Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 20:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 11:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
За мен пък най голямата глупост е че джибрето ще вкисне при ниска захарност, а за останалото- просто не ми се коментира.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 14:08 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
kostakurta написа:
Значи според теб чудесната сръбска дюлева ракия се прави със захар.


Да! Слагат захар. Даже по закон, по-точно наредба на Министерството на селското стопанство, за "естествена" ракия (природна на сръбски, не се сещам за по-добър превод) се води такава с до 4% добавена захар от теглото на плода. С повече захар не може да се кръщава "природна". Особено с дюли, няма как да стане без захар ако е за пазара. Дюли с около 7 % захар, в най-добрия случай от 100 кила дюли ще изкараш около 5 литра ракия. Сметни само себестойнсотта на дюлите и виж колко трябва да струва бутилка дюлева.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 15:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2013, 15:00
Мнения: 4
Здравейте, ще се радвам, ако може да ми помогнете със следния проблем:
Преди 25 дни заложих 30 кг ябълки и 20 кг дюли (почистени и смлени на каша), които оставих 2=3 дни на сухо, докато се запениха, добавих 30 кг захар, разредена с 90 л вода и пакетче активирана хл.мая.Ферментацията започна почти веднага и правеше по една педя пяна.Първата седмица бърках по 3-4 пъти на ден, след това по 1-2.Последните дни гледам, че пяната поспадна и "шапката" стана рехава. Днес решавам да измеря захарността и О УЖАС :shock: 22%!!! Измервам и гроздовия материал, който заложих в същият ден, там нещата отиват на 0, извадих наново мъст, цедих, затоплих, взех и друг захаромер. Пак 22% захар показва и лепне, като мед?!? Съжалявам, че в началото не премерих захарността, но с ябълки и дюли не съм предполагал, че може да я направи висока. Дюлевия и гроздовия материал са в едно помещение на една и съща температура. Ще се радвам на съвет. Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 16:09 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Странно хем е имало ферментация, хем практически не е мръднала захарността ...На вкус сладко ли е?
Дрожди за трудна ферментация са необходими за бързо завършване на процеса.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 16:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2013, 15:00
Мнения: 4
Сладко е, като сироп. Вреше с много пяна, да не би плода да е бил малко? Да сложа още?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 16:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2011, 17:54
Мнения: 8
30кг захар и 90л вода?? Множко ти е била захарта спрямо водата. За захарност около 20-22% е трябвало да разтвориш захарта в 120л вода. 1 към 4.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 16:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
sitex написа:
Сладко е, като сироп. Вреше с много пяна, да не би плода да е бил малко? Да сложа още?

Сложи 4-5 литра хладка вода в материала и разбъркай хубаво,нещата ще потръгнат в желаната посока :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 16:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2013, 15:00
Мнения: 4
Кашата от плодовете ми беше около 40 л и не вярвам да е била повече от 6-7% захарност, затова не сложих повече вода. Сега да долея ли вода? Топла или студена? Ако сипя една кофа от гроздовия материал (в момента е под 10% зах.)вътре? Направо се почудих. Нямам възможност близката седмица да ходя за дрожди, а не искам да изтървам хубавото време.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 17:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2013, 15:00
Мнения: 4
Сложи 4-5 литра хладка вода в материала и разбъркай хубаво,нещата ще потръгнат в желаната посока :D[/quote]
Мони, благодаря!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 17:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
sitex написа:
Сложи 4-5 литра хладка вода в материала и разбъркай хубаво,нещата ще потръгнат в желаната посока :D

Мони, благодаря![/quote]

Този номер с водата не съм го измислил аз, а Марио /msergiev/
каза ми го преди няколко години когато имах същия роблем :megagrin:
и беше 'прав' всичко си дойде на мястото :2thumbs:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2013, 08:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
kostakurta написа:
И.. какво правите при бирата та да не вкисне?

Вариме я по 1 час.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2013, 19:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Преди една седмица ми изпаднаха из невиделица 240 кг дюли.Нямах никаква подготовка но част от тях бяха с нагнивания и трябваше да се действа.Изчистих това което беше скапано и реших да ги сваря.Да ама тенджерата събира само 5 литра и се мъчих повече от 16 часа.Успях да напълня един бидон с 80 литра изчистен и сварен материал.Имах малко дрожди от тия на Ванков половин отворено пакетче останало от преди два три месеца ама беше в хладилник.С тех заквасих щото на село нямаше друго.За радост не бяха умрели и след един ден лека полека започна да ври.Натоварих го на колата и се прибрах в града щото там помещението не се отоплява.Сега е на 20 градуса.Сложих 8 кила захар разтворени в 15 литра вода и малко подхранка за дрожди.Засега всичко върви нормално.Обаче като знам какво ме чака щото ми дадоха още около 200 кила дюли се чудя какво да правя по нататък.Ако трябва да ги варя ще е голям зор.Мисля да ги смеля, ама не знам с какво.Също искам да им сложа ензим, но колко трябва за 100 кг не мога да разбера.Тия дето се продават са за грозде, а дюлата има много по дебела "кожа" значи и повече ензим трябва според мен.На това джибре съм турил и десетина кила ябълки.В други подобни форуми пише че те имат подобно действие на тези ензими.Който може , чакам да помогне.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 10:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2013, 22:15
Мнения: 15
баджо
аз на моята сложих този ензим Zymorouge Arabanase; 3 гр - на 10 кг смляно пюре от дюли. Да за грозде е, но като го поръчвах човека ме увери че тоя ензим е подходящи за други плодове, обясних че става дума за дюли.
Въпреки ензима обаче това не ми спести последващи проблеми с ферментацията. Писах в една съседна тема преди да видя твоята... И още нещо ако ще добавяш ензими - никъде не го пише, но като слагаш разтворения ензим в бидона, не разбърквай с ръка, а с летва, защото може да си причиниш страшна алергия - аз бях с болезнени сърбящи петна по ръцете и краката една седмица след това, и знам че е от ензима, защото след като си извадих ръката от бидона буквално за секунда стана на червени петна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 11:16 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Вероятно имате остри алергични реакции и към други неща..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 12:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2013, 22:15
Мнения: 15
ilu6a ,
kakво искаш да кажеш - в течността имаше само захар, дрожди и тоя ензим
да ок, може и да е от дрождите


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: dimm44, gursell, Мартин85 и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима