофа с 4л.шира като кофата е на терасата ми която също е южна и в момента е 32гр.
Дрождите ги налях в кофата и от час и половина пак няма никаква наченка на ферментация в кофата.
Нямам идея вече какво да мисля, пак ще цопна бутилките с гореща вода във бидоните за всеки случай , даже ще сложа още един термометър в случей , че първия в помещението лъже.
Много ти благодаря , че се главоболиш с мен да си жив и здрав. :respekt: :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 11:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Не ми е работа ама дрождите от агроаптека ли ги купуваш? Сигурно са на Ванков и вероятно са миналогодишни... или многогодишни....


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 12:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
stefannankov написа:
Не ми е работа ама дрождите от агроаптека ли ги купуваш? Сигурно са на Ванков и вероятно са миналогодишни... или многогодишни....

Дрождите съм ги купувал от винарски магазин до нас, наистина са на Ванков не пише дата на производство пише , че са годни до 2015г. :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 13:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
E нали си видял че са се активирали ?
Може просто лаг фазата да е по-голяма...макар ,че би трябвало да е около 10 часа...макс.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 13:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
ilu6a написа:
E нали си видял че са се активирали ?
Може просто лаг фазата да е по-голяма...макар ,че би трябвало да е около 10 часа...макс.

Да , видах активираха се - шапката която направиха в кофата първоначално бе внушителна само дето в бидоните не се получи нищо вече 3 ден.
И съм убеден да речем , че не е в дрождите проблема понеже същите дрожди ползвах и за ракията и там се получи от раз.
В момента купих още едни пакет дрожди извадих , 6 литра шира затоплих я постепенно и посях дрождите директно в кофата след като пак направиха солидна шапка в кофата , взех втора кофа 15 л. и я разделих по 7,5л. затоплих двете половини постепенно и след това по равно разлях вече активираните дрожди в 6- те литра шира.Сега чакам да видя какво ще се случи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 14:05 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Миналата година и аз имах такъв проблем и се видях в чудо на вече активирани дрожди в друг съд да доливам малко по малко от ширата през интервали от време. Работих с 10 л туби и беше голям зор. Защо не пробваш да преточиш обема с добавените дрожди да вкараш кислирод. 2, 3 туби така почнаха да бълбукат без нужда от горния процес... При 25 градуса няма начин да не тръгне.
Не знам дали е от дрождите на Ванков обаче те наистина са си бавни.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 16:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Имал съм проблем с дрожди на Ванков точно от тия за "бяло вино" ако не тръгне сега , купи за "Червено вино" според мен ще видиш голяма разлика. Нищо лично ама ми е несериозно при условие че просто преопакова от големи опаковки в по-малки да не напише какви са тия дрожди и с какъв произход са, освен че са южноафрикански...
Другият вариант вече е да си оплел нещата със сернистата киселина , въпреки че 200 мл серниста в 170 литра е съвсем нормално.
Не видях откъде си - няма ли някой дето да продава нещо по-професионално...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима