Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2013, 09:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2013, 09:12
Мнения: 3
Здравейте,тази година реших и аз да се пробвам да направя ракия.Заложих 100 кг.грозде и правих всичко както съм чел и са ме съветвали, но май прецаках нещата.Гроздето го сложих на 17,09 но през студените дни от тази седмица всичко се утаи на дъното на бидона , а от горе остана само сока.Може ли да подскаже някой какво да правя на този етап или нещата отиват към боклука.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2013, 09:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Не знам кой те съветва, ама падането на материала обикновено е сигнал че ферментацията е свършила и трябва да ходиш на казана.
Ако нямаш време затвори бидоните плътно и ако имаш стана пърцуца отнякъде лисни по 1-2 литра отгоре да запечаташ докато свариш материала.
Преди това обаче трябва да опишеш какво точно си направил , материала сладни ли , блъска ли на алкохол и пр. защото има вероятност и да си подготвил оцетна заготовка. Поне от описанието не си личи какво си правил...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2013, 20:48 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
Пич отиди на Начало форум- после подфорум Вино-
после потърси теми за бурна ферментация и ако всичко е протекло ОК-
бухай в казана и вари пущината.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2013, 08:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2013, 09:12
Мнения: 3
Всъщност нищо специално не съм правил,заложих джибрето,бърках го 10 дена и го оставих да си втасва.Насъбра си мушички,направи си "шапка" и това е - до сряда , когато беше доста студено - всичко падна на дъното ,но лошото е че не мирише на спирт.Един комшия ме съветва да го бъркам пак,друг да му сипя топла вода и мая,но незнам дали да ги слушам-нямат много голям опит в печенето на ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2013, 09:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Неписаното правило за 20-те дни твоите приятели не ти ли го казаха? Принципно ако всичко протече както трябва за около 20-ина дена материала трябва да е готов и да се утаи на дъното. Застудяването вероятно е помогнало малко, но аз заредих с вода и захар моя материал на 15.09 със всичките му салтанати - сулфитиране, дрожди и пр. ферментира си бурно една седмица и на 2. - 3.10 се утаи на дъното, на 6.10 го сварих.
Явно сред твоите приятели няма много запознати.
С каква начална захарност беше гроздето и добавя ли захар към него?
В момента можеш да тестваш тоя сок дето е отгоре със захаромер, но в дълбок съд така че захаромера да потъне много под белязката за 5% захарност - ако потъне захаромера си за варене. Друг тест е да вземеш отнякъде виномер дето мери процентите алкохол във виното - между 5 и 20% - ако ти покаже проценти алкохол около 10% това пак е сигнал че си за казана... Ако изходната ти захарност е била около и над 20% резултативния алкохол в тая мъст трябва да е около 11-12%, но ако е била по-ниска то алкохола е по-малко и затова не ти блъска на спирт отделно че спиртни пари се отделят на по-топло, то сега ако си някъде на студено - 4-13 градуса целзий няма как да смърди на алкохол.
Опитай го - сладни ли, горчи ли?
Трябва съвсем леко да горчи и киселее ако всичко е наред.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2013, 12:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2013, 09:12
Мнения: 3
Изпекох го вчера и...за моя изненада излезе хубава ракия.Спрях я на 42 градуса и равносметката е 14 литра ракия 67 градуса.Благодаря на всички за съдействието,първата наздравица с тази ракия ще е за ваше здраве!!! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2014, 12:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Апр 2013, 15:56
Мнения: 57
и аз да си кажа болката която сам си забърках,то каквото сам човек си докара.......направих вино от гроздето с добра захарност беше 25,заложих 2 ри път,сварих го на ракия,дотук добре,но защо ми трябваше да слушам комшията зареди го пак.тои човека си е прав ама аз от нямане на време и от мързел ли го оставих сухо 25-30 дни.когато му сложих захарта блъскаше на кисело,докарах му 19 захарност и никаква ферментация.дрожди нищо,мая нищо,температурата е 22-23 градуса.виктор ми каза да сложа сода да убия киселинноста не можах ли да уцеля колияеството незнам,но знам че сложих 60кг захар.като спра да го бъркам хваща бяла пелена отгоре за 2 дни,а и 20кг ябълки сварих и добавих като последе опит=0.ако знае някои как да се избърша след това омазване да казва ще се черпим задължително ,мерси и наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2014, 13:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
viewtopic.php?p=42698#p42698

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Patfinderr и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима