Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 22:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 80 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2014, 19:53 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1124
Местожителство: Дупница
Илиян Илиев™ написа:
beff написа:
Като те притеснява разхода на вода, пробвай с натрошен лед.


Щом водата им е скъпа смятай, че тока е в небесата. ;)

Може би ТАМ водата и токът са скъпи , но алкохолът - евтин ! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2014, 19:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Илиян Илиев™ написа:
beff написа:
Като те притеснява разхода на вода, пробвай с натрошен лед.


Щом водата им е скъпа смятай, че тока е в небесата. ;)

Офф; смятай в Българя спрямо заплатите всичко е в пъти по скъпо.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2014, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Не ми се измества темата, но по принцип не е така. На повечето места в Европа тока и водата са по-скъпи отколкото в България, ако се съпоставят със заплатата. А там където не са по-скъпи, то има други измислици, които са отчайващо скъпи и от само себе си почваш да се вглеждаш в сметките за тока и водата - все пак мозъка на хората се промива в посока лична пестеливост за да се замаскира циничното печалбарство на доставчиците.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2014, 03:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
lhristov написа:
Значи... за такова количество вино, една варка (с тази инсталация) НЕ би трябвало да продължава повече от 5 часа да кажем. Вкл. с миенето и събирането на инсталацията.
Той Наско е казал - нагряване, докато текне - 1/2 час. Айде нека да е 1 час. (Т.е. мощността е важна. И трябва да може да се регулира.) Текне ли, намаля се. Но не чак да капе. Основно ядро (сирец, дето му викаме) - 2-3 часа. При постоянен дебит и постоянни други условия. (Нагряване и охлаждане). Патоки - 1, 2 часа. Вече с увеличено нагряване. Може и със спряна вода за охлаждане. Важно е алкохола да се досъбере, и не толкова неговите характеристики.
За охлаждането:
Маркуч, подключен към отделен кран. (Не към чешмата на съпругата, щото :mocken: ). Маркуча до дъното. Фиксиран. Когато текне първака, пускане на дебит 100 мл./мин. Важна е най-долната 1/3-та от обема да бъде студена. Най-горната 1/3 от охладителя не е важна. Така, вече казах - 2-3 часа. Ако сметнем, това е мах. 18 литра вода общо. Смятам, не е фатално. Фрапиращо. Като се отделят патоките, вече може и водата да се спре.
Има ли нещо неясно по така написаната процедура? Ако има, нека следва питане.
Е, ако дестилата тече топъл, ясно, дебита на охлаждането трябва да се повиши. Но не вярвам.
Може, а и трябва да помислиш, колега saintbernard за изолация. Понеже лулата ти фиксира разстоянието между казана и охладителя и, това разстояние е малко, неминуемо имаш нагряване на охладителя от самия казан. А и от котлона.
Но, това на по-късен етап.
Поздрави.

О.к рaзбрaх мерси зa съветa,ще действaм,може зa съботa дa пробвaм aко стaнaт джибрите(круши)
Днес питaх в железaриятa и един гaзов нaгревaтел зa моя кaзaaн е 50€,продaвaчa кaзa че е зa стaндaртнa бутилкa(същaтa кaтобв БГ) пропaн бутaн.
Поздрaви


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2014, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юли 2014, 20:07
Мнения: 39
Здравеите забелязах че в темата став ана въпрос за газовите горелки за и реших да питам.

Дъното на моя ми с евижда доста тънко като притисна с палец и хлътва та удачно ли е да му сложа от тези газовите саджаци дето се продават по магазините да не вземе да го прогори, а и друго да питам видях снимка на тернометър пъхнат в водата на охладителя показваше 40градуса на повърхноста това добра темперетура ли е или е хубаво да е по ниска :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2014, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
На колко ракии си приятел?

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2014, 23:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юли 2014, 20:07
Мнения: 39
:lol: ако щеш вярваи на нито една питам защото друг един уж разбирач ме предупреди за дъното да гледам да не е тънко аз не разбирам те първа се сдобих с такова чудо :? и затова питам
Сигурно е смешно и идиотско ама Ай де като не знам а също и за водата в охладителя


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2014, 12:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2014, 19:16
Мнения: 11
Местожителство: София
Дидо може вече да знаеш отговорите на въпросите си и не знам дали ще ти помогна след толкова много време, но чак сега ги виждам и че все още нямат отговор.

1. За дебелината на дъното няма значение, защото вътре има течност. Предлагам ти да си направиш един малък експеримент: В малко шише от минерална вода сипи вода, колкото да покрие дъното и нагрявай със запалка там където има вода, ще видиш, че не може да се стопи пластмасата докато има вода вътре.
2. Колкото до водата в охладителя, не е проблем, че на повърхността е топла. Най-горната 1/3 не трбява да те притеснява, а най-долната 1/3 трябва да е студена разбира се.

Дано да съм ти бил полезен.
Успехов


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2014, 13:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Разбира се,че има значение дебелината!!!За топлопреноса какво ще кажеш?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2014, 13:48 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1124
Местожителство: Дупница
zevvs , ако колегата ще топли вода в този казан даже е по-добре ако дъното е тънко , но тъй като позирам че ще го ползва за дестилиране на алкохол при което много често в казана се вкарват плодови каши и джибри , а не само бистро вино то тогава дебелото дъно има голямо предимство пред тънкото , защото вероятността от загаряне е много по-малка ! Моят съвет е да си по-предпазлив когато съветваш някой друг голега , защото последствията ще ги носи той...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2014, 16:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"ако щеш вярваи на нито една питам защото друг един уж разбирач ме предупреди за дъното да гледам да не е тънко аз не разбирам те първа се сдобих с такова чудо"
Няма нужда да си голям разбирач, виж тенджерите от алпака.Защо според теб им слагат допълнително такова масивно дъно, а не карат на гола тенекия? :)

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2014, 16:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 683
Бях чувал преди години,че казан с тънко дъно се намазва от страната на огъня със смес от яйца и цимент :skeptisch: и така спокойно изкарвал 1-2 сезона.Но дали е вярно и каква е пропорцията на сместа.............? :nixweiss: Ако някой има представа-да сподели.Що пък и яйца се слагат.........? :shock:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2014, 18:38 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Абе, готов съм да поспоря с вас за дебелината на дъното на казан от мед и склонноста на същия да загаря. Коеф. на топлопроводност на медта (не меда) е толкова голям, че практически дебелината не влияе. Виж, от механична гледна точка, да. По-тънкия е по склонен на смачкване, изкривяване и т.н. А пък не дай си боже да загори и се налага жулене - може и да се пробие от търкането. :cry:
Е, ще скочите срещу мен с довода, че по-дебелото дава по-равномерно разпределение на температурата и ще сте прави, НО, ако отвътре има само течност и няма какво да прегрява локално... Тогава?

А пък за това обмазване отвън въобще няма да го коментирам. Защо е нужно да пречиш на топлината? Грееш и същевременно изолираш? И със същия успех можеш да обмажеш и с..., айде да не казвам с какво. Сещате се. Достатъчно е, че обмазахме хубавата тема на човека. :megagrin:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2014, 18:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 683
А пък за това обмазване отвън въобще няма да го коментирам. Защо е нужно да пречиш на топлината? Грееш и същевременно изолираш? И със същия успех можеш да обмажеш и с..., айде да не казвам с какво. Сещате се. Достатъчно е, че обмазахме хубавата тема на човека. :megagrin:[/quote]

Няма да има ефект обмазването с......... отвън.Отвътре трябва да са. :lachtot:

Сега сериозно:Както казах ,чух за това с цимента и яйцата преди години.Нито съм го изпробвал,нито знам пропорцията,нито ефекта от това.Просто споделям.А иначе,дебелото дъно е за предпочитане със сигурност.И като топлопроводимост,и като защита,както каза ти от изкривяване,пробиване и др. :)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2014, 22:27 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 870
Местожителство: Плевен
Опасността от загарянето на материала не зависи от дебелината на дъното.А от самия материал и силата на огъня.Водата ще заври когато достигне 100 градуса,без значение от дебелината на дъното,нали?Дебелината на дъното,може би мааааалко ще увеличи времето,необходимо за завиране.Но разликата ще е минимална.
Значи"дебелината няма значение" :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 80 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима