Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 23:57

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2015, 18:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
Един мой приятел вари точно на тия казани. Два пъти съм ходил да му помагам в насипването на материала. Единствената намеса на човек от персонала е да излее предния материал, да изплакне казана и да затвори гърловината след като насипем. През малкото време когато съм бил там не съм видял никаква друга намеса на човек от персонала. До колкото разбрах от прочетеното в темата, по време на дестилацията трябва да се регулира дебита на охлаждащата вода в серпентината на колоната (не знам да ли е правилно да се каже дефлегматора). Ако това не се прави от казанджията или негов работник, трябва ли ние сами да правим тази регулация и как да я правим. Никъде не видях термометър. Единственият измервателен уред е спиртомера в края на целия процес. Да не говорим, че не видях спиртомери с термометри. Нещо съм скептично настроен към тези казани с "двойна преварка". Не знам. Може и да греша. Кажете какво трябва да изискваме от казанджията или какво трябва да правим самите ние за да извлечем най-доброто от тия казани?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2015, 19:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Жоро написа:
Не знам. Може и да греша. Кажете какво трябва да изискваме от казанджията или какво трябва да правим самите ние за да извлечем най-доброто от тия казани?

Не разчитай на казанджията,общо взето те са едни печелбари които гледат един да дойде друг да замине... тук има и качествени мнения които може да са ти от полза....
viewtopic.php?f=9&t=912&hilit=+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2015, 09:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
Прегледах и прочетох това което ми е посочил MONI BARONA. Благодарност! В тази тема постоянно се говори на намаляване или увеличаване на огъня, следене на температурата на парите. Казана който е показан на снимката е на дърва, и мисля, че трудно може да се осъществи някакво по рязко регулиране на подгряването. Както писах никъде няма никакъв термометър. Не зная да ли става въпрос за същия тип колона. Като гледам казаните ви са с вместимост 40 - 50л. а височината на колоните е 120 - 150 см. В една друга тема "Колона", колегата mks78, искаше съвет за колона на 100 литров казан. SiteAdmin му каза, че без да е правил някакви изчисления колоната за 100 л. казан ще трябва да е висока поне 3-4 метра. Този казан е 400 л. а колоната му май няма и 3 метра. За това питам, каква е тази колона и как да работим с нея? Действително ли с нея се получава по чист и качествен продукт или е някакъв трик за привличане на клиенти.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2015, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Височината на колоната има отношение към процента на алокохола който излиза на изхода - висока колона = висок алкохолен процент (достигащ максимално до 95-96%, което е максимума на атмосферна дестилация /95.6%/). Това се постига чрез голям прой контактни устройства (тарелки) или голяма височина пълнеж.
Тъй че - висока колона = спирт.
Ниска колона = някакви аромати.
Най-грубо казано.

А под нея колко голям обем казан ще има не е от значение. Просто логиката на големия по обем казан изисква и по-бързодействаща колона, затова е и по-голяма, но не само на височина.
Нищо лошо няма да стане обаче ако е малка колонка на голям казан - просто ще чакаш много време, защото тя ще работи бавно.
Разбира се такава комбинация е безмислена, но е ъзможна.

Понятието "казан с двойна преварка" е некоректно ако става дума за колона с повече от 2 реда тарелки. Би трябвало да е "казан с многократна преварка".
Самият принцип на колоните с тарелки или каквито и да е контактни устройства води до многократни процеси на изпарение и кондензация, което ако се оприличи на дестилация с алембик казан - би следвало да е толкова кратно, колкото са контактните устройства + 1.
Например колона с два реда тарелки прави нещо като 3-кратна дестилация.
А те обикновено са повече от 3, до 5 и в някои случаи и повече от 5.
Обикновено имат и система за байпас на някои, за да може все пак и ракия да се дестилира, а не чист спирт.

Тъй че "казан с двукратна преварка" би могло да е колона с една работеща секция тарелки. Но би могло да е и казан с монтиран в лулата маслоуловител, който по своята същност прави повторна кондензация и изпрение и от там - би могъл да се нарича "с двойна преварка".

И изобщо това понятие за мен поне е безмислено.
(двойна преварка)
Отделно дето самото наименование "преварка" носи в себе си идеята за двукратна дестилация и от там се обърква смисълът - колко точно дестилации включва "двукратната преварка" :)

Наздраве засега, че съвсем се омотах.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2015, 06:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
Снимка на казана с колоната, лулата и охладителя има на първа страница в последното мнение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2015, 10:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Видях я, по наблюдателните стъкла, които обаче са затворени с капачки (най-вероятно няма стъкла изобщо, защото са за по-скъпа версия) може да се съди, че контактните устройства са 3 или 4, според думите на "оператора" - са ситести тарелки (по-лесни за изработка от калпачковидните и съответно по-евтини), а според снимката - ако оная ПВЦ тръба е от водопровода и под нея са двата крана - дефлегматорът е захранен със студена вода отдолу нагоре, което е грешка. Да не говорим, че по принцип водата за дефлегматора идва от горещата точка на кондензатора (оня голям сив варел с охлаждащата серпентина вдясно).
Явно варелът е отворен отгоре и затова не може да се направи правилното свързване :) , а е отворен отгоре, защото е взет от друг казан, който е бил прост алембик (или е направен "ъпгрейд" само на горната част на казана без да се смени и кондензатора или поне да се преправи).
По принцип отзад на колоната трябва да има тръби с кранове за байпас на тарелките - дали ги има и как са включени, на снимката не се вижда. (Възможно е и да ги няма - да е по-евтина колоната)
Не се вижда и термометър на върха на колоната.
А дали се поддържа необходимия за нормална работа на ситестите тарелки поток от флегма, въобще не знам - капаците на наблюдателните стъкла са затворени (а и както ми се чини - може и да няма стъкла изобщо).
Тъй че ...
400 оки :)
(Количествените натрупвания в този случай не са довели до качествени изменения :megagrin: )

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2015, 19:10 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 673
400 оки :)

1 ока = 1,23 кг. Излиза,че казанът е 492 кг.А в литри? :shock: Верно ли бе? :warn:
От снимката не личи да е толкова. :nixweiss:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2015, 20:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
Снимката не показва много добре коя тръба от къде и за къде е. До всеки казан (а те са доста, разположени в две зали от 100 до 500 л обем) има по един водосъдържател от бойлер. Горе в ляво хоризонтално зад колоната. Изказва се мнение, че чрез тези водосъдържатели казанджията си топли къщата. Защо разчоплих темата. Моята ракия е дестилирана на селския аламбик с голямата попска шапка за капак и пак там дестилирана повторно, със спазени условия отделяне на 1% първак и отсичане на среда за пиене на 48-50 алк. градуса. Мога да заявя, че с нищо не отстъпва на ракията от този казан. Даже е по мека и пивка (моето гардже си е най-хубаво). Отида ли пак при тези казани ще ги на щракам с фотоапарата най-подробно (дано не ме набият) и ще покажа снимките. Потребителите на този казан (ако не всички то болшинството) си действат по начина на дядо. Не се отделя първак и се събира за пиене до 35-40 гр. На въпроса ми защо така, отговора е: "Спокойно, той казана си прави двойната преварка". Цената за ползване на каана е 50 лв. На село цената е 25 лв. т. е. дестилация на материал и повторната дестилация пак са ми 50 лв. Въпросът е този казан ще изкара ли по-качествена ракия от селския аламбик? Аз лично както вече писах, съм скептично настроен. Очаквам колегите от Варна да се включат с мнения по темата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2015, 20:23 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 673
Щом твърдиш,че е така-съгласен съм! :thumbs1: Все пак ти си този,който е бил там! :cooler:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2015, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Жоро написа:
... отговора е: "Спокойно, той казана си прави двойната преварка"...
Излиза, че никой нищо не управлява по време на процеса. Пълен автомат... :lachtot: Обработих малко картинката на колегата Нанков, дано да е от полза... не е за реклама. :warn: Една тръба не ми е ясна, губи ми се... Сега нямам време да пиша реч...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2015, 21:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Въпросът е този казан ще изкара ли по-качествена ракия от селския аламбик?
В този случай-не!,за 3.5 часа не може да се говори за качество,това на прима виста.
Освен това операторите не са запознати с устройството и "целите" му.
И на мен са ми разяснявали че"видите ли няма смисъл да се отделя първак защото казана го отделя автоматично"
:lachtot:
На въпросите ми: как,къде,защо,по какъв начин(предварително си бях написал домашното),така се оплетоха че трябваше да им напомням до къде сме стигнали в "разасняването" :explode: :furz:
Казаните по принцип са добри, но не знаят да работят с тях,плюс това за краткото време (3.5 часа) не може от 480 литра чиста като сълза джибра да се изкара качествен продукт. :nixweiss:
На "селският" казан се вари от тъмно до тъмно и казанджията те следи да не слагаш повече дърва(сефтето ми е било на такъв макар и преди демокрацията) да не загори и т.н.......... :klatsch:
П.П.:Няма да засягам темата за синя ракия!!! :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2015, 00:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Темата за и против колоните - срещу алембиците (когато става дума за ракия) сме я дъвкали до втръсване.
Няма да я зачеквам отново. Моето лично мнение е че и с колона може да се дестилира добра ракия, с не много силен аромат на плода, но все пак достатъчно пречистена от примеси (някои вредни, други - полезни ...
Аз лично дестилирам с къса колона от LM тип, с нарушаване на процеса - първо вадя главите в колонен режим, после вадя средата в режим на суха колона (почти алембик) и накрая пак в колонен режим, за да не вкарам много опашки. Но всичко е на принципа на опитване на вкус и мирис и не твърдя че съм хванал Бога за рога.
Този именно казан с тази именно колона, както е включена, и както явно е със ситести тарелки без контрол на рефлукса е пълна енигма по отношение на качеството. Може да е добо, но може и да не е. А най-вероятно не е.
Освен това - силен рефлукс и време за дестилация 3.5 часа са антагонистични твърдения. Демек - не може хем душата рая хем х. в г.з.
Т.е. - за да се барботират ситестите тарелки се изисква достатъчен рефлукс, за да не пресъхват. От там и високо рефлуксно число, от там и висок алкохолен градус, клонящ към 95%. А това вече не е ракия, а спирт.
Да, чисто ще е, но няма да е плодово. А щом не е плодово, не е и ракия.
Същото се отнася и за времето за дестилация - 3.5 часа за 400 оки или литри или киолограми - все тая. Много са за да се дестилират за 3.5 часа.
Особено в колонен режим - това е адско загряване с адско охлаждане в дефлегматора.
Простата сметка е - в алембик режим - дебита е право пропорционален на мощността на нагряването на казана.
В колонен режим е същото минус мощността на дефлегматора. Т.е. при еднаква мощност загряваща казана, ако си в алембик ще извадиш да речем 10л. дестилат с 60% алкохол за час, а в режим колона - 5л. дестилат с 90% алкохол в час.
Адското охлаждане в дефлегматора, нужно за да не се изсушат ситестите тарелки води само до едно - слаб дебит на дестилат от чучура и висок алкохолен градус.
Всичко това ме учудва с твърдението че процеса трае 3.5 часа.
Ако това е така - значи колоната изобщо не работи в рефлуксен режим, а е както аз си го правя в средната фракция - суха колона и от там голям дебит при малък КПД, с твърдението че уж казанът прави някакво пречистване.
Просто работи като алембик, но с по-лош КПД.
И в края на краищата, дали едобро качеството на ракията - не може да се твърди еднозначно.
Възможно е да е сравнимо с преварка на алембик казан, но и е възможно да е с висок градус и лошо разделяне на фракциите, независимо от псевдо-колоната.
Възможно е и да е приличен дестилата, но се съмнявам да е достатъчно ароматен.
(Или е ароматен, но е недобре пречистен)
Тествайте го и решете.
Но аз лично не бих си давал парите за този казан. Особено ако мога да дам същите за двукратна дестилация с прост алембик.
Но аз си имам свое решение, и както може да се очаква си го тача най-много :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2015, 11:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2012, 13:40
Мнения: 95
Местожителство: Варна
Жоро - със снимките имай 1 наум.
На 7 -те чучура собственика е бившия н-к на транспортна полиция.Служителят му ,който наглежда казаните също е бивш полицай.
За водата не бери грижи - използва оттока на водата от дерето. Оттам е и за тепавицата,казаните, центрофугата...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2015, 11:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
Със снимките и разискванията по темата нямам за цел да компрометирам дадения казан, още по-малко собственика му. Искам аз да разбера как работи този казан и какво да очаквам от него. Ако всичко е направено както трябва и казанът работи както трябва, мисля, че тази дебати ще са само от полза за собственика.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2015, 13:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
"...Искам аз да разбера как работи този казан и какво да очаквам от него..."
Жорее, ако този казан работи на пълен автомат, каквото излезе това ще е, автомат. :) Ако има казанджия да го управлява е друго. А трето е ако ти ще управляваш казана, още повече до къде ще ти разрешат да пипнеш. Та така, коя от трите постановки? Иначе само ще си пишем тука а накрая челкаш(чел, чел, после каша в акъла).
Загуби се колегата Нанков, от 25-ти декември не се е мяркал... :nixweiss:
Един респект за написаното от BREAKER :respekt: Сигурен съм, че почти навсякъде е така...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима