Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 19:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Водка от жито
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 16:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2013, 15:16
Мнения: 10
Направих ВОДКА по тази рецепта: Суровината (зърната) се накисват в тенджера с вода над зърното поне 10-15 см. Целта е това, което изплува отгоре да се махне, т.е. да останат качествените зърна. После измитите зърна се накисват в топла вода, разстилат се на слой не по-дебел от 2см, така, че да могат да покълнят и да се развиват. Поддържа се температура до 18 градуса и влажност към 40%. Първите дни и поразбърквате зърното. И го доовлажнявате в пулверизатор ако трябва. Обикновено периодът на покълване е 7-8 дни за житото, 9-10 дни за ечемика и 4-5 за просото. Точно в кълновете се намират ферментите, които ускоряват озахаряването. Внимавате да не мухляса. Основният признак че сте готови с покълването е да получите кълнове 5-6 мм. Зърната са загубили вкусът на брашно, а вече имат малко аромат като на прясна краставица. А и коренчетата им започват да се срастват помежду си. Покълнилото зърно се изсушава. Ако ще ползвате фурни или други изкуствени средства - на не повече от 40 градуса! Иначе губите захарите! Ясен признак, че вече се е изсушила суровината са коренчетата. Те трябва леко да се отделят при търкане с ръка. Изсушената суровина се смила на брашно. Оставя се да отстои 10-12 часа на стайна температура. На 10 кг. пшеница се добавя 500гр. мая и се залива с 30 литра вода. Ако нямате мая, може и със сух грах - 1кг. Оставя се да ферментира 5-6 дни. Ако е с грах - 10. Когато ферментацията завърши, получените джибри се варят в дестилатора. Добре е да се направи двоен препек.!!!


Но и прибавих 25кг. захар...на цялото количество сложих 225л вода и 5 пакета по 500гр мая!Разтвора беше с 15 захарност и почна много барза ферментациа и отделяне на температура!За 24ч захарноста падна на 5% и се поуспокуиха малко джибрите!Някои може ли да ми каже дали това е нормално и кога трябва да се варят?На 0% или трябва да се изчака?Губили се алкохол като при плодовата ракия при забавяне?


Последна промяна krasi-g на 26 Сеп 2013, 04:47, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВОДКА ОТ ЖИТО
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 17:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
"Тази рецепта" е начин да си направиш сам малц от жито.
Първо, след като си направиш малца - следва процес по озахаряване. Нещо не ти го виждам тоя процес де е.
Това че си хакнал захар от магазина и тя е изферментирала - нормално е, няма де да иде.
Сметни си после добива и виж дали не е равен на захарта от магазина умножена по 0.54 (това дава литрите 100%-тов алкохол, а те се получават като си умножиш реалните литри по техния процент изразен като число по-малко от 1-ца - примерно извадил си 30л. на 50% аалкохолни - това е 30 по 0.50 = 15л. спирт)

Истината е в озахаряването на малца !
Така няма да има нужда от купуване и влагане на захар.
Количеството на маята ти е кански огромно.

1. Има готов малц ечемичен - БГ производство - цена около 1.30-1.40лв. за кг.
2. Можеш да озахариш 5кг. жито с 1кг. от този малц. Което ти спестява правенето на житем малц.
3. Има специални дрожди за зърнен алкохол - 15гр. от тях струват 2.80 лв. и са за 20-25кг. зърно.
4. Ферментацията протича за около 72 часа ! Веднага след това се дестилира, защото има опасност от вкисване.
5. Задължително се прави преварка или се работи на казан с колона.

Има и друг начин за преработка на жито за добив на алкохол (водка) :
1. Ползват се два промишлени ензима : термостабилна алфа-амилаза и глюкоамилаза.
2. Следва пак ферментация и дестилация.

Има и комбиниран метод (аз го предпочитам) :
1. Втечняване и разваряване с термостабилна алфа-амилаза.
2. Озахаряване с малц.
3. Ферментация и дестилация ...

Добивът на алкохол е около 2кг. зърно за 1л. питеен на 40% ABV
Струва си, ако имаш много излишно зърно (жито примерно или царевица)


Ако имаш интерес - пиши ми на ЛС

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВОДКА ОТ ЖИТО
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 17:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2013, 15:16
Мнения: 10
victoryvt написа:
"Тази рецепта" е начин да си направиш сам малц от жито.
Първо, след като си направиш малца - следва процес по озахаряване. Нещо не ти го виждам тоя процес де е.
Това че си хакнал захар от магазина и тя е изферментирала - нормално е, няма де да иде.
Сметни си после добива и виж дали не е равен на захарта от магазина умножена по 0.54 (това дава литрите 100%-тов алкохол, а те се получават като си умножиш реалните литри по техния процент изразен като число по-малко от 1-ца - примерно извадил си 30л. на 50% аалкохолни - това е 30 по 0.50 = 15л. спирт)

Истината е в озахаряването на малца !
Така няма да има нужда от купуване и влагане на захар.
Количеството на маята ти е кански огромно.

1. Има готов малц ечемичен - БГ производство - цена около 1.30-1.40лв. за кг.
2. Можеш да озахариш 5кг. жито с 1кг. от този малц. Което ти спестява правенето на житем малц.
3. Има специални дрожди за зърнен алкохол - 15гр. от тях струват 2.80 лв. и са за 20-25кг. зърно.
4. Ферментацията протича за около 72 часа ! Веднага след това се дестилира, защото има опасност от вкисване.
5. Задължително се прави преварка или се работи на казан с колона.

Има и друг начин за преработка на жито за добив на алкохол (водка) :
1. Ползват се два промишлени ензима : термостабилна алфа-амилаза и глюкоамилаза.
2. Следва пак ферментация и дестилация.

Има и комбиниран метод (аз го предпочитам) :
1. Втечняване и разваряване с термостабилна алфа-амилаза.
2. Озахаряване с малц.
3. Ферментация и дестилация ...

Добивът на алкохол е около 2кг. зърно за 1л. питеен на 40% ABV
Струва си, ако имаш много излишно зърно (жито примерно или царевица)


Ако имаш интерес - пиши ми на ЛС


По тази рецепта го дават от 50гр. мая на кг. жито...зашто да е много? И сега какво следва? :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВОДКА ОТ ЖИТО
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 20:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 12:02
Мнения: 5
Местожителство: София
krasi-g написа:
victoryvt написа:
По тази рецепта го дават от 50гр. мая на кг. жито...зашто да е много? И сега какво следва? :roll:


Рецептата ти е сгрешена.
За следващия път слагай 1 g суха мая на Dr Йоткер за литър течност, или около 4 g на kg зърно. Проверено е, правил съм го многократно. Успех !!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВОДКА ОТ ЖИТО
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 03:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2013, 15:16
Мнения: 10
glock написа:
krasi-g написа:
victoryvt написа:
По тази рецепта го дават от 50гр. мая на кг. жито...зашто да е много? И сега какво следва? :roll:


Рецептата ти е сгрешена.
За следващия път слагай 1 g суха мая на Dr Йоткер за литър течност, или около 4 g на kg зърно. Проверено е, правил съм го многократно. Успех !!!



И какав е проблема сега след като казва,че маята е много?Какво ще се получи?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВОДКА ОТ ЖИТО
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 09:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ще се получи дъх на мая, нещо като на непрани чорапи.
Но не е сигурно.
Вари си материала веднага ! Няма да падне под 5%, поне не и за обозримо време.
Каквото излезе , излезе.
Ще си е зърнен алкохол подобен на водка. Двойна дестилация задължително.
После като решиш - действай по нормалните начини, които съм описал.
Ако ти трябват материали - насреща съм. Пиши ми на ЛС.

(Защо са я написали с толкова много мая ? Ами разчита се маята да преработи нишестето в пшеничния малц. Т.е. да пусне ензими, да активира неговите, освен това тя и вдига температурата и започва едно бавно и плавно озахаряване в продължение на денонощие , две. Може би, кой знае. Но трябва да се направи един йоден тест на течността преди дестилация и ще се разбере дали има нишесте.)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВОДКА ОТ ЖИТО
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 13:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2013, 15:16
Мнения: 10
victoryvt написа:
Ще се получи дъх на мая, нещо като на непрани чорапи.
Но не е сигурно.
Вари си материала веднага ! Няма да падне под 5%, поне не и за обозримо време.
Каквото излезе , излезе.
Ще си е зърнен алкохол подобен на водка. Двойна дестилация задължително.
После като решиш - действай по нормалните начини, които съм описал.
Ако ти трябват материали - насреща съм. Пиши ми на ЛС.

(Защо са я написали с толкова много мая ? Ами разчита се маята да преработи нишестето в пшеничния малц. Т.е. да пусне ензими, да активира неговите, освен това тя и вдига температурата и започва едно бавно и плавно озахаряване в продължение на денонощие , две. Може би, кой знае. Но трябва да се направи един йоден тест на течността преди дестилация и ще се разбере дали има нишесте.)



Мисля,че е рано за варене все още!Сега има нормална ферментациа и си се отделя гас и джибрите са горе и мисля да изчам да паднат нормално и да избистрят!Незнам защо е даде на така рецептата но е от саит а не от някои форум за да е згрещена!За момента джибрите мирищат добре и не се усеща силна миризма на мая!!!
Ако се направи преработка с активен ваглен преди преварката..няма ли да се изчистят миризмите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВОДКА ОТ ЖИТО
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 13:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Докато чакаш да се избистри и току виж станало на „оцет„. Не чакай, ами вари веднага. Този тип материали вкисва за часове, поради ниското алкохолно съдържание.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВОДКА ОТ ЖИТО
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 13:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2013, 15:16
Мнения: 10
hellreiser написа:
Докато чакаш да се избистри и току виж станало на „оцет„. Не чакай, ами вари веднага. Този тип материали вкисва за часове, поради ниското алкохолно съдържание.


Но още не е превял..за какво да го варя?Минали са само ден и половина а и има доста захар за да вкисне!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВОДКА ОТ ЖИТО
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 14:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 12:02
Мнения: 5
Местожителство: София
krasi-g написа:
Но още не е превял..за какво да го варя?Минали са само ден и половина а и има доста захар за да вкисне!


Според мен, ти вече си решил да изчакаш края на ферментацията.
В такъв случай го проверявай често, за да избегнеш вкисването.
Тъй като маята наистина е адски много, опитай се да отделиш само бистрата "бира" след края на ферментацията. В утайката ще има прекалено много заспали дрожди, които при дестилацията ще придадат неприятен мирис на чорапи !!!
Не пресовай утайката, само бистрото !
За двойната преварка е ясно.
Успех !!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВОДКА ОТ ЖИТО
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 14:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2013, 15:16
Мнения: 10
glock написа:
krasi-g написа:
Но още не е превял..за какво да го варя?Минали са само ден и половина а и има доста захар за да вкисне!


Според мен, ти вече си решил да изчакаш края на ферментацията.
В такъв случай го проверявай често, за да избегнеш вкисването.
Тъй като маята наистина е адски много, опитай се да отделиш само бистрата "бира" след края на ферментацията. В утайката ще има прекалено много заспали дрожди, които при дестилацията ще придадат неприятен мирис на чорапи !!!
Не пресовай утайката, само бистрото !
За двойната преварка е ясно.
Успех !!!


Благодаря и ще изчакам да видим какво ще стане!!!Знаещ ли нещо за третирането с активен ваглен дали помага и как точно се прави?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВОДКА ОТ ЖИТО
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 15:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 12:02
Мнения: 5
Местожителство: София
Не ми се е налагало да използвам активен въглен.
Все пак, мисля че едва след първата дестилация (strip run) ще стане ясно дали има нужда от въглен. Давай смело и пиши за резултата !


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВОДКА ОТ ЖИТО
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 16:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2013, 15:16
Мнения: 10
А нещо за обработка с калиев перманганат знаещ ли?Защото мисля да правя двоина преварка и ако има ефект в обемирисяването си заслужава! Разбира се че ще споделя резултатите ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВОДКА ОТ ЖИТО
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 15:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2013, 15:16
Мнения: 10
Излезна,че грешката е вярна!!!Сноще варих когато вече се беше избистрило и несе отделяха никакви газове!Иодният тест на течноста беше добар и захаромера показваше 0 от количеството което споменах изкарах 44 литра-40º алкохол като не сам отделял нищо и сам сабирал всичко до краи понеже сега следва добавяне на 10 литра 96%-тов спирт и обработка с активен ваглен по 4-5гр на литар и след това двоина преварка!!!Водката се получи прекрасна без никакви мирезми на мая и каквото и да е там!!!В казана сложих 220 литра прецедената течност-1 пакет сода 80гр. едно пакетче калиев перманганат 20гр. и 100гр активен ваглен!Така че рецептата не е згрешена и дава добри резултати според мен!!!Благодаря на всички за помоща и саветите и наздраве :prost: :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВОДКА ОТ ЖИТО
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 18:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Цитат:
сега следва добавяне на 10 литра 96%-тов спирт и


Е ти като имаш 96%-тен спирт какви ми рецепти разправяш - какви 5лв. ?
Ми разреждай спирта и ей ти водка.
За какво е тая цялата дандания ?
Водката е чист етилов спирт разреден с вода и понякога омекотен с глицерин.
Зора е да се направи спирта, заради него се занимаваме да озахаряваме, да правим малц, да дестилираме и т.н.
Ти като го имаш тоя спирт що се занимаваш с дестилации ?

И още :
Приемаме че си ползвал 50кг. жито и 25кг. захар ? Така излиза сперед твоите писания, или нещо не съм доразбрал ?
От 25кг захар имаш 25*0.54=13.5л. спирт на 100%
От 50кг жито могат да се получат около 30кг. захари при добро озахаряване (60% екстрактивност)
От тях ще излезе 30*0.54=16.2л спирт на 100%
----------------------------------------------------
Общо 29.7л. спирт (почти 30л.)

Ти си добил 44л. на 40% - което е 17.6л. спирт на 100%
Като махнем това от чистата купена захар - остава ти около 4л. спирт изваден от 50 кг. жито !
Не ти ли се струва малко малко ?
А и цялата главоболия с покълването, сушенето и т.н.
Тъй че като решиш да добиваш спирт от зърно - обади се. Има какво още да учиш. Остави ги тия 5 по 500гр. мая да си я ползват хлебарите - че с нея може да се замесят 250 хляба от по 800-900гр. !

Сметни си пак дадените пари, добития спирт и виж дали не е било по на далавера да го купиш там от дето си купил и тези 10л. спирт.
Иначе сметката е проста :
От 3-4кг. зърно се добива литър спирт на 96%, стига да знаеш как и с какво.

Айде наздраве, важно е качеството а не количеството.
:prost:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: dizela_88 и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима