Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 16:14

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 11:09 
Offline

Регистриран на: 28 Окт 2013, 16:50
Мнения: 2
Здравеите ! На 13ти този месец закупих 1 тон маврут 25% захарнос мина през машинка която маха 4епките след това го го солфитирах 10гр. 100л разделих го в два бидона които сабират по 1 тон. Долях вода и захар 3 към 1 .На захаромера ми показа доло 25% и от горе 24% след 2 4аса сложих дрожди 5 пакета разделих на 2 та бидона спазих внимателно оказанието.На другия ден вървеше бурна ферментациа. След 14 дни реших да провера захарноста да видя как върви 11% захарнос следващите дни ми показа 10% и нещо маи нее наред.Забравих в мазето е 17 градоса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 13:54 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Както многократно е дискутирано - ако мериш с обикновен захаромер, трудно ще покаже нула поради наличието на алкохол. Някъде из форума имаше даже табличка до колко може да стигнеш с обикновен захаромер. Щом е вървяла ферментацията, изчакай 3-4 дни в които няма промяна на захаромера и на казана. 17 гардуса не е много но при тръгнала ферментация би трябвало да се самоподгрява.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 16:51 
Offline

Регистриран на: 28 Окт 2013, 16:50
Мнения: 2
Как на казан то при 10 % захарнос е слатко. Проблема е 4е от няколко дни немърда от 10%.А на вкус е слатко. :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 17:04 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Намери някъде да го измериш с рефрактомер. Със селектирани дрожди не би трябвало да са измрели от алкохола - не ти е чак толкова висока началната захарност. Впрочем сега обърнах внимание на 3:1 вода - захар. Може и да си заторормозил дрождите. В такъв случай малко разреждане с чиста вода и дрожди за трудна ферментация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 20:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Затопли го и може да тръгне пак.Вода според мен повече не рЪгай.Въобще защо си я слагал тази вода.
Трябва да има 11-та божия заповед: "НЕ СЛАГАЙ ВОДА ВЪВ ВИНОТО". :)
И моето беше 25зах.,но приключи нормално с дрождите на Ванков,които са си бавни,НО... въпреки 17-18гр. в мазата го топлих отвътре до около 23гр.със стъклени дамаджани с топла вода,които затискат и шапката.На десетия ден беше 5 зах.,пресовах и го преместих на клапан при темп. над 20-22гр.
Като отворя да помириша се носят такива аромати,ЛИГИТЕ ти потичат :megagrin: .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 21:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Не мога сега да намеря мнението на един уважаван от мене съфорумец, който беше изчислил че докупуването на грозде до 70- 80 ст/кг. е по- рентабилно отколкото купуване на захар на 2лв., колкото е истинската, ферментираща.
50% захарен сироп спрямо материала се добавя на заготовка за дестилация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима