Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:14

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2015, 07:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
Просто пестят вода,а и дядо не знае какво е колона,така че нямат проблеми да лъжат хората.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2015, 12:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
@Жоро, чак сега виждам че си повдигнал темата. Обикалях тия дни за казани в района, защото съм си навил на пръста че ще пробвам и на друго място та мога да ти кажа че във Виница казаните хич не са лоши. Както са на водна баня няма никакъв шанс да се загори джибра, което е голямо предимство, също така ако преди теб са варили поради топлата водна риза на 40-тата минута можеш да си с тръгнала ракия от чучура. Според мен вече са се научили че няма смисъл да "учат" населението и най-вече старците как се вари на такъв казан и затова са внесли някои "подобрения". Първо, според мен едно или две от най-ниските сита са премахнати понеже вече не ги е страх как ще се обърне шапката че да ги запуши (преди голям страх беряха за това). Второ, няма термометри защото 95% от варящите ракия там си нямат хабер какво гледат и защо да го гледат, освен това на старец да му приказваш че при 80 градуса трябва да е ракия а при 100 е паток е загубена кауза. Той си знае неговото, което е практика за обикновен аламбик. Трето, дефлегматорът вече е пуснат така че на изхода водата да е много гореща - т.е. има някакво укрепване, което е видно и от изтичащите градуси, но пък за ракия този режим изглежда най-подходящ, предвид това че все пак изменянето на градусите не е както при аламбика.
Доколко резултатът е добър - трябва сравними проби да се направят, но наистина работите са оставени малко на самотек и догадки.
Сечението на серпентината е сравнително голямо и според мен това че се изважда казана за малко време - 4-5 часа не е повод за притеснение. Охлаждащият варел на големите казани е според мен със вместимост поне 400 л. вода. Пуснете си клипове от изваряване на промишлени казани - там тече като спукан водопровод направо.
Доколкото Виктор поставя някои въпроси - да входящия маркуч е отдолу и е със студена вода, няма тръби които да избягват колоната, и да, варела с охлаждащата вода е отворен отгоре.
Тия дни обикалях по други казани - в Тополи и Аксаково и смея да твърдя че във Виница останалата част от атракцията "дестилиране" е класи отгоре на останалите възможности. Във виница имаш къде да седнеш извън помещенията с казаните, ток за лаптопа, безжичен интернет, телевизори , барбекю, маси, хладилник, мивка и посуда за ползване, продава се и бира на доставни цени, както и йонизирана вода за разреждане - тази част е повече от прилична и без страх мога да ида с цялото семейство включително и децата че да видят какво значи изваряване. Всичко е така измислено като пещи, комини и отточни канали че вътре в помещенията за изваряване е много чисто, и макар да има миризми, то липсва онази гадна миризма на сварена и разваляща се джибра която е характерна около останалите селски казани.
Останалите два казана са си ...казани, за тях по-късно.
Недостатъци... - да речем тая работа с водните възглавници добавя изключителна инертност на системата като цяло - и да отнемаш огъня се усеща чак след 15 мин., освен това начина по който са свързани изпарителните съдове ми навява някои съмнения (не мога да видя как са направени отвътре, но има една свързваща ги тръба която е отдолу). Като цяло ми се струва че всичко с тая система е наред когато всички казани работят и изпаряват вода, и не съвсем наред ако не работят всички или работника реши да си пусне топла водица за нещо. Добавянето на водната възглавница обаче добави и 2-3 чувала дърва за изкарването на един казан в момента. Огромен недостатък е отношението... В началните години сякаш беше по-ларж собственика, последните години ... веднъж бях виновен че била паднала пластмаската за осветлението при мивките (после я намерихме точно отдолу върху отцедника), после пък било моя работа да измета около дръвника, с работника му никога не можеш да си сигурен кога ще реши да ти се меси, и кога не, както и за какво ще ти се меси. Дивото манго там ако е било някога работник в полицията , по -добре да не й казваме полиция. Мен поне много ме трови ограничен човек да ме поучава когато видимо си няма хабер как работи това с което работи всъщност. Отделно че в дадения ден взимаш от мен 140 лв, ключ за 1 лв. и едното метене толкоз ли няма кой да го направи, при условие че си заслужава да преметеш едва след като свършат всички казани.
А това за топленето с вода от казаните е пълна измишльотина, както и Трансформърс писа...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2015, 12:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
За другите три казана в района, макар че малко се поизкривихме от темата.
Тополи - 4 малки колонни казана в едно помещение, ако си докараш работите във бидон има помпа с която материала се изпомпва от отвън в казана директно без да носиш. Има термометри само долу, на колоната има 8 ситести тарелки, въпреки че кондензаторите са затворени (единият е от бенковски като гледам) тяхната топла вода не отива в дефлегматора, а се изхвърля. Дефа се захранва със студена вода. Казанджията е стар параджия. Каза че сам си бил смятал охладителни и нагревателни повърхности, казаните са изработвани самоделки, казана гледа да ти го изкара за 3 часа., диапазоните са през 4 часа, не те оставя ти да контролираш положението. Изварява се ракия до 30 гр. Поразпитах го как разбира кога да се отсече, как регулира дефа - веднага настръхна, още като го питах тарелките какви са, и веднага ми обясни че на теория знам много, но на практика малко. Казах му че метиловия алкохол извира първи, а на 78-80 гр най-много е етиловия и веднага взе да ми спори че метиловия алкохол бил в патоките... За неразбиращите вероятно е космическо деяние неговото извиране, но ...
Аксаково - 4 казана от стария селски тип аламбик с попска шапка. Много мизерно изглежда, но много положително впечатление ми направи клаузата "дърва колкото ти трябват докато вариш" за 10 лв допълнително на 250л.казан и 5 лв за да дойде и докара цялата джибра от гаража до казана, което за мен е фактор. Казах че искам да изварявам и паток - каза няма проблем, ще те предвидя след теб да почват по-късно.
Случайно се натъкнах на казани по пътя от Дружба за Виница - всички са от кооперация Бенковски, тип АД-2, видяха ми се много тия 4 калпачковидни тарелки, но пък видеото за дълбоко изтегляне на калпак на сайта им ми говори че има само едно калпаче на етаж - т.е. контактните повърхности не са чак толкова много. Термометър само отдолу, питах дядото как наглася дефа - понеже е много голям - отговори ми "ами наглася се да тече много на тънко, на капки" - демек топъл деф. Жалко че кондензаторите на либих дето са му ги дали от бенковски не ги е закачил за дефа. Изгледа ме като луд като му казах че дефа трябва да се захранва с топла вода но при този голям деф може би има резон. Има опция дърва, но пък е скъпо - 20-25 лв на казан от 250 л. Моля за коментар разбирачите за работата на този казан с такова калпаче http://www.bencovski.com/bg/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE.html . Аз съм на мнение тука да се пробвам тази година.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 20:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Продължават моите търсения творчески с казани с колона... Голямо тракане пада от тия калпачкови тарелки. Сварих много добра ракия на горепосочените казани. В началото се чудех защо казанджията настръхва като го питам как наглася дефа, а истината е че когато започва със студен деф, по-добре да не е включен понеже отлива в началото е голям и като се обърне шапката термометъра рязко скача от 40 на 80 гр. става едно адско тракане и чак след 2-3-5 минути излиза първото нещо от казана.(Дефлегматора е едно цилиндрично т-образно нещо с обем според мен над 20 литра вода, поради което не настоявах да е включен - при инталациите на майсторите от форума като гледам серпентинката им побира милилитри някакви до литър) При тези казани като по учебник се деляха фракциите, за разлика от самоделките със ситести тарелки - в началото започва да тече мътилка 200-300 мл, която изхвърлих, след това потече нещо бистро но с нисък градус - 300-400 мл, което отделих при патока и накрая като се вдигна градуса почнах да събирам. Укрепване има, но не е толкова брутално понеже потича около 85%, и спада плавно и постепенно до крайните около 20-30 гр. За пръв път от много време не сулфитирах, и за пръв път от много време като сложих 30-40 гр. сода материала не шупна затова на някои от казаните въобще не сложих.
Проблем е вторият казан за деня - и тогава казанджията не напълни дефа със студена вода, аз пък си казах дай да видя на топъл деф какво ще излезе - та изкарах и един такъв казан. Останах последен на казаните и ми направи впечатление че поне в края тракаше само отгоре на колоната - следователно работеха максимум ред или два от общо 4. На вкус поне ракията е по-остра на вкус и мирис по тоя начин - при първите казани със студен дефлегматор и 80% да опитваш се усеща много ароматна и мека.
Направи ми впечатление че казанджията не направи забележка на един дето събира до 0 об.%, а аз с него се разбрах че за 5,5 ч. трябва да приключи мача за един казан, което е доволно предвид условията при другите казани.
Иначе другите дето варяха на тия казани всичките са стари разбирачи... и събираха ракия до 38 гр. че и паток и пр. И повечето приключваха за 3 - 3,5 часа. Като им казах че отделям мойта на 45 ме изгледаха като марсианец - радват се на технологията като извънземна, но си спазват отколешните традиции на събиране и пр. И на мен казанджията предложи като паднела ракията до 45-50 да пуснел дефа така щяло да събера още някой литър на 60-70 градуса, но да съм знаел че при тоя случай патоки почти не изтичали. Аз му викам "Е така дефакто ще вкараш паточната фракция при хубавата ракия" а той вика "Еми така е, ама другите клиенти така искат". Е, аз казах че не искам... Мисля че не съм сгрешил, понеже пък така трябва отдолу да подпаля локомотива на макс. Средно със 2,5 чувала дърва излиза един 250 л. казан.
Следващата година пак съм там.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 21:13 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Браво Стефане! Изключително аналитичен и много полезен за мен поглед върху дестилацията с колона! :respekt:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 22:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
И от мен респект за Нанков! :respekt: Много добре, за казанджиите също!
stefannankov написа:
... а истината е че когато започва със студен деф, по-добре да не е включен...
Не е цялата истина, в началото не с изключен дефлегматор а с предварително подгрят. Включил съм отскоро и тази опция, на 65-68°С ми е подгрят дефлегматора и контура преди да се вдигнат парите нагоре.
stefannankov написа:
...При тези казани като по учебник се деляха фракциите...
Чудесно, така може да се наблегне повече на работата с носа и по-рядко да се поглежда спиртомера.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 23:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Atz - знам че трябва да е топъл деф-а, но техния контур на кондензатора не е вързан за дефа така че няма как да не е на стайна температура поне. Или колкото остатъчна топлина има от предния ден от варенето. Но ако са включили водата това означава хептен студен деф, който още по-трудно ще загрее при тия количества вода в него.Всъщност предполагам че ще загрее чак на края на дестилацията. Предполагам е някакво компромисно решение за райони в които водата е кът...
Но като цяло ми харесаха казаните...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима