Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 17:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2014, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Юли 2014, 14:37
Мнения: 17
Здравейте приятели!
Смея да ви нарека приятели ,защото от години черпя мъдрост от вашия форум.
Аз съм Антон на 28 съм и съмот Димитровград.
И така на темата. След лудите ветрове миналата седмица ми "харизаха" към 100-120 кг сливи .
Събирах ги от земята ,но са твърди, червени и не много сладки. Сорта го забравих ,но не стават продълговати като сините слижа , а стават като ябълки. Сега са в торби на слънцето да омекнат.
1. Това ,че не са узрели може ли да навреди на ферментацията и вкуса на ракията?
В неделя ще събирам и една афъска добре узряла , но пък малко.
Плодовете ще сложа в бидоните заедно с 200-210 литра натурален сок БББ със захарност около 10% според етикета и захаромера ми.Мисля да сложа и 20-30 кг захар за да докарам захарност около 20%.
2.Трябва ли да слагам лимонтузу и за захарта в соковете?
Принуден съм да варя на казан от новите модели, поради липса на пари за преварка на обикновенния.
Знам,Знам.Ще кажете " Това не е ракия а спирт". ЗА БОГА БРАТЯ не ме съдете в криза съм .
От както научих и жената да пийва все не стига .
Приемам всякакви съвети , критики и подигравки :roll:
Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2014, 22:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Щом ще добавяш захар няма да има проблем, лимонтозу не добавяй, киселинността ще е достатъчно.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2014, 20:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Юли 2014, 14:37
Мнения: 17
За пръв път няма да ползвам захар на горна оряховица,а 'захира' не заради цената .
Имам известни притеснения, но до колкото разбрах от коментарите из форума - доказателства за напълно негодна захар няма.
Захирата тук е 1,25лв за 1кг. Горна оряховица е 60лв-50кг , но нямам толкова излишни иначе щеше да е добре да се подготвя за гроздето.
При вас другари как са цените на захарта- има ли големи разлики?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2014, 11:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 10:55
Мнения: 53
Местожителство: В.Търново
Antonchu написа:
За пръв път няма да ползвам захар на горна оряховица,а 'захира' не заради цената .
Имам известни притеснения, но до колкото разбрах от коментарите из форума - доказателства за напълно негодна захар няма.
Захирата тук е 1,25лв за 1кг. Горна оряховица е 60лв-50кг , но нямам толкова излишни иначе щеше да е добре да се подготвя за гроздето.
При вас другари как са цените на захарта- има ли големи разлики?

Здравейте,аз си купих от Метро Горнооряховска 50 кг. за 58 лв. но миналата година ползвах "Захира" и не съм имал проблеми.В брошурите на Пени гледах правят промоция на някаква захар на 1,15 лв.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2014, 21:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Юли 2014, 14:37
Мнения: 17
Вчера сложих джибрите. Станаха големи кръвосмешения- сливите , 50 кг афъзки и 15 кг нектарини. Бях оставил по повече от 30 см на всеки бидон ,а тази сутрин като отидох бяха повдигнали капаците. Много гъсти ми се сториха и сложих 2-3 кофи вода , че летвата ,с която бъркам, стоеше права като в кисело мляко. Отзех малко и прехвърлих в 4-ти бидон .
Да не направих грешка като сложих вода ? Нормално ли е да врят така , никога ферментацията е не била толкова бурна , още по-малко на втория ден?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2014, 21:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2013, 10:34
Мнения: 21
petrov_ написа:
Antonchu написа:
За пръв път няма да ползвам захар на горна оряховица,а 'захира' не заради цената .
Имам известни притеснения, но до колкото разбрах от коментарите из форума - доказателства за напълно негодна захар няма.
Захирата тук е 1,25лв за 1кг. Горна оряховица е 60лв-50кг , но нямам толкова излишни иначе щеше да е добре да се подготвя за гроздето.
При вас другари как са цените на захарта- има ли големи разлики?

Здравейте,аз си купих от Метро Горнооряховска 50 кг. за 58 лв. но миналата година ползвах "Захира" и не съм имал проблеми.В брошурите на Пени гледах правят промоция на някаква захар на 1,15 лв.

В Метро има захар по 1.09лв.Стекчето си е 10кг.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2014, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Юли 2014, 14:37
Мнения: 17
Днес сварих бълвоча. Малко съм разочарован , но можеше и да е по-зле . Имайте предвид,че не успях да хвана материала в казана - около 8 кофи ми останаха или аз съм объркал сметките или казана не е 400л . Реултата: 20л 80-градусова кристално чиста и без остър мирис ракия с приятен аромат на сливи и каисии(кайсията преобладаваше в натуралните сокове) и 17л 64-градусова с малко по-остър мирис , но ме притеснява това ,че е малко по-мътна някак леко се белее. Патоки към 5-6 литра 40-градуса и 2-3 пъти по-бяла от 64-градусовата.А и първак 2л.
Не съм варил на такъв казан и не знам това 64-то градуса патоки ли е и то ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2014, 22:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Antonchu написа:
Днес сварих бълвоча. Малко съм разочарован , но можеше и да е по-зле . Имайте предвид,че не успях да хвана материала в казана - около 8 кофи ми останаха или аз съм объркал сметките или казана не е 400л . Реултата: 20л 80-градусова кристално чиста и без остър мирис ракия с приятен аромат на сливи и каисии(кайсията преобладаваше в натуралните сокове) и 17л 64-градусова с малко по-остър мирис , но ме притеснява това ,че е малко по-мътна някак леко се белее. Патоки към 5-6 литра 40-градуса и 2-3 пъти по-бяла от 64-градусовата.А и първак 2л.
Не съм варил на такъв казан и не знам това 64-то градуса патоки ли е и то ?

Ей това всичкото, вземи и го превари + тия 8 кофи.... без да задаваш повече въпроси :D
Пс.... ако е възможно прецеди ''тези 8 кофи'' и сложи само сока в казана....Успех :2thumbs:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2014, 17:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Авг 2011, 12:15
Мнения: 3
начинаещ написа:
petrov_ написа:
Antonchu написа:
За пръв път няма да ползвам захар на горна оряховица,а 'захира' не заради цената .
Имам известни притеснения, но до колкото разбрах от коментарите из форума - доказателства за напълно негодна захар няма.
Захирата тук е 1,25лв за 1кг. Горна оряховица е 60лв-50кг , но нямам толкова излишни иначе щеше да е добре да се подготвя за гроздето.
При вас другари как са цените на захарта- има ли големи разлики?

Здравейте,аз си купих от Метро Горнооряховска 50 кг. за 58 лв. но миналата година ползвах "Захира" и не съм имал проблеми.В брошурите на Пени гледах правят промоция на някаква захар на 1,15 лв.

В Метро има захар по 1.09лв.Стекчето си е 10кг.

От 3 години ползвам само "Захира" и не съм имал никакви проблеми, пък си ползвам и пакетчетата за разпалка на огнището :megagrin: .
Четох по форумите, че завода в Горна купуват захарта от Гърция и Хърватска и после само я пакетират там, така че мита за горнооряховската захар май май е само мит...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2014, 23:58 
Offline

Регистриран на: 29 Авг 2014, 23:37
Мнения: 2
Здравейте. Ще използвам темата.
Нов съм и предпочитах само да чета, но сега мисля, че имам нужда от помощ. :)
Днес заредих в 3 бидона 200кг. сини сливи. Сложих и 10кг. захар с 30 литра вода по-равно в бидоните. Бърках доста с дрелката и забелязах, че много от сливите си стоят цели. Опитах с ръце да ги мачкам, но е доста трудно. Твърди са. Не са узрели добре. :mocken: Имаше и узрели и загнили дори и това ме заблуди и не проверих всичките.
Дайте съвет какво да правя? Всякакви мнения ще са ми от полза.
Не съм мерил захарност. Трябва ли да сложа още захарен сироп или нещо друго?
Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2014, 00:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Гнилите ги извади,колкото по-рано - толкова по-добре.За останалото не се притеснявай толкоз.След няколко дни повечето ще омекнат и сами ще си" пуснат" костилките, които ще паднат на дъното.Тогава трябва да ги премахнеш от джибрето...и питай пак.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2014, 11:06 
Offline

Регистриран на: 29 Авг 2014, 23:37
Мнения: 2
Гнилите ги извадих веднага. Сега опитах с ръка да разкъсам твърдите, но е доста трудоемко и много бавно става. Ще те послушам и ще изчакам 2-3 дни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2014, 22:41 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
Antonchu написа:
Здравейте приятели!
1. Това ,че не са узрели може ли да навреди на ферментацията и вкуса на ракията?

На ферментацията по скоро не,на вкуса и аромата ...твърде вероятно.Правя изводи от преваряване на добре узрели и не толкова добре узрели кайсии за 4 год.назад.Или казано по друг начин:краят зависи от началото!
п.п. Цитирах подписа на един колега,да ме прощава,че в момента не се сещам за ника му...!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2014, 11:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2014, 21:39
Мнения: 5
Здравейте !!!
Дано колегата Antonchu да няма нищо против да използвам темата.

Преди 39 - 40 часа заложих 100 кг сливи, махнах костилките след което ги прекарах през машинка за мачкане на грозде, след което с бормашината ги направих на пюре. Докарах захарността до 19%.

Ферментация определено има но ме притеснява че температурата на въздуха в мазата е 19 градуса (да не е ниска). Температурата на джибрите е 21 градуса.
Има ли повод да се притеснявам?

Поздрави и :prost: !!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2014, 11:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
На границата си...долната.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: paff76 и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима