Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:17

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2014, 22:23 
Offline

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 12:10
Мнения: 33
Местожителство: Добрич
Здравейте колеги! За съжаление забелязвам,че май навсякъде сините сливи които продават за ракия не са съвсем узрели и има проблем с разбиването им, а и логично захарта в тях е по-малко, както и аромата. На 30.08 и аз взех 180 кг сини сливи(никаква идея какъв вид точно) на 0,40 лв за килограм. Изглеждаха узрели, но после разбрах, че не е съвсем така. Побърках се да "пасирам" ми изглежда точна дума- дрелката ми изпуши буквално, но след 2 дни битка станаха на нещо като пюре. Добавих вода и захар смесена 1:3,5 понеже мерилото за водата май не беше съвсем точно, иначе исках 1:3. Така стана, че добавих 30 кг захар и 15 пакетчета лимонена киселина. ЧУдех се дали ще тръгне ферментация и реших да не рискувам и засях с дрожди, но не сулфитирах- защо не мога да отговоря смислено, може би най-логичното е че просто изключих, а и досега не съм го правил, така че....
На другият ден имаше бурна ферментация( не като на кайсиите от миналата година които ме търсиха) и така няколко дни като утихваше. В последните три дни мерих захарта и показваше все 0, "шапката" беше полупотънала, с кибрит не пробвах, не беше сладко на вкус и днес отидох на казан и изварих. Резултата е :
2л- на 88%
32л на 67%( може и да са 30 или 33 литрите- нещо им нямам вяра на съдовете)
7л мисля са към 28-33%, но може и да не е са точно толкова, то можеше и още, ама 6 часа на казана ми бяха достатъчно
Като цяло съм доволен- ракията е бистра, има аромат и количеството е доста добро. Да се надявам и като и дойде времето, да е надминала опита ми със сливи от преди 2 години.
Дано съм бил полезен на някого и ако има въпроси доколкото мога ще отговарям, макар да съм лаик, а сравнение с доста от хората тук- едва прогледнал!

_________________
RAKIA- CONECTING PEOPLE!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2014, 22:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Добре е. Лимонената киселина не ти е трябвала.Общия принцип е ,че когато плода не е узрял киселините са много, а захарите малко.Когато започва да зрее киселините падат а захарността се увеличава.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима