Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 04:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 11:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
САМО ЗА ТВОЯ ИНФОРМАЦИЯ;
viewtopic.php?f=9&t=34&start=225
viewtopic.php?f=9&t=976&p=11812&hilit

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
stefannankov- друг път не им задавай такива въпроси,щото некой може да помисли че го попържаш на диалект. :lachtot: Има и колони със сита, ама те са още по сложни за работа.Като гледам какво са ти отговорили, явно няма да си имаш повече работа с тях.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 12:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Досега ги четох тия теми Мони, и преди съм ги чел мимоходом, ама понеже ми се виждаше космическа работа, особено ония работи с автоматизацията, не съм се задълбочавал много.
Значи има известна логика тия казани да само с решета,а в решето да преминава пара, съответно отгоре е просто двустенен съд в който има вода и връща капки към тия сита, които изглежда просто забавят парата. Предполагам че ако имаха калпачета щеше да се чува или съскане от барборирането или известно тракане от охлабени калпачета, щото тия казани в активен сезон бачкат нон-стоп на три смени.
Много специфични са наистина, в момента в който леко забавиш огъня и почва да прекъсва струйката. До мене едни пичове с букови метровки сигурно изгориха един кубик ама от чучура течеше като чешма и за 3 часа и патока събраха даже. Просто при тия казани както са и на водна възглавница няма смисъл от чалъми - едно сухо и едно мокро дърво че и на жар да иде работата просто е невъзможно. Яко огън си трябва на вратата на огнището и това е. И явно дефлегматора отгоре не трябва да е много студен, поне аз снощи до такъв извод достигнах, защото при относително топъл дефлегматор излезе доста ароматна ракия. Предните 2-3 години на същия казан излизаше все чиста ама много остра на вкус и много силна ракия. Евентуално смисъл да се засили охлаждането може би има на патока но тогава отдолу трябва да подкладеш локомотива и задължително човека трябва да е наясно че въпреки че спиртомера вади 45-50% трябва да го отделя за паток заради многото вредни включения вече. Пък да регулираш поток само с обикновено ъглово кранче, без прозорец, без термометър малко е афиф работа, ама и да ги има на тия обществени казани само старците ще вземе да силят огъня да видят какво ще стане...
Иначе 400 л с топла водна възглавница и без много лакомия за паток се вадят с 3 чувала дървета, което на мен ви се вижда добре.
За следващия път ще разгледам околностите на Тополи че там ятаци докладваха че имало 500 л. казан и един рамбо разтоварвал и стоварвал , а аз само седя отстрани и си гледам кефа, биричката и мезето и от време на време ръгам дърва. То толкоз ракия кой ли ще я пие ама...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 15:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Колега Stefannankov, трябваше снимката да постнеш преди да отидеш там да вариш. Можеше да подскажем да си свържат поне дефлегматора както трябва. Може и да греша, но ми се вижда, студената чешмяна вода в дефа отдолу и от него в кондензера. А системата вероятно е със ситести тарелки. Как се ПРЕЦЕЖДА на ситести тарелки, не му е тук мястото…
Всички беди идват от субективния фактор. Теория си има, първо трябва да се знае, после трябва да се спазва технология. Трудно е да се спазват, или при обслужване на незнам колко си казана и заплащане на казан, не на час работа… Да са живи и здрави, все пак добре е че ги има и такива казани. Може и да е по-лошо като се замислим. Как да се снижи на минимум субективния фактор? С автоматизации естествено и теорията заложена вътре. И според материала, глави за толкова време с начало и край, задаваш. Тяло, до колко %, задаваш. Патоки да или не, задаваш. И щрак ON. Е, има и още да се задава, но да не усложнявам… Прави ли са онези с лачените да слагат автоматизации вместо да търсят дедо да командва казана? За мен са прави…
P.S. “защото при относително топъл дефлегматор излезе доста ароматна ракия” То няма как да е нещо по различно… Нанков, за следващия сезон да си със собствен казан. :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 15:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Atz, ако се сдобия с казан вероятно ще трябва да го топля зимно време някъде затова... първо селска къща може би.. После мъжка стая, накрая казан в приземно помещение, вече като няма да има значение топлим ли се взаимно или си пречим ...
А студената наистина влиза отдолу, но там студена е относително понятие. Като гледам как се харчи вода в тия 10-ина охладителя, мият се бидони,туби и прочие подочух а и вярвам че всичко изтича във външен съд над 20 кубика за оборотна вода, така че и студената не е истински студена, но е достатъчно за функцията, която изпълнява.
Аз не съм против теорията и автоматиката, даже напротив, прогреса движи нещата напред, но на моменти с един- двама твои колеги навлизате в професионална терминология която ми е трудно да следвам, налага се да препрочитам постове по 2-3 пъти, допълнителни материали да търся че да разбера и те така... И все пак доста разбрах де , и аз навремето съм се занимавал с асемблер, но беше много отдавна...
Как трябва да се процедира при такъв казан според теб с огъня и охлаждането с цел качествена и ароматна ракия , патоки 20 л от 400 л казан без значение от градус и качество, понеже само консервираме бурета с тях?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 15:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
atz = автоматика тяжелого запоя :klatsch: :megagrin: Это круто :gold: :lachtot:
П.П. Реален пример от живота: Едно време в епохата на надомното производство на един вертикален шприц-самоделка тип "щъркел" се работеше на 3-4 смени. Сега един настройчик обслужва 3-4 автоматични машини, че и повече...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2013, 22:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 17:55
Мнения: 32
А какво ще кажете за колонен казан без термометри казанджията е много съвестстен и досега не съм имал лоша ракия от там но дали може без термометри да разбира за всичко което става в колоната..?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2013, 08:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
ultra_pi4 написа:
А какво ще кажете за колонен казан без термометри казанджията е много съвестстен и досега не съм имал лоша ракия от там но дали може без термометри да разбира за всичко което става в колоната..?

Без термометър нищо не можеш да разбереш какво става в колоната :!:
Просто ''съвестния казанджия'' ти вари ракията като обикновен аламбик/казан/
и затова не си имал проблеми.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2013, 22:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 17:55
Мнения: 32
Е да ама без преварка :(


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2013, 22:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
тя не е задължителна.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2013, 19:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 17:55
Мнения: 32
При мен е! И на тези казани не правя заради мита,че си става 2на преварка но май не стоят точно така нещата...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 09:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 17:55
Мнения: 32
http://prodavalnik.com/kazan-za-rakiya- ... -i21404253

Какво мислите за тази обява тази тръбичка дали наистина отделя нещо?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 10:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
ultra_pi4 написа:
http://prodavalnik.com/kazan-za-rakiya--s-spetsyalna-lula-otdelyascha-metiloviya-alkohol-i21404253

Какво мислите за тази обява тази тръбичка дали наистина отделя нещо?

:buch: viewtopic.php?f=9&t=443

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 21:33 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
MONI BARONA написа:
Много зависи от казанджията колко е навътре в нещата,искам да кажа че може да ти вкара патоки на висок градус в ракията и после да те сцепи главата.

За сега един път само съм ходил да варя на колона (обществен казан).Номерът,за който ме предупредиха и който направи казанджията е следния:когато от чучура започне да излиза ракия на около 30гр. се спира охлаждането,но не на серпентината ,а на колоната,дава се повечко огън и в един момент потича на 70+ градуса и така 2 пъти.
Масовката се радва,че от материала се "изцежда" още градус,ама дали това е каквото трябва или просто е нещо с висок градус...?
Това ли е патоки на висок градус?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 21:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
nemo72 написа:
MONI BARONA написа:
Много зависи от казанджията колко е навътре в нещата,искам да кажа че може да ти вкара патоки на висок градус в ракията и после да те сцепи главата.

За сега един път само съм ходил да варя на колона (обществен казан).Номерът,за който ме предупредиха и който направи казанджията е следния:когато от чучура започне да излиза ракия на около 30гр. се спира охлаждането,но не на серпентината ,а на колоната,дава се повечко огън и в един момент потича на 70+ градуса и така 2 пъти.
Масовката се радва,че от материала се "изцежда" още градус,ама дали това е каквото трябва или просто е нещо с висок градус...?
Това ли е патоки на висок градус?

Да

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима