Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 00:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2015, 23:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
@Жоро, горепосочените инсталации съвсем не са лоши,даже напротив!!
Това,че са на водна баня е само плюс както за ползвателите така и за собственика! Съкращаването на процеса отчасти се дължи и на това(изключение прави първият за деня :) ).Това,че ползва топлата вода от водосъдаржателите да си топли къщата е бош лаф :D. Водата която се изпарява от вод.баня щот е отворена системата подгрява водата във водосъдаржателите,която служи да се допълва вод.баня след приключване на процеса,заради загубите от изпаренията!Останалата пара се кондензира в общ охладител за всички казани!!
Както е писал @atz, на автомат,автомат излиза :) без нито един контролен уред каквито и акъли да ти давам,едвали ще ти бъдат от полза,пък и както каза колегата надали ще ти разрешат да разцентроваш центровката!! Бих те посъветвал ако вариш на колона да отделяш първотока задължително,а като падне под 60алк% почвай проверка начесто за патоки!!
Колко излиза преварка на колона можеш да съдиш и грубо по това какво тече от чучура като алк%..щом си правил преварка на аламбик знаеш какво излиза на преварка :)

П.П Със въртене на много флегма(подаване на много вода в дефа) към края на процеса се пият патоки на висок градус!!
:prost:
П.П А коlкото до качеството да споделят колегите дето са варили там ...@stefannankov да каже!?? :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2015, 09:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
За сега си подготвям джибрите и варя ракията на село, но със сигурност ще дойде време когато баща ми, да е жив и здрав, ще трябва да си дойде във Варна, и тогава ще трябва да ползвам услугите на този казан. За това и "разрових" тази тема. Не исках да разчитам само на ракиджийския фолклор. На аламбик досега само веднъж съм правил преварака. За 120 л на 40 гр. разредени до 25-20 гр преварката ми отне почти 8 часа. Имам проблеми с обонянието (имам усещане но не прецизно) и за това разчитам само на спиртомера. Разликата между преварката на алмбика и ракията на приятеля ми от този казан е: аламбик- почти не се усеща аромат, но е мека и пивка, казана от тази тема - има аромат, но е по-остра и дразни още на гърлото. Но както казвате, за да сме сигурни какво става в този казан, трябва да има поне един термометър на върха на колоната и на мястото на тези тапи да има стъкла. Благодаря на всички които изказаха мнения тук. Ще чакам и колеги от Варна да пишат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2015, 20:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2014, 10:03
Мнения: 19
Прикачени файлове:
WP_20150912_001.jpg
Прикачени файлове:
WP_20150912_002 (2).jpg

Да ползвам темата на колегата.Това е казана където варих сливова ракия преди една седмица.Понеже се дискутира технологията на варене да кажа как беше при мен.Първата ракия тръгна когато долния термометър показваше 87 гр. , а горния 76-77 гр. Отделих едно канче първак-0,900 мл. и започнах събиране на ракията.Джибрата беше 210 кг.След отделяне на първака спиртомера показа 78 гр.Температурата постепенно се покачи до 88-89 гр. на долния термометър и 86-87 гр. на горния. Почти през цялото време разликата между двата беше 2 гр.Към края на дестилацията долния достигна 98-99 гр. При намаляване градусите на дестилата до 45 гр. по спиртомер казанджията започва да следи аромата на дестилата.При изчезване на аромата" кух аромат" ,така го нарича, прави рязко охлаждане на дефлегматора докато падне температурата с 10 гр. и спира охлаждането. Получи се повишаване до 66 гр. на дестилата и поява на аромат.Това го прави три пъти и с това приключва варенето.
Доколкото разбрах от прочетено в форума дестилирането протече като на аламбик , а на края дестилира паток на висок градус , които събрах заедно с другия дестилат.Не знам дали е грешка, но аромата не беше лош и на вкус беше добре. Крайният продукт е с хубав аромат на слива.
При евентуално следващо варене на този казан, мисля да отделя патока както трябва, но не зная дали ще е съгласен казанджията, защото това е метода по които вари.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2015, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
gecata1059 написа:
дестилирането протече като на аламбик , а на края дестилира паток на висок градус

Добре е че си умен човек и си разбрал какво е направил казанджията.
пс, Тия ''пишман'' казанджии само бой ги оправя......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2015, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
:lol:
Иначе 2-та градуса разлика ми харесаха... Говорят много, какво има вътре в колоната и какъв е дефлегматора...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2015, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2014, 10:03
Мнения: 19
Градусите бяха 2 защото нямаше видимо охлаждане ,освем накрая.Като пълнеж и устройсто не знам какво е.Видях само че входящата тръба за охлаждане е на средата на дефлегматора.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2015, 22:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Според мен през цялото време ситестите тарелки вътре са били осушени поради липса на флегма от спрян или почти спрян дефлегматор, режим почти аламбик... Да, накрая е пуснат дефлегматора няколко пъти... В интерес на истината и аз бих посъпил почти така, на такава колона, но при добър плодов материал. С еднствена разлика, плавно пускане и управление на дефлегматора към края, според аромата.

П.П. Еее, зависи и колко може да се вярва на термометрите и 2-та градуса... :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2015, 13:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2014, 10:03
Мнения: 19
Като гледах маркуча на изхода на дефлегматора, не течеше вода.Значи си беше спрян.Материала беше добър.Изготвен по указанията от прочетеното в форума.Но не знам по този начин, дали се получава тази двойна дестилация за която плащам и заради която варя на този казан.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2015, 13:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
gecata1059 написа:
Но не знам по този начин, дали се получава тази двойна дестилация за която плащам и заради която варя на този казан.
НЕ....не получаваш двойна преварка.
Когато е пусната водата и работи колоната се чува едно звънене(тракане) на тарелките
от стичащата се флегма надолу по колоната.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2015, 20:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2014, 10:03
Мнения: 19
Значи съм дал тридесет лева да варя на колона ,а се оказва че съм варил на "скъп" алембик. :datz: :? Има наблизо още един казан с колона, ще трябва да проверя и тяхната техника на варене. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2015, 21:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
gecata1059 написа:
Значи съм дал тридесет лева да варя на колона ,а се оказва че съм варил на "скъп" алембик. :datz: :? Има наблизо още един казан с колона, ще трябва да проверя и тяхната техника на варене. :?

Същата е,като видиш за колко часа е варенето и ти става ясно.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2015, 11:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
gecata1059 написа:
...Джибрата беше 210 кг...
Точно толкова, 210 литра заредих на селските аламбици. Предстои ми повторна дестилация, на моята концепция и с добавяне на 14 литра от първичния материал.
Нещо много сбъркана ми се вижда темата... Казан да прави двойни преварки. Нито казана ги прави, нито се стига до еквивалента на четирикратна дестилация. :D


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2015, 17:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Този поне има термометри. А тези във Варненския квартал Виница (за които стана въпрос по горе в темата), нищо нямат. Предполагам, че терминът "двойна преварка" трябва да звучи "двойна варка", или "казан който прави преварка".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2015, 20:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2014, 10:03
Мнения: 19
Двойна дестилация, а не двойна преварка.Така ми го обяснява казанджията.Демек се получава по-чист дестилат ,а не като на аламбик.Само не зная при спряно охлаждане на дефлегматора, дали се получава това по-чисто дестилиране. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2015, 06:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Каква е разликата между двойна дестилация и... преварка. Мисля, че е едно и също.

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима