Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 18:52

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 16:51 
Online
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
stefannankov написа:
Имал съм проблем с дрожди на Ванков точно от тия за "бяло вино" ако не тръгне сега , купи за "Червено вино" според мен ще видиш голяма разлика. Нищо лично ама ми е несериозно при условие че просто преопакова от големи опаковки в по-малки да не напише какви са тия дрожди и с какъв произход са, освен че са южноафрикански...
Другият вариант вече е да си оплел нещата със сернистата киселина , въпреки че 200 мл серниста в 170 литра е съвсем нормално.
Не видях откъде си - няма ли някой дето да продава нещо по-професионално...

Със сернистата няма какво да съм оплескал , аз освен продукта който купувам да е пълен шит.
От Добрич съм и като питам за нещо по различно ме гледат като , че ли съм от Марс.
Сернистата както бях писал си е точно шишенце 200мл.(и така и така си споменал за голямото количество серниста ако ми се случи някога да предозирам поправимо ли е и как?)
Втория термометър в гаража отчита тепмература точно 24 гр. като съм го поставил на нивото на бидоните.
Не знам , бактиса ми вече ако не стане вино ще стане ракия.
Така и така си говорим препоръчайте вие дрожди и активатор , поне за догодина да зная - понеже в нета стока много ама нали знаете :megagrin:
Поздрави на всички и благодарности още веднъж за съветите. :respekt: :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 19:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Жоро добър съвет ти е дал - разбъркай ударно да вкараш кислород, трябва след това да почне леко да се газира отгоре. Поне на тънка пелена трябва да излязат мехурчета. А на дрождите за бяло вино по принцип не им трябва висока температура - там ферментацията е добре да става на около 20 гр.
Не мисля че си предозирал сернистата, приблизително 1 мл. на литър е минимална доза, а и тя сернистата изветрява, ако не е била съвсем прясна е била и с още по-ниско съдържание серен диоксид от това на етикета.
Опитай го утре - ако е леко газирано на вкус - почнало е. Тия дрожди са такива, особено като ферментира само сок шапка не се прави, понеже няма люспи да се надигат извън течността. И на мен миналата година правих едно експериментално Алиготе - така бавно си се развиваха чак на 7-8 ден се забеляза по-отчетливо
Друго - извади шира и я напълни в дълбок и прозрачен съд - ако видиш отчетливо малки мехурчета да се издигат нагоре като на разгазирана бира - става нещо, просто е бавно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 19:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
С дрождите на Ванков съм работил и аз.Действително са лениви, но така както е описал колегата досега трябваше да ври и кипи. Kiril8305- да не би вместо активатор да са ти набутали калиев сорбат, който е консервант.Дозата на сернистата е завишена , ако нямаш гнилоч в материала, ама чак да спре ферментацията не ми се вярва.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 19:56 
Online
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
Разбърках го , и утре ще гледам.
И въпреки всичко пак ще попитам ако се предозира със серниста как трябва да се постъпи ?
И без това съм тръгнал да се уча поне да питам.
Активатора за дрождите е този.
http://agro-magazin.com/index.php?main_ ... cts_id=178
Не знам вече.Чета отзивите ви , казвате лениви са тези дрожди , но проблема е там , че не работя за пръв път с тях.
Предните две години пак по същата технология и пак с тях до 12 тия час от посяването им ширата вреше и то вреше като правеше обилно количество пяна над течността въпреки , че бе пак бяло вино без чепки , семки и люспи.
За топлината пак казвам, че дори и в този момент в 120 л. туба съм затоплил ширата до телесна температура и пак реакция ц :?
Ще , гледаме и ще видим.Живи и здрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 20:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Аз под" лениви" разбирам че работят бавно, но до 24 часа винаги са започвали да работят.Остава предозиране със сернистата киселина.Това което го дават на бутилката са конски дози несъобразени въобще с материала.Аз повече от 0,2 милилитра серниста на литър шира не съм слагал. Ако трябва да се сложи повече, просто не купувам гроздето.
За освобождаване от излишната серниста е писано във форума.Не мога да ти дам съвет от моята практика, защото не ми се е налагало.Успех!

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 21:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Ама колеги...и аз да кажа нещо като Ви чета... :) нали сернистата киселина се изпарява без остатък за 2-3 часа,как може да е проблем след дни?!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 22:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
.какъв калиев сорбат ,какво е това лениви дрожди..
Премери температурата на мъстта ,захарността!!!-затвори на воден клапан и чакай...може просто дрождите да са малко....живите...Да сернистата е леко отгоре...но няма значение.
Ще имаш ферментация...ако ще и след 10 дена.
Да ,не е правилно така да става ,но ако поддържаш обема чист(воден клапан)желаната ферментация ще се появи...
Влагането на много дрождена маса може сериозно да повлияе на вкуса.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2014, 15:31 
Online
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
Чак днес в 14,00 тръгна ферментацията.Това са близо 4 дни от както съм заложил дрождите.
Благодаря на всички за съветите, ще гледам в какво ще се превърне от тук нататък ферментиращата маса.
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2014, 16:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Щом тогава си я видял ,далеч преди това е тръгнала...
Сега пък наблюдавай пяната ,която ще се образува ...да не излезе и омаже наоколо.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2014, 21:58 
Online
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
ilu6a написа:
Щом тогава си я видял ,далеч преди това е тръгнала...
Сега пък наблюдавай пяната ,която ще се образува ...да не излезе и омаже наоколо.

:respekt: :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима