Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 04:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 10:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 17:55
Мнения: 32
Какво мислите за тези казани с панички и серпентина последователно? Наистина ли става двойна преварка и няма смисъл от преваряване после.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 10:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Наистина няма нужда от преваряване, ако един път отидеш да вариш на такъв ще се убедиш сам - потича на много високи градуси и ги държи докато свърши алкохола, след това изведнъж се срива в градусите за 1-2 литра и няма смисъл да се събират патоки.
По - подробни обяснения - виж темите за ректификационна колона, дефлегматор и пр.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 10:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
ultra_pi4 написа:
Какво мислите за тези казани с панички и серпентина последователно? Наистина ли става двойна преварка и няма смисъл от преваряване после.

Много зависи от казанджията колко е навътре в нещата,искам да кажа че може да ти вкара патоки на висок градус в ракията и после да те сцепи главата.
Трябва да седиш до казана и да душиш ракията тръгне ли миризма на патоки отделяй в друг съд за следващи варения...
П.С. колкото ракии съм пил от такива колони толкова пъти съм сажалявал :cry:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 10:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Абсолютно съм съгласен с горния пост. Два пъти варих така и вече никога повече. Причината и задказанното устройство :x Ако имаш достатъчно материал направи си преварка ,така ти можеш да контролираш варенето. Малко по-скъпо, но много по-качествено. Не искам да кажа че тези казани са лоши -в никакъв случай. Просто процеса трябва да се познава и контролира от казанджията, да е добросъвестен и т.н.
На практика да , ама не!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 17:55
Мнения: 32
MONI BARONA написа:
Много зависи от казанджията колко е навътре в нещата,искам да кажа че може да ти вкара патоки на висок градус в ракията и после да те сцепи главата.


Значи доколкото разбирам патоките при тези казани потичат накрая с висок градус? а ако отделя последните 5 литра примерно ще наливам в 10 литрови туби на всеки 5 литра ще доливам тубата и последните 5 които излезат няма да ги слагам така става ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 12:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
ultra_pi4 написа:
MONI BARONA написа:
Много зависи от казанджията колко е навътре в нещата,искам да кажа че може да ти вкара патоки на висок градус в ракията и после да те сцепи главата.


Значи доколкото разбирам патоките при тези казани потичат накрая с висок градус? а ако отделя последните 5 литра примерно ще наливам в 10 литрови туби на всеки 5 литра ще доливам тубата и последните 5 които излезат няма да ги слагам така става ли?

:!: Написъл съм ти го точно какво да правиш :!:
MONI BARONA написа:
Трябва да седиш до казана и да душиш ракията тръгне ли миризма на патоки отделяй в друг съд за следващи варения...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 14:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 17:55
Мнения: 32
А какво мислите за дестилацията в паничките казанджията твърди,че не могат да минат никакви висши алкохоли даже не махат първия литър както на другите казани?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 15:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
ultra_pi4 написа:
А какво мислите за дестилацията в паничките казанджията твърди,че не могат да минат никакви висши алкохоли даже [b]не махат първия литър[/b] както на другите казани?

Олеле майкоооо. бегай далеко от този казанджия :furz:
П.с. те за това ме боли главата :aspirin: мене като пия такава ракия. виж ти каква била работата......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 11:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 17:55
Мнения: 32
Значи да си махам 1вия литър като на традиционните казани?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 14:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2013, 15:44
Мнения: 16
MONI BARONA написа:
Много зависи от казанджията колко е навътре в нещата,искам да кажа че може да ти вкара патоки на висок градус в ракията и после да те сцепи главата.

П.С. колкото ракии съм пил от такива колони толкова пъти съм сажалявал :cry:

Казанджията винаги си е фактор, независимо от казана. Затова много пъти е коментирано кой каква ракия при колко града я отсича. Аз съм варил само на големи колонни казани с 4 тарелки, ракията си е чудесна и глава не боли, а аз съм доста "мъхнат". Освен това времето е далеч по-кратко, което по никакъв начин не влияе върху качеството на дестилата. Ракията е отсичам на около 42% и събирам около 10-11л паток с общ градус 34-36%.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Работата с тези колони не е никак проста работа.
Селския казанджия помислил себе си за корифеи на дестилацията, така може да ти
осере нещата че да те заболи главата наистина....
Пс.В едно село наблизо съм посещавал по друг повод един такъв казан'
направи ми впечатление че няма термометър нито на колоната , нито на казана,
е как с ясновидство ли познава к'во става в колоната този казанджия :explode:
Пълен нещастник в преносния и в реалния смисъл..

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 22:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 17:55
Мнения: 32
Днес бях на доста квалитетни казани от по 1 тон колонни мислех да записвам час но казанджията ми обясни,че пускал колоната като падне под 40 градуса ракията през другото време все едно си печеш на обикновен казан което доста ме усъмни въпреки,че много не разбирам мисля,че колоната трябва да работи постоянно. не си записах ден много ясно :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 09:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Вчера и аз варих на колонен казан за пореден път и съм на мнение че няма повече.
Защо ли ами просто е - казаните принципно сигурно не са лоши, но са дали на манго да кара Мерцедес. Какво имам предвид - той човека може и да е запознат кое какво става и на каква температура извира, но това на дедо от село и на онзи човек дето е варил ракия както "дедо" му го е учил не можеш да му обясниш че на такъв казан трябва да отцепи на по-високи градуси и че ако събира паток, то под 30 гр. е опасно да събира. Отделно като чета описанията на Мони и atz (все се чудя това атз откъде идва - автоматика за тежък запой) няма как на 11 казана с един прост работник един човек да си играе само с контрола на казана и огъня, да не говорим че много клиенти биха реагирали чисто недоверчиво че "Казанджията мами". Снощи гледах точно такъв скандал даже. Дедо на единия казан успя да изкара джибра през серпентината директно, но то си е нормално, всяка година така става. Реално така като разчиташ на такъв казан да изкарваш пари - клиентите трябва да са доволни от теб и условията, а масовия клиент какъв е- той да си свари, да си събере патоки, никой да не му се меси и той да си контролира огъня и никой да не го препира за колко време ще свърши.
Преди години казанджията се месеше кой как вари, но и си имаше много неприятности, при все това материала излизаше добре концентриран. Този път ми направи впечатление че потече на по-ниски градуси при перфектна джибра, която този път съм сигурен какво има в нея и беше по-силна от миналата година, след това градусите спадаха плавно, като накрая и патока не се срина от веднъж ами се събираше по-продължително време. На втория казан взех да се оглеждам за серпентината на колоната и да барам маркучите - еми входния маркуч беше съвсем леекичко отворен, колкото да не застоява водата, изходния маркуч - пари не се бара. На патока на втория казан леко поотворих това кранче може би с 1/16 оборот и градуса на патока се вдигна от 30 на 45-50. Правя си извода - преди серпентината е била нагласена да охлажда повече (може би не толкова много колкото аз направих), а сега термометрите дори ги нямаше (що ги няма- щото не трябват), серпентината на колоната е съвсем малко пусната и така не се налага да се меси казанджията - идва си дедото и масовия клиент дава яко огън, вижда че все пак има разлика от обикновен казан защото с много огън се изкарва един 400 л казан за 4 часа с патоките а ракията тече като при нормален казан и си дава париците за гледката и успокоението че е варил на "Двойна преварка", същевременно с малката флегма казана е така нагласен, че не прави твърде голямо охлаждане така че да пусне "паток на висок градус" както Мони каза и не се трови с разни боклуци и така всички доволни...
Ракията този път се получи много мека, пивка, със страхотен аромат и си мисля -значи Мони и Виктор трябва да са прави - просто на такъв казан максимално трябва да се концентрира в началото и края, но по средата за добър резултат - по-малко флегма и охлаждане (може да не ползвам термина правилно).
Въпросът е сега - защо да давам пари (50 лв) за такъв казан с екстри, които реално не се ползват и ако ида на обикновен аламбик с висока камбана и бавно изваряване ще постигна същото(или подобно), само дето ще платя 25-30 лв за казан.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 10:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
stefannankov;Искам да те попитам нещо?
По време на варенето,чуваше ли се типичното тракане на тарелките в колоната?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 10:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Ами тракане аз поне не чух. Освен това изрично попитах вътре на тия болтове какво има "тарелки ли ? ", а работникът ми отговаряше - "Не бе, това са сита, четири сита са ама са водни и през тях трябва да мине парата" , не можах да си отговоря на въпроса как може да има вода в нещо, дето е "сито" , т.е. надупчено и не питах повече щото ми се стори че питам дали Манго има докторска степен...
Ей така изглеждаше казана -


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима