Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 16:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2013, 16:03
Мнения: 11
Здравейте колеги,

понеже съв нов във форума (и в печенето на всякаквъ вид ракия де) бих Ви бил много благодарен, ако може да ми помогнете с въпросите, които ме терзаят.

Приготвих материал от дюли, горе-долу както си му е редът. Изчистих дюлите, сварих ги, след това отделно направих и сиропа (20кг. захар в 10л. вода) и засипах дюлите. Резултатът е около 180 литра готова смес.

Малко ме притеснява обаче дали не е малко захарността - 15%!!!!

Също така дали трябва да сложа дрожди, че ми се вижда хладничко и не знам дали ще успее да протече нормално ферментацията.

Приемам и всякакв вид идеи, които могат да бъдат от полза.

Благодаря Ви предварително!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 16:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Апр 2013, 18:33
Мнения: 25
ех тази ракия ми е слабост - защото три пъти пробвах и то доста лекомислено и три пъти нестана. Но съм се зарекъл някой ден да сваря един-два казана както трябва.
Сега по въпроса - малко са захарните градуси - направи ги около 21-22.
Сложи дрожди за трудна ферементация - задължително, след като си варил материала да омекне - каквото е имало по плода то се е сварило.
Температура - да не се компроментира всичко заради студен материал.

Успех

аз тази година само компот, сладко и желе от дюли.

защо да се мори човек с тях, като на Люлин на пазара Мерлото е на 0.50 лв. килограма и то със добра захарност!?

айде наздраве на всички


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 18:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
[quote="ivan202"]Здравейте колеги,...

(20кг. захар в 10л. вода) ...!!![/quote]

Слушай, [b]ivan202 [/b], това цитираното така ли е? Да не си изпуснал една нула, или?
И..., Добре дошъл на нашата маса!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2013, 16:03
Мнения: 11
Здравей колега,
правилно си ме разбрал, но това е съотношението за сиропа, който прибавих към сварените дюли. Те си имаха отделно вода.

Надявам се да не съм направил нещо грешно :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 22:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Я дай точни ТТ данни :
колко кг. дюли,колко кг. захар и колко л. вода
са създали тази 180л.каша ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 09:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2013, 16:03
Мнения: 11
Значи съоъношението ми е:
Около 100 кг. дюли (почистени) ; 60 литра вода ; 20 кг. захар + 10 литра вода (това е за сиропа)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 09:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Дюлите имат около 7% захарност.
Тъй че от 100кг. дюли имаш едва 7 кг. плодова захар.
27/190=14%
14% захарност е малко,
Трябваше да е 20.
Ако добавиш още 15кг. захар в 10л. вода :
42/215=19.5%

И може би ще искат и ДАФ или фосфат композе или някакъв друг тип активатор.
А дрожди ?
Вземи такива за трудна ферментация. Ще ти трябват 40гр.
Направи министартер по следния начин :
1. вземаш един буркан омния, наливаш до средата вода с малко от кашата от бидона.
2. врътваш я за 1 мин. на микровълновата ако имаш под ръка, ако не - просто я стопляш до 30гр.
3. ако е минала през микровълновата - охлаждаш до 30 гр. и поръсваш дрождите отгоре.
4. Разбъркваш чак след 15-20 мин.
5. Като видиш пяна - доливаш до горе с материал от бидона.
6. Като се появи нова пяна - сипваш съдържанието в бидона без да бъркаш.
7. разбъркваш чак когато видиш признаци на ферментация на повърхността на бидона.
8. топлиш, завиваш, т.е. поддържаш температура около 20 гр. докато не падне захарността под 0%

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 10:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2013, 16:03
Мнения: 11
Мерси victoryvt (а и на другите колеги за съветите). В момента съм командировка, но като се върна веднага се заемам с подготовката :lab: . Ще информирам за крайния резултат.

Наздраве на всички!!!!

:prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 15:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Викторе, ако аз ти препоръчам да сложиш повече захар, когато правиш бира за да е повечко, ти какво би ми отговорил?Защо захарността трябва да е повече- може би за да пием нещо което е набедено за ракия!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 16:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Двете напитки не са съпоставими.
А точно тук в тоя форум има тема "защо 20%" - писана е преди аз да стана негов член.
Намери я и виж защо.
В общи линии - причините са две - да се получи поне 10% алкохол в материала за да не вкисне, както и да може после да се отделят добре фракциите при дестилацията.

Аз дюлева пих веднъж, но ми дойде много силен аромата.
Не съм й фен.
Не съм и фен на спиртосаните ракии, но в случая - 20% захарност трябва да се достигне, не че и на 14 няма да стане.
А че е по-добре да се купи грозде на 60ст. вместо захар на 2лв. и аз съм писал.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 18:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
А сега кажи за бирата- ама честно.Такива ли съвети давате...Дали проблема е в тези ,които правят бира, или в процента на захарността? Ако смяташ , че това е заяждане- не отговаряй.И.. какво правите при бирата та да не вкисне?Значи ракия с захар е ракия- според теб, а бира със захар не е! Според мен ако няма 20% захар това не е бира.А да си купя готова бира не съм писал, ама то се подразбира.Не разбрах какво точно си писал, ама ти си знаеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 22:50 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
уффф дай ти съвет-да вари дюлите чисти може би????Бира...захар 20%...въобще наясно ли си???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 23:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2013, 16:03
Мнения: 11
Ама хайде не се карайте де!!!!!

Да разваляме хубавата тема със спорове.

Давайте още съвети ако някой има да добави нещо и наздраве :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 10:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
ilu6a написа:
уффф дай ти съвет-да вари дюлите чисти може би????Бира...захар 20%...въобще наясно ли си???
Значи според теб чудесната сръбска дюлева ракия се прави със захар.И въобще има ли истинска ракия, независимо от какъв плод е направена с добавена захар ? Бирата я дадох като пример, че може да ферментира и джибре с малка захарност без да вкисне.Преди бях писал че съм сварил един тон джанки, без грам добавена захар, без сулфитиране .Единственото което съм добавил са селектирани дрожди.Сварих и 300кг,с добавени 10 кг захар ,ей така за сравнение.Разликата в качеството е значителна. Това което препоръчам на колегата е да не слага още захар.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 10:49 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Примера с бирата въобще не е на място...още повече ,че захарността на малцованата варка варира в граници над 12-14%...,респекктивно процесите са доста по къси,използваните дрожди -други...въобще два ферментационни процеси, въобще не могат да бъдат сравнени-още по-малко изходните продукти.
Пълни глупости са ,че захарта разваляла дестилата,боляла глава и т.н....единственото нещо ,което може да направи по-голямото количество захар е отслабването на аромата за сметка на количеството,тоест повече захар-повече дестилат,по-малко захар-по-малко дестилат но пък повече аромат...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GunGod и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима